disco

disco

2011. december 10., szombat

BONEY M.

A nyugatnémet Boney M. az 1970-es évek egyik legsikeresebb popegyüttese, az eurodisco egyik legnagyobb sztárja volt. Nemcsak Európában, hanem az ázsiai, az afrikai és az arab országokban is nagy népszerűségnek örvendett. Az együttes szülőatyja Frank Farian zenei producer. Fénykorában a Boney M. a legendás svéd popcsapat, az ABBA legnagyobb vetélytársának számított. A diszkózene háttérbe szorulása az 1980-as évek első felében a Boney M.-et is érzékenyen érintette, ám ennek ellenére akkoriban is többször szerepelt a sikerlistákon. Több alkalommal koncertezett Magyarországon. Az évek során a zenekar több átalakuláson ment keresztül, és az új évezredben több különböző együttes is járja a világot Boney M. néven, mivel egy 1990-es bírósági ítélet szerint a klasszikus formáció mindegyik tagja jogosult a név használatára. 2010. december 30-án szentpétervári hotelszobájában holtan találták az együttes „örökmozgó” táncosát, Bobby Farrellt.


TAGOK
Klasszikus felállás
* Maizie Williams [Maizie Ursula Williams] (Karibi-térség, Montserrat, 1951. március 25.) – táncos, vokál (1975-től)
* Bobby Farrell [Roberto Alfonso Farrell] (Holland Antillák, Aruba, 1949. október 6. – Oroszország, Szentpétervár, 2010. december 30.) – táncos, vokál (1976–1982, 1984-től)
* Marcia Barrett (Jamaica, St. Catherine, 1948. október 14.) – ének, háttérvokál (1976-tól) 
* Liz Mitchell [Elizabeth Rebecca Mitchell] (Jamaica, Clarendon, 1952. július 12.) – ének, háttérvokál (1976-tól) 

Egyéb közreműködők
* Sheyla Bonnick [Sheila Yvonne Bonnick] (Jamaica) – háttérvokál (1975; 1994 és 2003 között a Maizie Williams-féle Boney M. tagja) 
* Mike – tánc (1975) 
* Nathalie – tánc, ének (1975) 
* Claudja Barry (Jamaica, 1952.) – háttérvokál (1975–1976)
* Reggie Tsiboe (Ghana, Kumasi, 1950. szeptember 7.) – ének, háttérvokál (1982–1986, 1989–1990)
* Madeleine Davis – háttérvokál (1989–1990) 
* Pattye Onyewenjo – háttérvokál (1989–1990)
* Sharon Stevens – háttérvokál (1989–1990)
* Patricia Lorna Foster – háttérvokál (1992-től a Liz Mitchell-féle Boney M. tagja) 
* Carol Grey – háttérvokál (1992-től a Liz Mitchell-féle Boney M. tagja) 
* Tony „Tony Tony” Ashcroft – táncos, rap (1994-től a Liz Mitchell-féle Boney M. tagja) 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Boney M. története 1975-ben kezdődött. Ebben az esztendőben Frank Farian, német zenei producer Baby Do You Wanna Bump címmel készített egy kislemezt, amelyen ő maga énekelte a vokált. Ez mindössze abból állt, hogy a zene ritmusára hébe-hóba mély hangon eldörmögte a felvétel címét. A kislemezt Boney M. néven dobta piacra. (A Boney Bonaparte Napóleon gyermekkori beceneve, az M. pedig a Music szó rövidítése. Más források szerint a Boney egy ausztrál televíziós sorozat hősének neve: a figura akkoriban igen népszerű volt az NSZK-ban.) Miután a dal slágerré vált Hollandiában és Belgiumban, Farian úgy döntött, együttest toboroz, hogy a közönség arcokhoz tudja kapcsolni a népszerű felvételt. Katja Wolfe ügynökségének segítségével jött létre az első Boney M.-formáció Maizie Williams exmodell, valamint jamaicai barátnője, Sheyla Bonnick énekesnő és egy Mike nevű táncos közreműködésével. (Mike családnevét állítólag senki nem ismerte. A fiatalember a hírek szerint még az 1970-es években elhunyt.) Kis idő múlva egy Nathalie nevű hölgy is csatlakozott az újonnan alakult csapathoz, ám ő rövidesen távozott. Helyére Claudja Barry érkezett. Ez a felállás sem bizonyult azonban tartósnak, mivel Bonnick és Mike még 1975-ben kivált az együttesből. Maizie egy Arubából származó táncost, Bobby Farrellt javasolta Mike helyére. Hamarosan Claudja Barry is bedobta a törülközőt, mivel énekesnői ambícióit nem elégítette ki, hogy csak imitálja az éneklést az élő fellépéseken: később szólistaként a diszkó stílus egyik népszerű csillaga lett (Boogie-voogie dancin' shoes; Radio Action stb.). Pótlására Marcia Barrett érkezett, negyedikként pedig Liz Mitchell, a Les Humphries Singers együttes (Mama Loo, Mexico, Kansas City) korábbi tagja csatlakozott a Boney M-hez. 1976-ra alakult ki a klasszikus felállás: Maizie, Marcia, Bobby és Liz.


Az első nagylemez
Még ugyanabban az évben elkészült az együttes első nagylemeze, a Take the Heat Off Me. Nyolc dalt tartalmazott, melyek közül kettőt (Lovin’ or Leavin’, Take the Heat Off Me) Farian egy másik pártfogoltjával, a Gilla művésznevet viselő énekesnővel korábban német nyelven már felvett. A Take the Heat Off Me LP-re természetesen felkerült a Baby Do You Wanna Bump is. A stúdiómunkák közben azonban a producer úgy ítélte meg, hogy Maizie énekhangja nem alkalmas az effajta diszkózenéhez. Hasonló megállapításra jutott Bobby Farrell-lel kapcsolatban is, miután felvette vele a No Woman No Cry című dalt. A Boney M.-albumokon ezért a tagok közül csak Liz és Marcia hangja hallható, az élő fellépéseken viszont mind a négyen igazi hangjukon énekeltek. Az LP fogadtatása egyébként eleinte meglehetősen langyos volt. A Boney M. diszkókban, klubokban, sőt még vidéki rendezvényeken is fellépett, hogy minél szélesebb körben megismerjék a nevét és a dalait. Az áttörés akkor következett be, amikor az együttes meghívást kapott a Musikladen című rendkívül népszerű nyugatnémet zenés tévéműsorba. A négy előadó az 1976. szeptember 18-i adásban lépett fel a védjegyükké vált merész kosztümökben. A fellépés meghozta a várt eredményt: új kislemezük, a Daddy Cool a következő héten már a nyugatnémet slágerlista élén szerepelt, és az album is hirtelen kelendőnek bizonyult. A nagylemez több, azóta is igen népszerűnek számító slágert tartalmaz, mint például a Sunny, a No Woman No Cry és a Fever. Mindhárom dal feldolgozás: a Boney M. repertoárjának javát mindig is főleg a feldolgozások alkották, szemben az ABBA-val, amelynek valamennyi nagy slágere saját szerzemény.


A siker évei
1977-ben jött a második album, a Love for Sale. A gyakori fellépéseknek és a rádiós lemezlovasoknak köszönhetően az LP szinte mindegyik dala slágerré vált. Ezek között most is vegyesen voltak saját szerzemények (például a nagy slágerek, a Ma Baker és a Belfast) és feldolgozások (például a Have You Ever Seen the Rain?, a Motherless Child és a Still I’m Sad). A lemezborítón a tagok majdnem teljesen meztelenül láthatók. A merésznek mondható fotót bizonyos országokban egy szolidabb fényképre cserélték. 1978 lett a Boney M. legsikeresebb éve. Új nagylemeze, a Nightflight to Venus egész Európában óriási sikernek bizonyult. A legismertebb felvétel, a Rivers of Babylon körül azonban kisebb skandalum keletkezett, az együttest ugyanis plágiummal vádolták meg, de az ügyet sikerült peren kívüli megegyezéssel lezárni. A dal Angliában is a slágerlista élére került, sőt még az amerikai Billboard toplistáján is bejutott a legjobb 30 közé. Magyarországon a Rasputin körül támadtak bonyodalmak: a felvételt letiltották a Magyar Rádióban, állítólag azért, mert sértette szovjet barátaink érzékenységét. (A sláger a hírhedt orosz sarlatánról, Raszputyinról szól, aki az utolsó orosz cár uralkodása alatt hihetetlen befolyásra tett szert.) Valójában a túlbuzgó magyar illetékesek rosszul mérték fel a szovjetek ingerküszöbét, hiszen – a nyugati együttesek közül elsőként – a Boney M. még 1978-ban fellépett a Szovjetunióban, és műsorában a kifogásolt dal is szerepelt, mellyel kirobbanó sikert aratott. 


Ketten az úton című 2003-as könyvében Bradányi Iván szövegíró arról is megemlékezett, hogy tulajdonképpen neki „köszönhető” a Rasputin letiltása. Akkoriban ugyanis „műsorértékelő”-ként (szerintem szakszerűbb szóhasználattal: cenzorként) dolgozott a Magyar Rádióban, ahol az volt a feladata, hogy kiszűrje azokat a dalokat, amelyek „politikailag nem méltóak” arra, hogy a magyar fülekbe eljussanak. A Rasputin a refrén miatt akadt fenn a szűrőn, mert az együttes arról énekelt, hogy Raszputyin a cárné szeretője volt („Ra-Ra-Rasputin / Lover of the Russian Queen...”). Az állítás egyébként történelmileg egyáltalán nem bizonyított, sőt nagyon valószínű, hogy csupán koholmány: a babonás cárné ugyan mindent elhitt a sarlatánnak, de nem lett a szeretője. Valószínű, hogy Raszputyinban is maradt annyi tisztelet „cárné anyácska” iránt, hogy nem kezdeményezett semmilyen intim viszonyt vele. Az viszont rejtély, hogy a kommunista Magyarországon az orosz kommunisták által meggyilkolt néhai cárné erénye miért volt ennyire kardinális probléma egy diszkósláger vonatkozásában. Egyéb nagy slágerek az 1978-as Boney M.-albumról: Brown Girl in the Ring; Painter Man; Nightflight to Venus. Ugyancsak 1978-ban került az üzletekbe a Mary’s Boy Child – Oh My Lord című kislemez, amely ugyancsak sláger lett, és azóta egyike a legismertebb karácsonyi popzenei örökzöldeknek. 1978 az Egyesült Királyságban is a Boney M. éve volt. A Rivers of Babylon / Brown Girl in the Ring kislemez az ötödik, a Mary’s Boy Child – Oh My Lord pedig tizedik helyen szerepel minden idők legtöbb példányban eladott angol kislemezeinek listáján.


Az 1979-es esztendő először egy olyan Boney M.-slágert hozott, amely csak kislemezen jelent meg: a Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday az évek során szintén a popzene örökzöldjei közé került. Ezután jelent meg az új LP, amely az Oceans of Fantasy címet kapta. Legismertebb slágerei a Gotta Go Home, az El Lute, a Bahama Mama és a Calendar Song. A rajongók kevéssé díjazták azonban, hogy a Ribbons of Blue című, kislemezről már ismert dal alig kétperces változatban került fel az A oldal végére. Kellemes meglepetés volt viszont Farian másik sikercsapata, az Eruption kitűnő énekesnőjének, Precious Wilsonnak a vendégszereplése két felvételen: Let It All Be Music; Hold On I’m Coming. A lemezborítón került sor a nagy leleplezésre is, miszerint a férfi vokált valójában a producer, Frank Farian énekli, és nem az örökmozgó Bobby Farrell, mint ahogyan azt addig a nagyközönség gondolta.


A válság évei
1980 válságot hozott a Boney M. életébe. A tagok között feszültségek támadtak, anyagi természetű vitákat is megszellőztetett a bulvársajtó. Abban az esztendőben nem jelent meg új stúdióalbum az együttestől. Azért a rajongók mégsem maradtak új Boney M.-dalok nélkül: a The Magic of Boney M. – 20 Golden Hits című válogatásalbumra két vadonatúj szerzemény is felkerült, az I See a Boat on the River és a My Friend Jack. További két kislemezt is megvásárolhattak az érdeklődők az 1980-as esztendő folyamán: a Children of Paradise hangszerelése arra utalt, hogy a popzene világában bekövetkezett trendváltozásokat a Boney M. is követni kívánja, a Felicidad (Margherita) viszont egyértelműen a tőle korábban megszokott hangzást idézte. A rajongók nagy bánatára e két kislemez dalai nem kerültek fel az együttes soron következő nagylemezére, sőt a CD-korszakban megjelent számtalan Boney M.-válogatáson is sokáig csupán rövidített verzióban kaptak helyet. (Az 1981-ben megjelent Children of Paradise – The Greatest Hits of Boney M. Vol. 2 című nyugatnémet válogatásalbumon azonban teljes terjedelmükben szerepelnek ezek a dalok. Az új évezred második felében megjelent Boney M.-válogatások és újrakiadások között is vannak olyanok, amelyek teljes terjedelmükben tartalmazzák ezt a két dalt.) Akármennyit is változott a poppiac az 1980-as évek elején, a Boney M.-nek sikerült jelentősebb presztízsveszteség nélkül átvészelni a diszkózene hanyatlásának időszakát. 1981-es nagylemeze, a Boonoonoonoos jól fogyott, bár nem érte el a korábbi LP-k nagy népszerűségét. A legismertebb sláger a szuahéli Malaika eredeti nyelven előadott változata volt, melyet a Boney M.-et megelőzve a Saragossa Band már 1978-ban műsorára tűzött. Az albumról a We Kill the World (Don't Kill the World) ugyancsak megnyerte a közönség tetszését. 


A Boonoonoonoos album kedvező fogadtatása után még abban az évben megjelent a Boney M. karácsonyi albuma, a Christmas Album, amely tartalmazza az 1978-as Mary’s Boy Child – Oh My Lord című slágert, valamint további világhírű karácsonyi örökzöldek feldolgozását. Az együttesen belüli problémák azonban nem oldódtak meg. Liz Mitchell, sőt Bobby Farrell is szólókarrierbe kívánt kezdeni. A problémák és a szólóprojektek következményeként Bobby 1982-ben kivált az együttesből. Helyére Reggie Tsiboe érkezett. 1982-ben és 1983-ban csupán kislemezek jelentek meg a Boney M. nevével, például a Jimmy Cliff-féle Going Back West feldolgozása, melyen Reggie énekel. A hűséges rajongók nem felejtették el kedvenc együttesüket, és nekik köszönhetően az 1984-es album, a Ten Thousand Lightyears már a megjelenés előtt, az előjegyzéseknek köszönhetően aranylemez lett. Az LP magyar vonatkozású érdekessége, hogy két szerzemény is Omega-slágereken alapul: a Future World a Tízezer lépés, a Wild Planet pedig az Ajánlott útvonal zenei motívumait használta fel. Az album legnépszerűbb dalának azonban egy lírai felvétel bizonyult, a Somewhere in the World. 1984 egyébként megint jó év volt a Boney M. számára, mivel két aktuális olasz sláger feldolgozásával több európai országban is a toplisták élvonalában szerepelt: a Kalimba de Luna eredetijét Tony Esposito, a Happy Songét a Baby's Gang énekelte. Ez utóbbiban már újra közreműködött Bobby Farrell is, aki két szólókislemeze, a King of Dancing és az I See You sikertelensége után 1984-ben visszatért a Boney M.-hez. Még 1984-ben adták ki a Kalimba de Luna – 16 Happy Songs című válogatásalbumot is, amelyet számos rajongó csalódással fogadott, mivel a legtöbb dal nem teljes hosszában szerepel rajta. (Az új évezredben az újrakiadás némileg más tracklistával ugyan, de javarészt orvosolta ezt a problémát.)


1985-ben jelent meg az Eye Dance, amely azonban csak szolid sikert ért el. Említésre méltó sláger csupán Stevie Wonder dala, a My Chérie Amour feldolgozása volt. A következő évben újabb válogatáslemez jelent meg az együttestől, a 10 éves jubileumra pedig elkészült első nagy közös siker, a Daddy Cool új változata. Úgy tűnt, itt be is fejeződik a Boney M. pályafutása, hiszen Frank Farian az új popzenei divatoknak megfelelően már újabb sztárok (előbb a FAR Corporation, majd a Milli Vanilli) befuttatásán munkálkodott. Az együttes feloszlását egy nyugatnémet televíziós műsorban jelentették be. A Daddy Cool ’86 azonban nem csupán lezárta a Boney M. karrierjének első, legsikeresebb évtizedét, hanem lényegében egy új korszak nyitányát is jelentette: innentől kezdve az együttes jószerivel csak régebbi sikerszámai felmelegített változataival jelentkezett a poppiacon.


Feldolgozások, válogatások
1988-ban New Boney M. néven jelent meg egy új maxi, a Citizen, ám nem volt különösebb visszhangja. Annál nagyobb tetszéssel fogadta viszont a közönség a Greatest Hits of All Times – Remix´88 című albumot, amelynek promóciója kapcsán az együttes még egyszer utoljára klasszikus felállásban lépett színpadra. A siker eredményeként a következő esztendőben egy újabb nagylemezen további Boney M.-remixek láttak napvilágot: Greatest Hits of All Times Vol. 2 – Remix´89. Ugyanezen év végén Stories címmel egy új kislemez jelent meg a Boney M.-től. Az eredeti felállásból ekkor már csak Liz Mitchell volt tagja az együttesnek, viszont újra csatlakozott a csapathoz Reggie Tsiboe. 1992-ben az ABBA példáját követve a Boney M. is albumot adott ki legnagyobb slágereiből GOLD – 20 Super Hits címmel, amelynek folytatása a következő évben került a boltokba. A More GOLD – 20 Super Hits Vol. 2 érdekessége, hogy 4 új dal is szerepel rajta Liz Mitchell előadásában: Time to Remember, Lady Godiva, Da La De La, Papa Chico. Ez utóbbi ismét egy Tony Esposito-dal feldolgozása volt. A két nagy sikerű válogatásalbum promóciójához Frank Farian Liz Mitchellt kérte fel, aki ettől fogva a Boney M. feat. Liz Mitchell nevű formációjával az eredeti együttes jogutódjaként járja a világot. Az ezredvég remix-őrülete sem múlhatott el Boney M. nélkül: a 20th Century Hits című lemezen az együttes legnagyobb sikerei szerepelnek a kor divatjának megfelelően felturbósított változatban. (A hajdani eurodiscosztárok közül akkortájt Amanda Lear, a Baccara, az À La Carte és a Dschinghis Khan is hasonló stílusú albumot adott ki.) A 30 éves jubileumra, 2006-ban egy újabb válogatás jelent meg a csapattól, és ezen ismét helyet kapott egy friss Liz Mitchell-dal. 2008-ban két Boney M.-válogatás is az üzletekbe került. A The Collection 3 CD-t tartalmaz: az elsőn az 1970-es, a másodikon az 1980-as évek legnagyobb Boney M.-slágerei hallhatók, a harmadikon pedig olyan maxiváltozatok, amelyek lézerlemezen addig még sohasem jelentek meg legálisan. A Rivers of Babylon – A Best of Collection is tartalmaz olyan felvételeket, amelyek hivatalos CD-n addig még nem jutottak el a közönséghez: az I’m Born Again 4:17 hosszúságú változatát, illetve a Gadda-Da-Vida (8:55) és a Rasputin (7:32) maxiverzióját.


2006-tól Liz Mitchell újra a Boney M. feat. Liz Mitchell nevű együttesével turnézik, miközben Maizie, valamint Bobby is egy másik formációval, ugyancsak Boney M. néven koncertezik szerte a világban. Frank Farian kizárólag a Liz Mitchell-féle együttest tekinti az eredeti Boney M. utódjának. A negyedik előadó, Marcia Barrett sokáig szólóban dolgozott, de egy ideje ő is a saját Boney M.-produkciójával turnézik. Az ötödik előadó, Reggie Tsiboe 1990-ben búcsút mondott a Boney M.-nek. Az ABBA Mamma Mia! című óriási sikerű musicaljének mintájára a Boney M. nagy slágerei alapján is musical készült Daddy Cool címmel, amelyet Angliában nagy érdeklődés mellett mutattak be 2006-ban. A darab londoni ősbemutatóján a producer Frank Farian mellett Liz Mitchell és Marcia Barrett, valamint Reggie Tsiboe is részt vett. A kezdeti nagy érdeklődés azonban hamar alábbhagyott, és 2007 februárjában a musical lekerült a londoni repertoárról. Ugyanazon év áprilisa és júliusa között egy berlini mozgószínház tűzte műsorára a Daddy Coolt, amelyből azonban Németországban sem lett repertoárdarab. 2010. december 30-án reggel egy szentpétervári hotelszobában holtan találták Bobby Farrellt, aki együttesével előző este adott koncertet a városban. A menedzser szerint az énekes előző este légzési nehézségekre panaszkodott, és a halál hivatalos okaként is ezt állapították meg.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1975: Baby Do You Wanna Bump (Part I & II)
* 1976: Daddy Cool / No Woman No Cry
* 1976: Sunny / New York City
* 1977: Ma Baker / Still I’m Sad
* 1977: Got a Man on My Mind / Perfect (feat. Liz Mitchell)
* 1977: Belfast / Plantation Boy
* 1978: Rivers of Babylon / Brown Girl in the Ring
* 1978: Rasputin / Painter Man
* 1978: Mary’s Boy Child – Oh My Lord / Dancing in the Streets
* 1979: Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday / Ribbons of Blue
* 1979: El Lute / Gotta Go Home
* 1979: I’m Born Again / Bahama Mama
* 1980: I See a Boat on the River / My Friend Jack
* 1980: Children of Paradise / Gadda-Da-Vida
* 1980: Felicidad (Margherita) / Strange
* 1981: Malaika / Consuela Biaz
* 1981: We Kill the World (Don't Kill the World) / Boonoonoonoos
* 1981: Little Drummer Boy / Medley
* 1982: Going Back West / The Carnival Is Over
* 1982: Zions Daughter / White Christmas
* 1983: Jambo – Hakuna Matata (No Problems) / African Moon
* 1984: Somewhere in the World / Exodus
* 1984: Kalimba de Luna / Ten Thousand Lightyears
* 1984: Happy Song / Schools out (Bobby Farell with the School Rebels közreműködésével) 
* 1985: My Chérie Amour / Sample City
* 1985: Young Free and Single / Blue Beach
* 1986: Daddy Cool´86 Recording / B. M. a Go-Go (Medley)
* 1986: Bang Bang Lulu / Chica Da Silva
* 1988: Rivers of Babylon (Remix) / Mary’s Boy Child (Remix)
* 1988: Megamix
* 1989: The Summer Mega Mix
* 1989: Malaika (Lambada Remix)
* 1989: Everybody Wants to Dance like Josephine Baker / Cluster Jammin´
* 1990: Stories (feat. Liz Mitchell)
* 1992: Boney M. Megamix
* 1993: Brown Girl in the Ring (Remix)
* 1993: Ma Baker (Remix´93)
* 1994: Papa Chico (feat. Liz Mitchell)
* 1999: Ma Baker (Boney M. vs. Sash!)
* 1999: Daddy Cool 99 (feat. Mobi T)
* 2000: Sunny (Boney M. 2000 néven)
* 2001: Daddy Cool 2001
* 2006: Sunny 2006 (feat. Mousse T.)
* 2007: Mary’s Boy Child – Oh My Lord
* 2009: Felicidad America (Obama-Obama) (Boney M. feat. Sherita O. & Yulee B.)


Stúdióalbumok
* 1976: Take the Heat Off Me
* 1977: Love for Sale
* 1978: Nightflight to Venus
* 1979: Oceans of Fantasy
* 1981: Boonoonoonoos
* 1981: Christmas Album
* 1984: Ten Thousand Lightyears
* 1985: Eye Dance


Válogatások
* 1980: The Magic Of Boney M. – 20 Golden Hits
* 1981: Children of Paradise – The Greatest Hits of Boney M. Vol. 2
* 1984: Kalimba de Luna – 16 Happy Songs (Boney M. with Bobby Farrell)
* 1984: Christmas With Boney M.
* 1986: The Best Of 10 Years – 32 Superhits
* 1986: Die 20 schönsten Weihnachtslieder der Welt
* 1986: The 20 Greatest Christmas Songs
* 1988: Greatest Hits of All Times – Remix 88
* 1989: Greatest Hits of All Times – Remix 89 – Volume II
* 1991: The Collection
* 1991: Daddy Cool – Star Collection
* 1992: Gold – 20 Super Hits
* 1992: The Most Beautiful Christmas Songs of the World
* 1993: The Greatest Hits
* 1993: More Gold – 20 Super Hits Vol. II (+ 4 új dal Liz Mitchell közreműködésével)
* 1995: Sunny
* 1996: Happy Songs
* 1996: Daddy Cool
* 1996: Painter Man
* 1996: Hit Collection
* 1996: Best in Spain
* 1997: The Best of Boney M.
* 1998: Norske Hits
* 1998: A Wonderful Christmas Time
* 1998: Christmas Party
* 1999: Ultimate
* 1999: 20th Century Hits (Boney M. 2000 néven)
* 2000: 25 Jaar Na Daddy Cool
* 2000: The Ultimate Collection
* 2000: The Complete Collection
* 2000: Their Most Beautiful Ballads
* 2001: L’Essentiel 
* 2001: Greatest Hits
* 2001: The Best of Boney M. – Original Hits
* 2001: The Greatest Hits
* 2003: Christmas Party
* 2006: The Magic of Boney M. (+ 1 új dal Liz Mitchell közreműködésével) (Nem azonos az 1980-ban megjelent nagylemezzel!)
* 2007: Hit Collection
* 2007: Christmas with Boney M.
* 2008: The Collection (3 CD)
* 2008: Rivers of Babylon – A Best of Collection
* 2008: Ultimate Boney M. – Long Versions and Rarities
* 2008: Christmas Time
* 2008: In the Mix
* 2008: The Complete Boney M. (Box-Set)
* 2008: The Magic of Boney M. – The Danish Collection (2 CD)
* 2009: Ultimate Boney M. – Long Versions & Rarities, Volume 2
* 2009: Steel Box
* 2009: Let It All Be Music – The Party Album
* 2009: Ultimate Boney M. – Long Versions & Rarities, Volume 3
* 2010: Feliz Navidad – A Wonderful Christmas 


Videó, VCD, DVD
* 1993: Gold – Video / VCD (Hongkong) 
* 2001: Gold – DVD (Európa)
* 2001: Greatest Hits (Anglia)
* 2002: Special Edition (Dél-Korea)
* 2003: Special Edition EP (Anglia)
* 2006: The Magic of Boney M.
* 2007: Fantastic Boney M. – On Stage & On the Road

VIDEÓK



Daddy Cool  (másik klip)



Ma Baker (másik klip)















Let It All Be Music (featuring Precious Wilson)



















Felicidad America (Obama-Obama) (Boney M. feat. Sherita O. & Yulee B.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.