disco

disco

2012. április 28., szombat

JULIO IGLESIAS

Julio Iglesias (Spanyolország, Madrid, 1943. szeptember 23.) alighanem a legismertebb spanyol énekes a világon, legnagyobb sikereit romantikus balladák előadójaként érte el. Teljes neve: Julio José Iglesias de la Cueva. 1968-ban kezdett énekelni. Több mint 70 albuma jelent meg, 14 nyelven énekel, hivatalos honlapja magyar nyelven is tanulmányozható. Lemezei több mint 300 millió példányban keltek el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadójának számít. Állítólag fél percenként lejátsszák egy-egy dalát a világ valamelyik rádióállomásának műsorán. Legidősebb lánya, Chábeli ismert újságíró (akárcsak az anyja), két legidősebb fia, Julio Jr. (* 1973) és Enrique (* 1975) pedig édesapjuk hivatását választották. Ebben elsősorban Enrique ért el jelentős nemzetközi sikereket, és az új évezred egyik legnépszerűbb popsztárjaként jegyzik.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Julio Iglesias édesapja Julio Iglesias Puga nőgyógyász (1915–2005), édesanyja Maria del Rosario de la Cueva y Perignat († 2002). Iglesias doktor családja Galiciából származik, felesége zsidó származású. Juliónak van egy Carlos nevű öccse (* 1945) és két féltestvére, akiknek akár a nagyapjuk is lehetne. Ugyanis túl volt már a hatvanon, amikor kilencvenedik életéve felé járó édesapja két újabb gyermeket nemzett 49 évvel fiatalabb második feleségének: Jaime 2004. május 18-án, Ruth pedig 2006. július 26-án született. A fiatal Julio jogot tanult a madridi egyetemen, ám tanulmányait félbeszakította. Tehetséges focistának tartották, a Real Madrid ifjúsági csapatában kapusként játszott. 1963. szeptember 22-én súlyos autóbalesetet szenvedett, amely véget vetett a futballkarrierjének. Orvosai kezdetben attól tartottak, hogy örökre lebénul. Egyik ápolónője egy gitárt hozott neki, amelyen kézügyessége fejlesztése érdekében megtanult játszani. Sokat hallgatta a rádiót, és szomorkás hangulatú verseket írt az élet értelméről. Úgy gondolta, hogy megzenésíti a verseit, de nem tervezte, hogy énekes lesz. Családja mindenben támogatta, édesapja másfél évre feladta a hivatását, hogy minden idejét fia felépülésének elősegítésére fordítsa. A hit és a kitartás meghozta a remélt eredményt: Julio több hónap ágyhoz kötöttség után újra megtanult járni. 


Felépülése után Angliába utazott, előbb Ramsgate-be, majd Cambridge-be, hogy megtanulja az angol nyelvet. Kikapcsolódásként szabad hétvégéin fellépett az Airport Pubban, ahol a korszak legnépszerűbb slágereit, Tom Jones, Engelbert Humperdinck és a Beatles dalait énekelte. Cambridge-ben megismerkedett egy Gwendolyn Bollore nevű lánnyal, aki a barátnője és a múzsája lett, róla írta később a Gwendolyne című slágert. Julio eleinte azt tervezte, hogy dalszerzőként próbál érvényesülni. Elment a Columbia Recordshoz, hogy felajánlja egyik dalát a lemezcég valamelyik sztárja számára. Saját gitárkíséretével adta elő a kiválasztott szerzeményt. A cég illetékesének annyira megtetszett a fiatalember produkciója, hogy azt ajánlotta, inkább saját maga énekelje a dalait. Iglesias némi vonakodás után megfogadta a tanácsot, és 1968-ban benevezett a Benidorm Nemzetközi Dalfesztiválra a La vida sigue igual című szerzeményével. Megnyerte a versenyt, és leszerződött a Columbia Records spanyol lányvállalatához, a Discos Columbiához. Már az 1969-es esztendő is mozgalmasan telt az új sztár számára. Előbb a romániai Brassóban megrendezett dalfesztiválon, majd a chilei Festival de Viña del Mar műsorában lépett fel. Lebonyolította első amerikai turnéját, illetve elkészült a saját életének motívumain alapuló film is, amely első slágere után a La vida sigue igual címet kapta.


A nemzetközi sztár
1970-ben Julio Iglesias képviselte Spanyolországot az Amszterdamban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. A Gwendolyne című dalt énekelte, amellyel éppen lecsúszott a dobogóról. A negyedik helyen viszont osztoznia kellett a francia és a svájci résztvevővel, hiszen mindhárman 8-8 pontot kaptak a zsűritől. (A fesztivált az ír énekesnő, Dana nyerte az All Kinds of Everything című dallal.) A világ mindazonáltal szívébe zárta a spanyol énekest, akinek az eurovíziós részvétel után kezdett kibontakozni a nemzetközi karrierje. Un canto a Galicia című dala vezette számos európai ország slágerlistáját, a japán közönség kedvéért pedig Iglesias japán nyelven is lemezre énekelte a Como el alamo al comino című szerzeményét. Az Un canto a Galicia című kislemezből csak az NSZK-ban több mint egymillió példány fogyott el, így nem csoda, hogy Julio repertoárja rövidesen német nyelvű dalokkal bővült, amelyeket először az Ich schick' dir eine weiße Wolke című 1974-es nagylemez gyűjtött egybe. Ugyanabban az évben került a boltokba az A flor de piel című LP, amelyről a Manuela aratott kiugró sikert. Az olasz közönséghez szólt a Se mi lasci non vale című 1976-os album, amely Itáliában került forgalomba. Iglesias portugál és francia nyelvű felvételeket is készített, az 1979-ben kiadott Je n'ai pas changé például az egyik legnépszerűbb slágere lett.




Angolszász sikerek
A spanyol sztár 1979-ben az Egyesült Államokba, Miamibe költözött, és szerződést kötött a CBS lemeztársasággal. 1981-ben megjelent a De niña a mujer című albuma, rajta az angol nyelven előadott Begin the Beguine, amely vezette az angol slágerlistát. Angol nyelvterületen az 1984-ben megjelent 1100 Bel Air Place című nagylemeze volt a legsikeresebb, amely csak az Egyesült Államokban több mint hárommillió példányban kelt el. Ezen az albumon a To All the Girls I've Loved Before című dalt Willie Nelsonnal, az All of You című slágert pedig Diana Ross-szal közösen énekelte. Iglesias és Nelson duettje a Billboard Hot 100 slágerlistáján az ötödik helyig jutott. 1985-ben a spanyol művész saját csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. Amerikai sikereinek csúcspontját az 1988-as esztendő jelentette. Ekkor kapott Grammy-díjat az Un Hombre Solo című 1987-es albumáért, a Non Stop című friss albumáról pedig megérdemelt sikert aratott a My Love című duettje Stevie Wonderrel. Évekig tartó amerikai tartózkodása ellenére Európában sem feledkeztek meg róla: 1983-ban Párizsban gyémántlemezt vehetett át, mivel lemezei világszerte kiugróan magas példányszámban fogytak el.


A kilencvenes évektől napjainkig
Az 1990-es években Iglesias lemezeit háromszor jelölték a legjobb latin albumnak járó Grammy-díjra. 1993-ban a Calor című albumával került a jelöltek közé, a díjat azonban Jon Secada kapta az Otro Día Más Sin Verte című lemezéért. Három évvel később a La Carretera című albuma volt esélyes a díjra, ám ismét Jon Secada győzött, ezúttal az Amor című albumával. 1996-ban jelent meg a Tango, amelyért Iglesiast két évvel később újra Grammy-díjra jelölték. Egyik vetélytársa éppen a fia, Enrique volt a Vivir című albumával, ám a díjat végül az akkor 28 éves Luis Miguel vehette át a Romancesért. (Érdemes megemlíteni, hogy egy évvel korábban viszont Miguel veszített Enrique Iglesiasszal szemben, aki a bemutatkozó albumáért kapott Grammy-díjat.) A World Music Awardért folyó versenyben (szintén 1996-ban) Julio vetélytársai között ismét ott volt Enrique és Luis Miguel. A Monacóban tartott gálán idősebb Iglesias két dalt énekelt el óriási ováció kíséretében, és ez a díjkiosztó az ő győzelmével zárult. A sztár barátságot kötött a latin popzene egyik új csillagával, Thalíával. Vendégszereplést vállalt a fiatal énekesnő Amandote című 1995-ös videoklipjében, Thalía pedig Iglesias Baila Morena című slágerének klipjében tűnt fel.


1997. szeptember 8-án az ASCAP Awards-gálán Julio Iglesias Pied Piper-díjat kapott. Ezt a szakmai kitüntetést a legrangosabb szórakoztatóművészek kapják, a korábbi díjazottak között található például Ella Fitzgerald, Frank Sinatra és Barbra Streisand. Iglesias volt az első latin előadóművész, aki megkapta ezt a díjat. 2001-ben szeretett édesapja kedvéért befejezte évtizedekkel korábban félbehagyott egyetemi tanulmányait, és megkapta jogi diplomáját. 2003-ban a Divorcio című albumával örvendeztette meg a rajongóit. Ezzel egyébként lemezeladási rekordot is felállított, hiszen csak Spanyolországban egyetlen nap alatt 350 ezer példányt adtak el az albumból. Mondani sem kell, hogy a Divorcio a slágerlisták élére került nemcsak Spanyolországban, hanem Portugáliában, Franciaországban, Olaszországban, sőt még Oroszországban is. Ugyanabban az évben világ körüli turnéra indult, amely tíz hónapig tartott, és 2004-ben ért véget. Európában, Ázsiában, Afrikában, valamint Észak- és Dél-Amerikában lépett fel. Mindenhol óriási érdeklődéssel fogadták, koncertjeire napokon belül elfogyott az összes jegy. 2004 karácsonyán különleges duettet énekelt barátnőjével, Mirandával. A Silent Night (Csendes éj) című karácsonyi dalt csak az énekes hivatalos honlapjáról lehetett megrendelni. A lemezen Iglesias és Miranda közös gyermekeinek hangja is hallható, a CD-hez pedig az Iglesias család üdvözlőlapját is mellékelték. 2008-ban a spanyol és angol nyelven felvett The Little Drummer Boy című dal hasonló módon jutott el a rajongókhoz.


2006 szeptemberében került az üzletekbe Iglesias újabb angol nyelvű albuma, a Romantic ClassicsEzen pályatársai világslágereit énekli, az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek legsikeresebb örökzöldjeit, mint például az I Want to Know What Love Is (Foreigner), a Careless Whisper (George Michael) és a Right Here Waiting (Richard Marx). Az album speciális változatban jelent meg az ázsiai lemezpiacon, a dalokat Iglesias filippínó és indonéz nyelven énekelte. A Romantic Classics megjelenését az énekes kiemelten népszerűsítette, turnékat és tévészerepléseket vállalt, amelyeken az album dalait énekelte. Fellépett például a Dancing with the Stars című amerikai tévéshow-ban (magyar változata az RTL Klubon futott Szombat esti lázcímmel), ahol öt dalt adott elő: I Want to Know What Love Is, Good Morning America, The View, Fox and Friends, Martha Stewart. Pályafutása kezdetének 40. évfordulóját egy világ körüli turnéval ünnepelte. Napjainkig aktívan koncertezik, 2010 májusában Marokkóban és Egyiptomban lépett fel. Szabadidejét természetesen népes családjával tölti. Háza van Marbella városában (Spanyolország), Miamiban (Egyesült Államok) és Punta Canában (Dominikai Köztársaság). Magyar rajongói nagy örömére Julio Iglesias 2012. június 27-én a Budapest Sportarénában adott koncertet.


Magánélet
Julio Iglesias 1971. január 20-án vette feleségül a Fülöp-szigetekről származó Isabel Preysler újságírót. Három gyermekük született: Chabeli (* 1971. szeptember 3.), Julio Jr. (* 1973. február 25.) és Enrique (* 1975. május 8.) Házasságukat 1979-ben érvénytelenítették, az énekes ezután költözött az Egyesült Államokba. Édesapját 1981-ben elrabolta az ETA baszk terrorszervezet. Idősebb Iglesias két hét után kiszabadult a fogságból, az eset azonban arra ösztönözte Juliót, hogy gyermekeit is átköltöztesse Miamiba. 1990 decemberében Dzsakartában megismerkedett a holland Miranda Johanna Maria Rijnsburger (* Leimuiden, 1965. október 5.) modellel. Kapcsolatuk tartósnak bizonyult, de csak 2010-ben házasodtak össze. Öt gyermekük született: Miguel (* 1997. szeptember 7.), Rodrigo (* 1999. április 3.), Victoria és Cristina (* 2001. május 1.), valamint Guillermo (* 2007. május 5.). 2002. március 14-én elhunyt Iglesias édesanyja, aki élete utolsó éveit a szegények megsegítésének szentelte. Julio és öccse, Carlos egy kápolnát emeltettek a tiszteletére, valamint létrehozták a Rosario de la Cueva Assistance Centert, a szegények támogatásával foglalkozó jótékonysági központot. 2005-ben Iglesias doktortól vett végső búcsút népes családja.


VÁLOGATOTT DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1968: La vida sigue igual / El amor es presentir
* 1968: Lagrimas tiene el camino / No llores mi amor
* 1968: El viejo Pablo / Mis recuerdos
* 1968: No llores mi amor / Lágrimas tiene el camino
* 1969: Yo canto / Tenía una guitarra
* 1970: Chiquilla / Hace unos años
* 1970: Gwendolyne / Bla, bla, bla
* 1971: En un rincón del desván / Cantándole al mar
* 1972: Así nacemos / Si volvieras otra vez
* 1972: Por una mujer / Sweet Caroline
* 1972: Un canto a Galicia / Como el alamo al comino
* 1972: Wenn ein Schiff vorüberfährt / Manchmal möcht' ich dich fragen
* 1973: Alle Liebe dieser Erde / Dein Platz ist immer noch frei
* 1973: Du in deiner Welt (Rio Rebelede) / Für eine wie du (Por una mujer)
* 1973: Rio Rebelde /A veces llegan cartas
* 1973: Rio Rebelde / Si volvieras otra vez
* 1973: Und das Meer singt sein Lied / Ein langer Weg geht zu Ende
* 1974: Komm wieder Madonna / Der Morgen kommt nach jeder Nacht
* 1974: A flor de piel / Un adios a media voz
* 1974: Ich schick' dir eine weiße Wolke / Meine Leibe, die findet zu dir
* 1974: Manuela / Dicen
* 1974: Quiero / Viver (I Need)
* 1974: Una leyenda / Minueto
* 1975: Abrázame / Quiero
* 1976: Besame amor / Rote Rosen, Rosmarie
* 1976: Weine Nicht, Marie-Madeleine / Kein Addio – kein Goodbye
* 1976: Ne t'en vas pas je t'aime / Ce n'est rien qu'un aurevoir
* 1977: A veces tú, a veces yo / El amor (La tendresse)
* 1978: Aimer la vie / Stai
* 1978: Le monde est fou, le monde est beau / J’ai besoin de toi
* 1978: Por un poco de tu amor / 33 años
* 1979: Je n'ai pas changé / Moi je t'aime
* 1979: Quiereme Mucho / Con una pinta asi
* 1979: Quiereme / Un dia tu, un dia yo
* 1980: Amantes / Viejas tradiciones
* 1980: Hey! / Un sentimental
* 1980: Quand tu n'es plus là (Caminito)
* 1980: Santa Lucia
* 1981: Begin the Beguine / O me quieres o me dejas
* 1981: Begin the Beguine (Volver a empezar) / De niña a mujer
* 1981: De niña a mujer / Y pensar...
* 1981: Fidèle (Amantes) / Les derobades (O me quieres o me dejas)
* 1982: Amor / No me vuelvo a enamorar
* 1982: No me vuelvo a enamorar / Nathalie
* 1982: So Close to Me / Quijote
* 1983: Forever and Ever / La Paloma
* 1983: Hey! / Esa mujer
* 1983: Me olvidé de vivir
* 1984: Moonlight Lady / If (e Poi)
* 1984: To All the Girls I've Loved Before / I Don't Want to Wake You (közreműködik: Willie Nelson)
* 1984: All of You / The Last Time (közreműködik: Diana Ross)
* 1985: Ni te tengo, ni te olvido / Todo y nada
* 1987: Todo el amor que te hace falta / Tutto l'amore que ti manca
* 1988: Ae, Ao (Extended Mix) / Ae, Ao (Dub Mix) / Everytime We Fall in Love
* 1988: My Love / Words and Music (közreműködik: Stevie Wonder)
* 1988: Spanish Eyes / Ole Buttermilk Sky (közreműködik: Willie Nelson)
* 1990: Can't Help Falling in Love / If You Go Away
* 1992: A caña y a café
* 1992: S'en aller au soleil / Y aunque te haga calor
* 1992: Milonga Sentimental / De Domingo a Domingo
* 1992: Signora Felicita' / Milonga Sentimental
* 1994: Crazy
* 1994: Fragile / Love Is on Our Side Again
* 1994: Guajira / Oye como va
* 1995: Baila morena
* 1996: El día que me quieras
* 2003: Corazón de papel




EP-k
* 1970: Gwendolyne / Yo Canto / Lagrimas Tem o Caminho / A Vida é Sempre Igual
* 1983: Volver a empezar / Cantando a México / Hey! / As Time Goes By
* 1983: Hey! / Paloma Blanca / Por Ella / De Nina a Mujer
* 1995: Agua dulce, agua salá / Vuela alto / Guajira / Oye como va

Albumok

* 1969: La vida sigue igual
* 1969: Yo canto
* 1970: Gwendoline
* 1970: Cuando vuelva a amanecer 
* 1972: Como el alamo al camino
* 1972: Julio Iglesias
* 1972: Por Una Mujer
* 1972: Un canto a Galicia
* 1973: Asi nacemos
* 1974: Ich schick' dir eine weiße Wolke
* 1974: A flor de piel
* 1975: A Mexico
* 1975: El amor
* 1975: Corazón Corazón
* 1976: America
* 1976: A Mexico
* 1976: En el Olympia
* 1976: Se mi lasci non vale
* 1976: Schenk mir deine Liebe
* 1978: Aimer la vie
* 1978: A Mis 33 Años
* 1978: Ein Weihnachtsabend mit Julio Iglesias
* 1978: Manuela
* 1978: Und das Meer singt sein Lied
* 1978: Soy
* 1979: A vous les femmes
* 1979: Emociones
* 1979: America
* 1980: Sentimental
* 1980: Hey!
* 1981: Begin the Beguine
* 1981: Da Manuela A Pensami Vol. 1
* 1981: Zärtlichkeiten
* 1981: De niña a mujer
* 1982: Amanti
* 1982: Et l'Amour crea la Femme
* 1982: Momenti
* 1982: Momentos
* 1982: Por una mujer
* 1983: En concierto
* 1984: 1100 Bel Air Place
* 1985: Libra
* 1987: Tutto L'amore Che Ti Manca
* 1987: Un hombre solo
* 1988: Non Stop
* 1989: Raices
* 1990: Starry Night
* 1992: Calor
* 1994: Crazy
* 1995: La carretera
* 1996: Tango
* 2000: Noche de cuatro lunas
* 2003: Divorcio
* 2005: L'homme que je suis
* 2006: Romantic Classics




Válogatások
* 1978: The 24 Greatest Songs
* 1979: 24 Exitos De Oro
* 1982: Amor
* 1983: Julio
* 1986: The 24 Greatest Songs
* 1989: Nur für dich
* 1998: Lo mejor de Julio Iglesias
* 1998: My Life: The Greatest Hits (2 CD)
* 1998: Ma Vie - Mes Plus Grand Succes (2 CD)
* 2003: Love Songs
* 2004: En Français...
* 2010: Greatest Hits (2 CD)
* 2010: Nathalie
* 2010: The Essential Julio Iglesias
* 2011: 1 (2 CD)


VHS, DVD
* 1989: Julio Iglesias Tournee 88
* 1989: Julio Iglesias en España
* 1990: Julio Iglesias en América
* 1991: Starry Night
* 1992: Julio Iglesias – Mis Personajes Favoritos
* 2002: Julio Iglesias Rediscovered
* 2003: Julio Iglesias in Jerusalem

VIDEÓK












To All the Girls I've Loved Before (Közreműködik: Willie Nelson)

All of You (Közreműködik: Diana Ross)

My Love (Közreműködik: Stevie Wonder)

Signora Felicita (csak zene!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.