disco

disco

2012. február 6., hétfő

TACO

Taco Ockerse (Indonézia, Dzsakarta, 1955. július 21.) Németországban élő holland előadóművész 1975-től lép fel színpadi színészként. Popzenei karrierje az 1980-as években kezdődött. Leghíresebb lemezein a XX. század első felének örökzöld slágereit énekelte modernizált változatokban. Ismertebb slágerei: Puttin’ on the Ritz, Singin’ in the Rain, Let's Face the Music (And Dance), Got to be Your Lover, Love Touch. Az 1990-es évektől kezdve főleg a német nyelvterület zenés színházaiban lép fel, illetve nosztalgiakoncertek szívesen látott vendégelőadója.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Dzsakartában született Taco már gyermekkorában bejárta a fél világot, hiszen családjával együtt megfordult Hollandiában, az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Luxemburgban és az NSZK-ban. Egy brüsszeli nemzetközi iskola tanulójaként 1973-ban diplomázott. (Ez körülbelül a magyar érettséginek felel meg.) Ezután Hamburgban belsőépítészetet tanult, és egy színjátszó iskolába járt. Itt olyan iskolai produkciókban játszott főszerepeket, mint a You're a Good Man Charlie Brown, a Carousel (Molnár Ferenc Liliom című színdarabjának musicalváltozata), a The Fantasticks és a Hegedűs a háztetőn. 1975-től kezdődően előbb a hamburgi gyermekszínházban, majd az ottani Thália Színházban is fellépett. Többek között A három testőr, a Chicago és az Édes Charity című színdarabokban láthatta őt a közönség. (A nálunk Szívem csücske címmel is bemutatott Édes Charity Federico Fellini Cabiria éjszakái című 1957-es filmklasszikusának musicalváltozata.) A Nightchild című musicalt már maga Taco koreografálta, és állította színpadra. 1979-ben meghívták a hamburgi operaházba Chino szerepére a West Side Story című musicalben. Ugyanabban az évben Taco's Bizz néven saját együttest alapított, amellyel végigturnézta Nyugat-Németországot. Ekkoriban kezdődött popzenei karrierje is, eleinte mint háttérénekes és szövegíró. 


Vigyél a Ritzbe!
1981-ben Taco két kislemezre szóló szerződést írt alá a Polydor céggel. A nagy sikert a következő évben az RCA által kiadott Puttin' on the Ritz hozta meg a számára, amely az amerikai Billboard Pop Chart slágerlistáján a negyedik helyig jutott. A dal eredetijét Irving Berlin írta 1929-ben. Gramofonlemezen Fred Astaire énekelte először, az 1930-ban bemutatott azonos című filmben pedig Harry Richman. A sláger címe szó szerint azt jelenti, hogy „Vigyél a Ritzbe!”, ám valójában egy szleng kifejezésről van szó, amely a nagyon elegáns öltözködésre utal. (A dalszövegben a kétszeres Oscar-díjas filmsztár, Gary Cooper neve hangzik el az elegancia megtestesítőjeként: „Dressed up like a million-dollar trooper / Tryin' hard to look like Gary Cooper.”) Taco verziójának hangszerelése és szövege más Irving Berlin-szerzeményeket is felidéz: Always, White Christmas, Alexander’s Ragtime Band, There’s No Business Like Showbusiness. A felvétel közepén hallható szteppmotívum tisztelgés Fred Astaire művészete előtt, a szöveg legvégén elhangzó „Gotta Dance” pedig utalás az Ének az esőben (1952) című legendás musicalre. E film címadó slágerének feldolgozása volt Taco következő kislemeze. 


Magyarországon kevésbé közismert tény, hogy a Singin' in the Rain című dalt valójában nem az azonos című musicalhez írták, hanem egy 1929-es produkció, a Hollywood Revue of 1929 számára. Arthur Freed és Nacio Herb Brown közös szerzeménye állítólag 1927 legelejéről származik. Noha az örökzöld melódia diszkófeldolgozásával a Sheila B. Devotion 1977-ben nagy nemzetközi sikert aratott, Taco öt évvel későbbi verziója már nem lett annyira népszerű. 1982-ben megjelent az énekes első nagylemeze, az After Eight, amely negyven országban került a lemezboltokba. Kanadában és a skandináv országokban platina-, az Egyesült Államokban pedig aranylemez lett. A már említett két dalhoz hasonló felvételek kaptak rajta helyet, köztük Édith Piaf La vie en rose című sanzonjának feldolgozása, amely öt évvel korábban Grace Jones előadásában világsikert aratott. Az albumot Taco nagyszabású európai és amerikai turnéval népszerűsítette. Meghívták a legnépszerűbb amerikai televíziós műsorokba, mint például a Bob Hope TV-Show, a Merv Griffin Show, az Alan Thike Show, a Solid Gold, a Good Morning America és a Saturday Night Fever. Még a Fehér Házban is fogadták, ahol találkozott Ronald Reagan amerikai elnökkel és feleségével, Nancyvel. Albuma harmadik helyezést ért el a Billboard slágerlistáján, első volt a Cash-Board Chart rangsorában, és 1983-ban ő lett „Az év énekese”. 


Nézzünk szembe a zenével és a tánccal!
Taco 1984-ben megjelent albuma egy 1936-os Irving Berlin-slágerről kapta a címét: Let's Face the Music (And Dance). A dal eredetije a Fred Astaire főszereplésével forgatott Dalol a flotta (Follow the Fleet, 1936) című filmhez íródott. A nagylemez többi felvétele szintén a XX. század első felének slágereit idézte, természetesen modernizált hangszerelés kíséretében. Hallható rajta például az Óz, a csodák csodája (1939) című mesefilm örökzöld slágere, az Over the Rainbow, egy hangulatos charlestone-egyveleg, egy operaáriák felhasználásával készült „opera-rap”, illetve a They Can’t Take That Away from Me, amely Ira és George Gershwin 1937-es szerzeménye. Ez utóbbi dal egyébként szintén Fred Astaire előadásában vált ismertté a Szabad egy táncra? (Shall We Dance, 1937) című filmből, de az évek során olyan kiválóságok is műsorukra tűzték, mint például Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Shirley Bassey, Sarah Vaughan, Sammy Davis, Ray Conniff, Billie Holliday, Louis Prima és Sam Cooke. 1984-ben Taco Japánban turnézott. Részt vett a Tokiói Dalfesztiválon is, ahol a Sayonara című dalt adta elő. Produkciójáért a legjobb énekesnek járó díjat vehette át. Ugyanabban az évben a Lassiter című film számára Beware of the Winners címmel írt egy dalt, amelyet természetesen saját maga adott elő.


Film, színház, muzsika
A Let's Face the Music című album a vártnál mérsékeltebb sikert aratott az Egyesült Államokban, ezért Taco a továbbiakban az európai – különösen a német – könnyűzenei piacra koncentrált. Újabb nagylemezeit azonban már Európában is szerényebb érdeklődés kísérte. Hogy visszakerüljön az élvonalba, változtatni próbált addigi stílusán. Új dalait a korszak slágergyárosai, Stock, Aitken és Waterman írták. A Got to be Your Lover vagy a Love Touch olyanok, mint például Rick Astley akkoriban divatos felvételei, mégsem lettek kiemelkedően sikeresek. 1988-ban Taco saját showműsorral lépett fel a Macadam Theatre színpadán. A következő évben Ausztriában turnézott. Második hazájában, az NSZK-ban meghívták a Friedrichstadt Palast és A Guldenburgok öröksége című tévésorozatokba, illetve a Karniggels című játékfilmbe. Két másik mozifilmben (Bodo; Go Trabi Go) szerzőként tartottak igényt a közreműködésére. 1992-ben Tico Tico címmel újabb kislemezt adott ki. Ugyanabban az évben a komikus Marx fivérek egyikét, Chicót játszotta a Marx Brothers Radio Show című színdarabban. 1993-ban Taro Music Publishing néven lemezkiadót alapított. Itt jelent meg a The Glory of Love című kislemeze, amelynek borítóján a Taron X művésznév olvasható. A következő esztendőben Berlinben lépett színpadra: dr. Prosperót alakította a Shakespeare Rock’n’Roll című előadásban. Ezt egy osztrák vendégszereplés követte Shakespeare Ahogy tetszik című színművében. 


2000-ben Taco társult Geff Harrisonnal, alkalmi duójuk a Soul Brothers nevet vette fel. Közös albumuk Soul Explosion címmel került a boltokba. Az új évezred első évtizedében Taco különböző gálaműsorokon lépett fel olyan kísérőkkel, mint a Moonlight Affair és a Brooklyn Bridge The Band. 2009. október 11-én A XX. század dalai címmel nagyszabású gálát rendeztek Oroszországban. Taco a Puttin' on the Ritz című slágerét adta elő a műsor 1930-as éveket idéző részében. A gálát az Orosz Televízió 1-es csatornája rögzítette, és 2010 januárjában sugározta. Ezt megelőzően, 2009. november 27-én Taco a Moszkvai Olimpiai Stadionban is az orosz közönség elé lépett a Singin' in the Rain és a Puttin' on the Ritz című dalaival. A Magyarországon is fogható zenés tévécsatorna, a VH1 2009. március 31-én egy olyan összeállítást sugárzott, amely az 1980-as évek száz legemlékezetesebb egyslágeres előadóját mutatta be. A programban Taco Puttin' on the Ritz című felvétele az 53. helyen szerepelt. 2010 júliusában a Los Angeles-i Cleopatra Records a Puttin' on the Ritz vadonatúj változatát hozta forgalomba. Taco vokálját Németországban vették fel, a zenét viszont a kiadó Los Angeles-i stúdiójában rögzítették jeles stúdiómuzsikusok közreműködésével. 2011 márciusában megjelent az énekes új kislemeze, a Timeless Love. Ugyanabban a hónapban a német RTL egy showműsort sugárzott minden idők legsikeresebb örökzöldjeiből: Taco természetesen a Puttin' on the Ritz című slágerével szerepelt a programban. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1981: Träume Brauchen Zeit / Blauer Vogel, Steig!
* 1982: Cheek to Cheek (Heaven) / Encore (Sweet Gipsy Rose)
* 1982: Puttin' on the Ritz (Extended Version) / Livin' in My Dream World
* 1982: Singin' in the Rain / After Eight / Puttin' on the Ritz / Broadway Rhythm / Livin' in My Dream World
* 1983: Puttin' on the Ritz / Singin' in the Rain
* 1983: Superphysical Resurrection / Flash
* 1984: Let's Face the Music (And Dance) / Lassiter's Theme: Beware of the Winners
* 1984: Let's Face the Music (And Dance) / Sayonara ('Til We Meet Again)
* 1984: Under My Tight Skin / Standing in the Shadows
* 1985: Heartbreak City / Destination Love
* 1988: Got to be Your Lover (Maxi Version) / Love Touch (Extended Version) / Got to be Your Lover / Love Touch
* 1988: Got to be Your Lover (Maxi Version) / Got to be Your Lover (Instrumental) / Got to be Your Lover (Single Version)
* 1989: Love Touch (Maxi Version) / Love Touch (Single Version) / Love Touch (Instrumental Version)
* 1989: Puttin' on the Ritz (Special Remix 89) / La Vie En Rose / Carmella / Livin' in My Dreamworld
* 1990: Lady of My Heart / Lady of My Heart (Instrumental) / Lady of My Heart (Italo Mix)
* 1992: Tico Tico / Magena / Tico Tico (Long Version)
* 1993: The Glory of Love (Taron X néven)
* 2005: Puttin’ on the Ritz 2005 (Villa & Gant Prog.Club) / Puttin’ on the Ritz 2005 (Jetbit Fm Cut) / Puttin’ on the Ritz 2005 (Roby Cipro Rmx) / Frida (Original Mix)
* 2011: Timeless Love (feat. Rozaa Wortham)


Albumok
* 1982: After Eight
* 1984: Let's Face the Music
* 1985: Swing Classics: In the Mood of Glenn Miller
* 1986: Tell Me That You Like It
* 1987: Taco
* 2000: Soul Explosion (Geff Harrisonnal közösen Soul Brothers néven)

Válogatások
* 1991: Puttin' on the Ritz – Best of Taco
* 2000: Best of Taco
* 2001: Puttin' on the Ritz

VIDEÓK




Puttin' on the Ritz  (másik klip)


Singin' in the Rain (másik klip)


La vie en rose (csak zene!)








Love Touch (csak zene!)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.