disco

disco

2015. január 10., szombat

JAY BASTÓS

Jay Bastós (NSZK, Köln, 1952. január 7.) német énekes, szerző és producer eredeti neve: Rolf Steitz. 1971-ben vált ismertté a Loop di Love című dallal, amelynek oly sok feldolgozása ismeretes, hogy ma már kevesen emlékeznek az eredetire. Későbbi felvételei már nem voltak kiemelkedően sikeresek. 1978-ban Günter Lammers társaságában megalapította a Bogart duót, amely egy évtizedes működése alatt néhány kisebb slágert produkált.


KARRIERTÖRTÉNET
A szerelem hurokja
Az 1970-es évek első felének egyik népszerű slágere volt a Loop di Love (A szerelem hurokja), melynek előadójáról azonban nem lehetett sokat tudni, sőt a sok feldolgozás miatt idővel már az sem volt egyértelmű, hogy ki énekelte az eredetit. Nézzük a tényeket! A szerzők: Dieter Dierks és Michael Schepior, ámbár a dallam egy görög népdal, a Darla dirladada motívumain alapul. (Ezt a népdalt a poprajongók jól ismerhetik a Disco Bouzouki Band 1978-as albumáról, a Greek Magic című egyvelegből vagy Dalida feldolgozásából.) Mindkét szerző akkoriban kezdte karrierjét, és különösen Dieter Dierks vitte sokra, ámbár nem a popzene, hanem inkább a rock világában: 1973-ban például az Omegával is dolgozott, de a neve olyan hírességek lemezein is olvasható, mint a Tangerine Dream, a Passport, az Eric Burdon Band, a Scorpions, Rory Gallagher, az Accept, a Twisted Sisters és a Die Toten Hosen. A Loop di Love állítólag még 1969-ben megszületett, és 1970-ben meg is jelent, de csak 1971-ben vált népszerűvé, különösen Németországban és Hollandiában. Ha hinni lehet a poppletykáknak, eredetileg csupán emelkedett hangulatban lévő barátok zenés viccelődéséről volt szó, ami aztán később világslágerré izmosodott. A hivatalos felvételen az akkor még tizenéves Rolf Steitz énekelt, aki talán a nemzetközi könnyűzenei piac vélt elvárasainak megfelelően (ugyan, ki venne meg külföldön egy Rolf Steitz-lemezt?) vette fel a jól hangzó Jay Bastós nevet, ámbár a leggyakrabban csak J. Bastos olvasható a borítókon. (Egyes források szerint a J. valójában a Juan rövidítése, ami ugyan a Bastós névhez tényleg jobban illene, de amikor kiírták az előadó teljes nevét saját lemezein, akkor Jay, és nem Juan volt a keresztnév.) A siker érdekében a Loop di Love-hoz még egy promóciós klip is készült, ami 1971-ben egyáltalán nem volt mindennapos a könnyűzenében. A sláger szövege egy fiatalember és egy prostituált véletlen találkozásának történetét mondja el.


„I saw you walking down the street
Love di loop di love
Your hair was hanging down to knees
Love di loop di love
Your waist was waving like a ship
Love di loop di love
The way you look made me sick
Love di loop di love

I risk a glance you give a smile
Love di loop di love
I coudn't breath felt really high
Love di loop di love
Some other man were standing 'round
Love di loop di love
You looked at me that make me proud
Love di loop di love

I asked you: „Baby what's the time?”
Love di loop di love
You looked right deep into my eyes
Love di loop di love
It made me brave and soon you smile
Love di loop di love
Said : „What you gonna do tonight?”
Love di loop di love

I'm in the mood of going out
Love di loop di love
You held my hand and than we went
Love di loop di love
To different places that I said
Love di loop di love
Come on and let us go to bed
Love di loop di love

You made me singing loop di luv
Love di loop di love
You made me singing loop di love
Love di loop di love
Love di loop di loop di love
Love di loop di love
Love di loop di loop di love
Love di loop di love
we´re singing loop di loop di love
Love di loop di love
we're doing loop di loop di love
Love di loop di love
Love di loop di loop di love
Love di loop di love
Love di loop di loop di love
Love di loop di love

I kiss your lips and close your eyes
Love di loop di love
You held me tide and kiss you're twice
Love di loop di love
You start a loving bitter wave
Love di loop di love
So there was nothing to be said
Love di loop di love
And than you whispered in my ear
Love di loop di love
It's time to pay the work my dear
Love di loop di love
I hope you really satisfied
Love di loop di love
Another one's waiting outside
Love di loop di love

You made me singing loop di love
Love di loop di love
Love di loop di loop di love
Love di loop di love ”


Ahogy az lenni szokott, a dal és az énekes sikerét mások is igyekeztek meglovagolni, és egymás után jöttek a feldolgozások. A legismertebb ezek közül a brit Jonathan Kingé, amely 1972 augusztusában jelent meg saját új kiadója, a UK Records gondozásában, Shag művésznéven. A brit toplistán a negyedik helyig jutott. King egyébként – akárcsak Giorgio Moroder vagy Bobby Orlando – előadóként sem ismeretlen, ámbár a szakmában leginkább producerként jegyzik. Ő fedezte fel például a Genesist, ő futtatta a Bay City Rollerst, és nála készültek a 10cc első slágerei is. Karrierjének azonban vannak nem igazán dicső mozzanatai is: 2000-ben pedofíliával vádolták, mely bűncselekményt állítólag 1970 óta folyamatosan követte el. Végül öt konkrét esetért állították bíróság elé, és ítélték hét év börtönre 2001-ben, de négy év múlva feltételesen szabadlábra helyezték. Az ellene felhozott vádakat mindvégig tagadta: azt állította, az igazságtalan jogrendszer, egy bírói tévedés és a szenzációhajhász média áldozata. A Loop di Love egyébként az évek folyamán megjelent még például a Phantom Band (NSZK, 1971), a Four Jets (Norvégia, 1972), a Thorleifs (Svédország, 1973), Mario Martens (NSZK, 1984), a Back to Fun (Németország, 1989), Tony Marshall (Németország, 1993), a 4T6 (Belgium, 1994) és DJ Ostkurve (Németország, 2003) előadásában is, hogy csak néhányat emeljek ki a sorból. 


De térjünk vissza az eredeti előadóra, Jay Bastósra, akiről oly keveset lehet tudni! Egyes források szerint még a Loop di Love előtt a Faces és a Hush együttesekben zenélt. Ez utóbbi formáció szintén Dieter Dierkshez kapcsolódik, hiszen ő alapította 1969-ben Tommy Engellel és Frieder Viehmann-nal. Dierks honlapja nem említi, hogy Steitz/Bastós is az együttes tagja lett volna. Amúgy a Hushnak egyetlen kislemeze jelent meg még 1969-ben, az Oh! Darling / Schau mir in die Augen. Bastóst egyébként bizonyos források a Santiago együttes tagjaként is megemlítik, amely formáció a New Guitar című 1974-es albumát Dieter Dierks irányításával vette fel, de a zenekarról on-line fellelhető fotók és szöveges adatok nem támasztják alá azt az infót, hogy Jaynek köze lett volna az 1973-ban Spanyolországban alakult chilei együtteshez. A Loop di Love után több kislemez és egy album is megjelent Jay Bastós nevével, de ezek már nem voltak annyira sikeresek, mint a debütáló felvétel. Az 1972-ben kiadott Holy Goly Girl / Alice szintén Dieter Dierks nevéhez fűződik: az utóbbi önálló szerzeménye, az előbbinél Chris Andrews volt a társszerzője. (Andrews főleg a Yesterday Man című 1965-ös sláger előadójaként ismert.) Aztán valamiért megszakadt a jól indult együttműködés, és Jay előbb 1974-ben, majd 1976-ban próbált ismét a reflektorfénybe kerülni, immár saját szerzeményeivel. A disco-rock hangzású Just Be Crazyt a londoni CBS stúdiójában vették fel Neil Lancaster produceri irányításával, míg az I Do Believe I'm Happy című érzelemgazdag ballada elkészítését Shel Talmy felügyelte a szintén londoni IBC-Studióban, neves stúdiózenészek és a Londoni Szimfonikusok néhány tagjának közreműködésével. Az újabb nekifutás nem hozta meg a kívánt eredményt, és az 1978-as For Your Love után évekig nem jelent meg újabb Jay Bastós-lemez, ámbár az előadó nem tűnt el a popszakmából.


Bogart
Jay 1978-ban együtt dolgozott Günther Lammers szerző-énekessel a közismertnek aligha mondható Liane Lee (ki hallott már róla?) egyetlen kislemezén (Lay Me Down / Mr. Crawford). Valószínűleg jól kijöttek egymással, mert még abban az évben társultak, és duójuk felvette a Bogart nevet. (Nem tudni, hogy a legendás hollywoodi sztár, Humphrey Bogart személye inspirálta-e a névválasztást.) Egy évtizeden át dolgoztak együtt, közösen komponálták a dalokat, olykor igénybe véve például Geoff Morrow, Rolf Lammers (Günther tesója) és Serge Maillard közreműködését is. (Maillard egyébként 1976-ban csatlakozott a fentebb említett Santiago együtteshez, ami arra utal, hogy Bastósnak valami köze mégiscsak lehetett ehhez a csapathoz, ha épp onnan jött hozzá egy vendégszerző.) A Bogart repertoárjából számomra a Primaballerina című 1980-as felvétel a legismerősebb, amely önálló kislemezen került forgalomba, a duó egyik albumán sem szerepel. A dal a nyugatnémet toplistán a 40. helyig jutott. Az 1982-es Bogart-kislemez A oldalán hallható Shadow-ról azért kell megemlékezni, mert kivételesen nem a tagok írták, hanem Lenny Macaluso (zene) és Nat Kipner (szöveg) szerzeménye. Jay és Günther 1987-es kislemezének A oldalára a Puttin’ on the Ritz című 1982-es világsláger előadója, Taco írt egy dalt (Call Me Up), míg a B oldalon hallható What You Want a színes bőrű basszusgitáros, Ken Taylor szerzeménye. A Bogart 1988-ban búcsúzott a közönségtől egyik korai felvétele, az On Broadway remixeivel. Jay Bastósról még annyit tudni, hogy már a Bogart-korszakban is ténykedett producerként. Dolgozott például Peter Kenttel (You're All I Need), a Pussycattel (Say One Word; Lovers of a Kind; Chicano), az imént említett Tacóval (Got to be Your Lover; Love Touch), sőt még Szűcs Judittal is (Seit Dieser Nacht). 1991-ben a Ritchie művésznevet viselő énekessel (vajh ki lehet ő?) német nyelven lemezre énekelte Zucchero és Paul Young Senza una donna című világslágerét. Az on-line adatbázisok szerint ez volt utolsó munkája a popszakmában, ráadásul a produceri teendőket már nem is ő látta el, hanem Tony Hendrik és Karin Hartmann, akik előbb az Á La Carte, később a Bad Boys Blue sikerkovácsai voltak. (Egyébként Günther Lammers néhány Bad Boys Blue-lemezen háttérénekesként és stúdiózenészként működött közre.) 


JAY BASTÓS-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1970: Loop di Love / I Follow You
* 1972: Loop di Love / Alice
* 1972: Loop di Love / Holy Goly Girl
* 1972: Holy Goly Girl / Alice
* 1974: Lucy / Ich geh' mit Dir durch Dick und Dünn
* 1976: Just Be Crazy / I Do Believe I'm Happy
* 1977: Happy Hawaii / My Doors to Love
* 1977: Let Me Love / Summerdream
* 1978: For Your Love / Touch That Girl
* 1991: Senza Una Donna (Nie wieder lieben) / In deinen Augen (Instrumental) (Bastos & Ritchie)

Album
* 1972: J. Bastós

BOGART-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1979: Stop Lovin' You / Overnight
* 1979: On Broadway / Love Makes It Easy
* 1980: Primaballerina / I Play My Music
* 1980: Dance When the Music Plays / Primaballerina
* 1981: It's Gotta Work Out / Sweet Darlin'
* 1981: Rockin' on the Radio / Looking for a Good Thing
* 1981: A Rider in the Sky / Sunday Morning
* 1982: Shadow / And the Sirence Call
* 1984: When the Sun Goes Down / I'm the One
* 1985: Modern Girl / Tonight
* 1987: Call Me Up / What You Want
* 1988: On Broadway (Street Mix) / On Broadway (Single Mix) / On Broadway (Tough & Rough Mix)

Albumok
* 1980: Brandnew…
* 1981: …Again

JAY BASTÓS-VIDEÓK


Loop di Love (original promo clip)

Holy Goly Girl (csak zene!)

I Follow You (csak zene!)


BOGART-VIDEÓK

On Broadway (csak zene!)

Primaballerina (csak zene!)

LOOP DI LOVE-FELDOLGOZÁSOK


Sidney Harrison (csak zene!)

Os Carbonos (csak zene!)

4T6 (csak zene!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.