disco

disco

2013. január 25., péntek

YAZOO

A brit Yazoo duót 1981-ben alapította a Depeche Mode-ból frissen kivált Vince Clarke billentyűs és Alison Moyet énekesnő. Az Egyesült Királyságban a Mute Records, az Egyesült Államokban a Sire Records forgalmazta a lemezeiket. A tengerentúlon azonban a Yazoo név már foglalt volt, ezért ott a brit duó lemezei Yaz néven jelentek meg. Felvételei közül az Only You, a Don’t Go, a Situation és a Nobody’s Diary aratták a legnagyobb sikert. 1983-ban a tagok bejelentették a Yazoo megszűnését. Moyet szólóban folytatta tovább, Clarke pedig 1985-ben Andy Bell-lel létrehozta az Erasure duót, amely Magyarországon is koncertezett. A Yazoo 2008-ban egy turné, 2011-ben pedig egy alkalmi fellépés erejéig újra összeállt.


TAGOK 
* Vince Clarke [Vincent John Martin] (Egyesült Királyság, South Woodford, 1960. július 3.) – szintetizátor
* Alison Moyet [Geneviève Alison Jane Moyet] (Egyesült Királyság, Essex, Billericay, 1961. június 18.) – ének 

KARRIERTÖRTÉNET 
Villámkarrier 
Vince Clarke a Depeche Mode egyik alapító tagjaként vált ismertté. Szintetizátoron játszott, és ő írta a zenekar korai dalainak – mint például a New Life, a Dreaming of Me vagy a Just Can't Get Enough – jelentős részét. 1981-ben bejelentette a kiválását, amelyet többféle okkal magyarázott. Egyrészt állítólag egyáltalán nem élvezte a gyors sikerrel szükségszerűen együtt járó kötelezettségeket, például a gyakori turnékat és az intenzív médiaérdeklődést. Másrészt zenésztársaival is hamar elveszítette a közös hangot, aminek eredményeként a turnébuszokon gyakran a többiektől elkülönülve foglalt helyet. Később úgy nyilatkozott, hogy nem tetszett neki az az irány, amelyet a Depeche Mode követni akart (és követett is), ámbár elismerte, hogy volt társai nélküle is igényes zenét alkottak. Szerinte korai kiválásával lényegében előmozdította a Depeche Mode előrelépését, hiszen Martin Gore mindig is jó szerző volt, de csak Clarke távozása után tudott kibontakozni. Vince még 1981-ben társult Alison Moyet énekesnővel, akit zenészkörökben csak Alf becenéven ismertek. Alisonnak volt egy régi blueslemeze, amelyet egy bizonyos Yazoo Records adott ki. Innen származott az ötlet, hogy az új duó a Yazoo nevet vegye fel. A formációt a Mute Records szerződtette, az amerikai terjesztést illetően a Sire Recordsszal sikerült megállapodni. Az amerikai ügyek egyébként igencsak rosszul indultak, mivel egy ismeretlen amerikai rockbanda már használta a Yazoo nevet, és a névhasználat miatt egy három és félmillió dolláros per fenyegette a brit duót. A Sire Records végül Yaz néven hozta forgalomba Vince és Alison lemezeit. 


Az első kislemez, az Only You / Situation 1982. március 15-én jelent meg, és szédítő sebességgel jutott az angol slágerlista második helyére. Írországban ötödik lett, Ausztráliában hetedik, a többi nagyobb lemezpiacon azonban nem jutott be a Top 20-ba. Érdekes módon a bő másfél évvel későbbi feldolgozás a szintén brit The Flying Pickets előadásában még nagyobb sikert ért el, mint az eredeti dal: 1983 legvégén öt hétig vezette a brit toplistát, és 1984 elején az NSZK-ban is listavezetővé vált. Hivatalosan a cappella-felvételként jegyzik, valójában azonban az éneket elejétől a végéig szintetizátorok kísérik. 1982. május 5-én került a boltokba a Yazoo második kislemeze, a Don’t Go. A siker felülmúlta az Only You fogadtatását. Az Egyesült Királyságban ugyan „csak” harmadik lett, a legnagyobb lemezpiacokon azonban mindenhol bejutott a Top 5-be vagy legalább a Top 10-be, ami az Only You-nak nem sikerült. Az amerikai Billboard Hot Dance Club Play slágerlistáját két héten át vezette 1982 októberében, amiben nagy szerepe volt a Music Television (MTV) által kiemelten sugárzott videoklipnek. Ami azonban a legfontosabb, hogy a Don’t Go egyáltalán nem merült feledésbe, miután eltűnt a toplistákról. 1989-ben például a Magyarországon is igen népszerű akciófilm, a Tango és Cash egyik betétdalaként hangzott el abban a jelenetben, amelyben Cash felkeresi Tango húgát a bárban. Felhasználták a Grand Theft Auto: Vice City Stories című 2006-ban kihozott akció-kaland videojáték kísérőzenéjéhez is, valamint egyike a Dance Dance Revolution II (Európában: Dance Dance Revolution Hottest Party 5) zenei videojáték betétdalainak. 2009 decemberében a Don’t Go újra felbukkant a brit Top 40-ben.


Az Egyesült Államokban még a Don’t Go előtt megjelent A oldalas kislemezen a Situation, amely a Yazoo első listavezető slágere volt a Billboard Hot Dance Club Play toplistáján. A felvételt Alison Moyet nevetése vezeti be, amelyből azóta gyakran használt sample lett, a Macarena című 1995-ös világslágerben (előadó: Los del Rio) is ez a nevetés csendül fel. Ilyen ígéretes kezdet után érthetően felfokozott várakozás előzte meg a Yazoo debütáló albumát, amely Upstairs at Eric's címmel 1982. augusztus 23-án jutott el a vásárlókhoz. A legnagyobb sikert Angliában aratta, ahol második volt a slágerlistán, és az eladásoknak köszönhetően platinalemezzé vált. A címbéli Eric nem más, mint a producer, Eric Radcliffe, akinek a stúdiómunka során a Mute Records alapítója, Daniel Miller volt a jobbkeze. Az album 11 felvétele közül hétnek Clarke, négynek Moyet a kizárólagos szerzője. Az amerikai kiadás egyetlen ponton tér el az európaitól: a kilencedik track, a Tuesday helyett az Egyesült Államokban igen sikeres Situation hallható. (Tulajdonképpen érthetetlen, hogy ez a dal miért nem szerepel az európai verzión is.) A Mute Records által 1986-ban kiadott CD is eltér az eredeti LP-től: kimaradt a negyedik track, az I Before E Except After C, hallható viszont a The Other Side of Love és a Situation François Kevorkian-féle mixe, melyek az 1982-es bakelitalbumon nem szerepeltek. Az 1987-es amerikai CD viszont megegyezik az eredeti LP amerikai tracklistájával. 


A második album 
1982. november 15-én hozták forgalomba a The Other Side of Love című kislemezt, amely már a második album előhírnöke volt, ámbár arra végül nem került rá. Nem aratott akkora sikert, mint a Don’t Go és a Situation, mindazonáltal bukásnak sem mondható, hiszen Angliában bejutott a Top 20-ba (# 13). A második LP, a You and Me Both felvételi munkálatai már 1982-ben elkezdődtek a londoni Blackwing Studiosban, ismét Eric Radcliffe produceri irányításával, de a közönség csak 1983. július 4-étől vásárolhatta meg a lemezt. Ezen is 11 felvétel hallható, ám ezekből csak ötöt jegyez Clarke, a többi Moyet szerzeménye. Újdonság, hogy a Happy People című felvételen Vince énekel, a Walk Away from Love háttérvokálját pedig az amerikai The Sapphires szolgáltatja. Az amerikaiak azonban lemaradtak Clarke énekéről, a tengerentúli kiadáson ugyanis a Happy People helyett Clarke és Moyet közös szerzeménye, a State Farm hallható. Az album vezette a brit és az új-zélandi toplistát, negyedik volt Svédországban, és a tizenötödik az NSZK-ban. A szaksajtóban többnyire pozitív kritikák jelentek meg, a kritikusok úgy vélték, Clarke és Moyet minden szempontból sokat fejlődött az Upstairs at Eric's óta. A további fejlődésre azonban nem volt lehetőség – legalábbis nem közösen –, mivel a Yazoo az album angliai megjelenésének napján bejelentette feloszlását. Alison Moyet szólóban folytatta tovább, több albuma arany-, sőt platinalemez lett. Vince 1985-ben Andy Bell-lel közösen megalapította az Erasure-t, amely még az 1990-es években is rendszeresen szerepelt a brit és a nemzetközi toplistákon. A You and Me Both húzóslágere egyébként a Nobody’s Diary volt, amely – harmadszor a Yazoo rövid karrierjében – vezette az amerikai Billboard Hot Dance Club Play slágerlistáját.


A Yazoo utóélete 
A Yazoo nem egész kétéves működése sokkal mélyebb nyomot hagyott a brit könnyűzenében, mint más kérészéletű formációk, ami talán betudható annak is, hogy mind Moyet, mind Clarke aktív és sikeres maradt a szakmában. A CD-korszak beköszöntével mindkét Yazoo-album megjelent az új hordozón is. A duó dalai filmekben és televízió-műsorokban hangzottak el, sőt számítógépes játékokhoz is felhasználták őket. A Mute Records 1990-ben egy újabb remixet jelentetett meg a Situationből, amely a brit toplista 14. helyéig jutott. 1999-ben az Only You jelent meg újramixelve, ami a Yazoo válogatásalbumának beharangozójaként került forgalomba. A kiadványhoz kapcsolódva a hangmérnökök „leporolták” a Don’t Go-t és a Situationt is, melyekből többféle mix is forgalomba került különféle maxi-CD-ken. A kilencvenes évek közepén Moyet és Clarke újra munkakapcsolatba került egymással: Vince készítette Alison 1994-es kislemeze, a Whispering Your Name remixét. Szóba került, hogy Moyet az Erasure-rel közösen veszi fel a This House című dalt, ám a Sony Music Entertainment megvétózta ezt a projektet. 


2007-ben az elektronikus zenére specializálódott on-line zenei magazin, a Side-Line bejelentette, hogy a Mute Records rövidesen megjelenteti mindkét Yazoo-album remaszterizált változatát. Az igazi szenzációt az jelentette, hogy a kiadványok népszerűsítése érdekében a duó állítólag egy koncertet tervez. Rövidesen hivatalosan is megerősítették mindkét hírt, és 2008-ban megjelent a négy lemezből álló box-set, az In Your Room. Az első két CD a két album remaszterizált változatát tartalmazta. A harmadik CD-re kerültek rá a korábban csak a kislemezek B oldalain publikált felvételek, valamint a legjobb remixek. A negyedik disc egy DVD, amelyen promóciós videók és a BBC könnyűzenei műsoraiban való fellépések klipjei tekinthetők meg, valamint egy rövidfilm a Yazoo karrierjéről archív anyagok és vadonatúj interjúk alapján. Az In Your Room nem aratott kiugró sikert, a brit albumlistán például megállt a 193. helyen. Pedig a kiadvány népszerűsítése érdekében a Yazoo valóban összeállt, és lebonyolított egy mini turnét, amely Nyugat-Európát és Észak-Amerikát is érintette. Ennek a 18 koncertből álló fellépéssorozatnak az anyagából jelent meg 2010-ben a Reconnected Live című album. 2011-ben Alison Moyet az Erasure-rel együtt lépett fel a Mute Records által szervezett zenei fesztiválon. Három Yazoo-dalt adtak elő: Nobody’s Diary, Ode to Boy, Don’t Go


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1982: Only You / Situation 
* 1982: Only You (Extended Version) / Situation (Extended Version) 
* 1982: Only You / Winter Kills 
* 1982: Don’t Go / Winter Kills 
* 1982: Don't Go (Re-Mix) / Winter Kills 
* 1982: Don't Go (Re-Mix) / Don't Go (Re-Re-Mix) / Winter Kills 
* 1982: Don't Go (Re-Mix) / Don't Go (Re-Re-Mix) / Situation (Extended Version) 
* 1982: Don't Go (Extended Version) / Don't Go (Re-Mix) / Don't Go (Re-Re-Mix) / Winter Kills
* 1982: Don't Go (Re-Mix) / Don't Go (Re-Re-Mix) / Situation / Winter Kills 
* 1982: Don't Go (Long Version) / Bring Your Love Down (Didn't I) (LP Version) / Bad Connection (LP Version) / Shake Your Body (Long Version) / Shake Your Body (Edit) (Yaz / Sunfire) 
* 1982: The Other Side of Love / Ode to Boy 
* 1982: The Other Side of Love (Re-mixed Extended Version) / Ode to Boy 
* 1982: Situation / Situation (Dub Version) 
* 1982: Situation / Don’t Go 
* 1982: Situation / Only You 
* 1982: Situation (Edit) (Stereo) / Situation (Edit) (Mono) 
* 1983: Nobody’s Diary / State Farm 
* 1983: Nobody’s Diary / Situation (New Mix) 
* 1983: Nobody's Diary (Original 7" Mix) / Situation (Re-Recorded Remix) 
* 1983: Nobody’s Diary / Situation 
* 1983: Walk Away from Love / Ode to Boy 
* 1987: Nobody’s Diary / Situation 
* 1990: Situation (The Aggressive Attitude Mix) / Situation (Deadline Mix) / State Farm (Madhouse Mix)
* 1990: Situation (Deadline Mix) (Edit) / State Farm (Madhouse Mix) (Edit) 
* 1990: Situation (7" Remix) / State Farm (7" Madhouse Mix – Edit) / Situation (The Aggressive Attitude Mix) / Situation (Space Dub) 
* 1990: Situation (1982 US Remix By François Kevorkian) / State Farm (Original 12" Mix) / Situation (Original 7" Mix) / State Farm (Original 7" Mix) 
* 1990: Situation (The Aggressive Attitude Mix) / Situation '90 / State Farm (Play-Doh Dub) / Situation (1982 U.S Remix) 
* 1990: Situation (1982 U.S. Remix) / State Farm (Original 12" Mix) / Situation (Original 7" Mix) / State Farm (Original 7" Mix) 
* 1996: Don’t Go / Winter Kills / Don't Go (Re-Mix) / Don't Go (Re-Re-Mix) 
* 1996: The Other Side of Love / Ode to Boy / The Other Side of Love (Re-mixed Extended Version) 
* 1996: Only You / Situation / Situation (Extended Version) 
* 1996: Nobody's Diary / State Farm / Nobody's Diary (Extended Version) / State Farm (Extended Version) / Situation (Re-Recorded Remix) 
* 1999: Don't Go (Tee's Radio Mix) / Don't Go (Tee's Freeze Mix) / Don't Go (Original Version) 
* 1999: Don't Go (Todd Terry's Freeze Mix) / Don't Go (MT's Dub) / Don't Go (Todd Terry's Radio Mix)
* 1999: Don't Go (Tee's Radio Mix) / Don't Go (Tee's Freeze Mix) 
* 1999: Don't Go (Digital Blonde Instrumental Mix) 
* 1999: Don't Go (Tee's Freeze Mix) / Don't Go (Tee's Radio Edit) / Don't Go (Tee's TNT Radio Mix) / Don't Go (MT's Dub) / Don't Go (Tee's Cappella) / Don't Go (Rubber Mix) / Don't Go (Frozen Dub) / Situation (Club 69 Millennium Anthem) 
* 1999: Don't Go (Tee's TNT Radio Mix) / Don't Go (Tee's Freeze Mix) / Situation (Club 69 US Radio Edit) / Situation (Club 69 Future Phunk Mix) / Situation (Richard "Humpty" Vission Radio Edit) / Situation (Richard "Humpty" Vission Visits The Dome) / Situation (Dave Ralph Presents Tea Freaks – The English Breakfast Mix) / Don't Go (MT's Dub) / Situation (Richard "Humpty" Vission Visits The Dub) 
* 1999: Only You (1999 Mix) / Don't Go (Tees Radio Mix) / Winter Kills 
* 1999: Only You (Original Version) / Don't Go (Tees Freeze Mix) / Don't Go (Digital Blonde Instrumental Mix) 
* 1999: Situation (Club 69 Speed Mix) / Situation (Richard "Humpty" Vission Visits The Dub) / Situation (Richard "Humpty" Vission Instrumental) 
* 1999: Situation (Dave Ralph's Tea Freaks English Breakfast Mix) / Situation (Club 69 Speed Dub) 
* 1999: Situation (Club 69 Speed Mix) / Situation (Richard 'Humpty' Vission Visits The Dub) / Situation (Richard 'Humpty' Vission Instrumental) / Situation (Dave Ralph's Tea Freaks English Breakfast Mix) / Situation (Club 69 Speed Dub) 
* 1999: Situation (Club 69 Radio Mix) / Situation (Club 69 Speed Mix) / Situation (Richard 'Humpty' Vission Visits The Dome Mix) / Situation (Dave Ralph's Tea Freaks English Breakfast Mix) / Situation (Deadline Mix) / State Farm (Madhouse Mix) / Situation (Daniel Miller / Mark Saunders 12" Mix) / State Farm (Play-Doh Dub) / Situation (Original US Dub) / Situation (1990 Video) / Only You (1999 Video)
* 1999: Situation (Club 69 Millenium Anthem) / Situation (Club 69 Millenium Dub) / Situation (U.S. 12" Mix) 
* 1999: Situation (Club 69 Future Phunk Mix) / Situation (Club 69 Radio Edit) / Situation (Richard "Humpty" Vission Radio Edit) / Situation (Richard "Humpty" Vission Visits The Dome) / Situation (Richard "Humpty" Vission Visits The Dub) / Situation (Dave Ralph Presents Tea Freaks – The English Breakfast Mix) 
* 2008: Don’t Go 2008 
* 2008: Nobody's Diary (Andy Bell And JC Remix) / Nobody's Diary (Original Remastered) / Nobody's Diary (Koishii And Hush Remix) 
* 2008: Nobody's Diary (2008 Digital Remaster) / Nobody's Diary (Andy Bell & JC Remix) / Nobody's Diary (Koishii And Hush Remix) / Nobody's Diary (GRN's 12" Remix) 
* 2008: Reconnected (EP) 

Albumok 
* 1982: Upstairs at Eric's 
* 1983: You and Me Both 
* 1983: BBC College Concert #23 
* 2010: Reconnected Live 

Válogatások 
* 1983: Upstairs at Eric's / You and Me Both (2 LP) 
* 1999: Only Yazoo – The Best of 
* 2008: In Your Room (3 CD + 1 DVD)
* 2008: In Your Room Club Remixes 
* 2008: Remixes 
* 2012: The Collection (2 CD) 

VIDEÓK

Only You  

Situation  

Don't Go  

Don't Go (részlet a Tango és Cash című filmből)

The Other Side of Love  

Ode to Boy  

Bad Connection (csak zene!)

Nobody's Diary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.