disco

disco

2012. február 7., kedd

LIPPS INC.

Az amerikai Lipps Inc. 1980-ban vált ismertté a Funkytown című dallal, amely a diszkózene történetének egyik legnagyobb világslágere lett. A formáció „lelke” a több hangszeren játszó Steven Greenberg dalszerző volt, állandó énekesnője pedig Cynthia Johnson, akit 1983-ban Margaret Cox és Melanie Rosales váltott fel. Számos on- és offline adatbázis szerint az együttes soha nem lépett a közönség elé, kizárólag stúdióban dolgozott. Ez azonban nem igaz, fellépéseiről az interneten is találhatók fotók. Az viszont tény, hogy néhány televíziós showműsorban a Lipps Inc. neve alatt valójában go-go görlök léptek fel, a zene pedig playbackről szólt. (Lásd a Funkytown klipjeit a Videók között.) Ismertebb slágerei: Funkytown, Rock It, How Long, Designer Music, Hold Me Down.


TAGOK
* Steven Greenberg (Egyesült Államok, Minnesota, Saint Paul, 1950. október 24.) – ének, dob, szintetizátorok, ütős és billentyűs hangszerek, basszusgitár
* Cynthia Johnson (1949. április 22.) – ének, szaxofon (1983-ig)
* Margaret Cox – ének (1983-tól)
* Melanie Rosales – ének (1983-tól)
* David Rivkin – gitár
* Ivan Rafowitz – billentyűs hangszerek
* Peter Johnson – billentyűs hangszerek
* Bobby Vandell – dobok
* Bobby Schnitzer – gitár
* Terry Grant – basszusgitár

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Steven Greenberg különböző minneapolisi együttesek tagjaként kezdte zenei pályafutását. Természetesen szeretett volna híressé válni, ezért demóit időről időre eljuttatta a lemezcégekhez. A Flight Records mindössze 500 példányban ki is adta a Rock It című dalát, amelynek borítójára előadóként a Lipps Inc. név került. Az elnevezés szándékos utalás a „lip sync” angol kifejezésre, amely a zenére tátogást, vagyis lényegében a playbacket jelenti. A Rock It megtetszett a Casablanca Records illetékeseinek, akik szerződtették Greenberget, és egy teljes nagylemeznyi anyagot rendeltek tőle. A szerzemények rögzítésében David Rivkin és Tom Riopelle gitárosok, Terry Grant basszusgitáros, Ivan Rafowitz billentyűs, Roger Dumas szintetizátoros és más stúdiózenészek vettek részt. Énekesnőnek az 1976-os Miss Black Minnesota cím birtokosát, Cynthia Johnsont kérték fel. A Rock It a Billboard diszkós slágerlistáján bekerült a Top 20-ba, éppen a 20. helyre. (Ennél előrébb nem is jutott.) Jóval nagyobb sikert ért el azonban a következő kislemez, a Funkytown, amely ma már a diszkó műfaj egyik legismertebb örökzöldjének számít.


Funkyváros
Számos internetes forrás 1980-ra datálja a Funkytownt, mivel a kislemez 1980 januárjában jelent meg, mindazonáltal az első széria borítóján az 1979-es évszám szerepel. A címbéli Funkyváros maga Minneapolis, amely a könnyűzene egyik amerikai fellegvárának számított. Más értelmezés szerint azonban a Funkyváros valójában New York City, ugyanis Greenberg állítólag akkortájt nagyon megunta Minneapolist, és inkább New York Citybe vágyott. („Gotta make the move to a town / that's right for me / a town to keep me moving / keep me groving with some energy.”) A szerzemény előbb az Egyesült Államokban, majd rövid időn belül az egész világon kiugró sikert aratott. Egyes vélemények szerint a Funkytown volt a diszkó műfaj utolsó igazi világslágere, amely az eladási példányszámoknak köszönhetően platinalemezzé vált. Az amerikai Billboard slágerlistái közül vezette a Hot 100 és a Dance Music rangsorát, továbbá második lett az R&B toplistán. Első helyre került a német, az osztrák, a svájci, a norvég és a holland slágerlistán is, valamint második helyezést ért el az angol és a svéd toplistán. A Funkytown nem maradhatott ki a nyugatnémet televízió népszerű könnyűzenei műsoraiból sem, ahol azonban az eredeti együttes helyett táncosnők léptek színpadra, a dal pedig playbackről szólt. A táncosnők egyike a brit Deborah Jenner volt, aki ugyanabban az évben a holland Doris D. and The Pins női diszkóegyüttes „frontasszonya” lett. A Funkytown zenéjét 1981-ben felhasználták a Fantasy nevű videojátékhoz. A dal számos feldolgozása közül kiemelkedik az ausztrál Pseudo Echo 1987-es változata, amely hat héten át vezette az ausztrál slágerlistát, hatodik helyezett lett a Billboard Hot 100 slágerlistáján, az angol slágerlistán pedig a nyolcadik helyig jutott. 


Designer Music
A Lipps Inc. első albuma, a Mouth to Mouth még 1979-ben megjelent. Négy felvétel hallható rajta, köztük természetesen a Rock It és a Funkytown hosszabb verziói. Steven Greenberg nemcsak szerzőként és zenészként vett részt a munkában, hanem ő volt a producer és a hangmérnök is. 1980-ban került a boltokba az együttes második nagylemeze, a Pucker Up. Ezen hat felvétel kapott helyet, melyek közül az angol Ace együttes 1974-es slágere, a How Long feldolgozása keltette a legnagyobb érdeklődést. (Mellesleg a dalt egy évvel később Rod Stewart is lemezre énekelte.) A kislemez a Billboard dance slágerlistáján negyedik helyezést ért el 1981-ben, a soul felvételek rangsorában pedig a 29. lett. A zenekar harmadik albuma a Designer Music címet kapta. Sajnos nem lett annyira sikeres, mint az előző kettő, noha jelen sorok írójának a címadó felvétel a kedvence a Lipps Inc.-től. A Designer Music mellett a Hold Me Down című dal is megjelent kislemezen, ám azzal sem sikerült megismételni a Funkytown sikerét. Igaz, maga az album Mexikóban, valamint Közép- és Dél-Amerikában igen jól fogyott, és az ottani slágerlistákon is jól szerepelt.

Nem lehetett panasz a távol-keleti fogadtatásra sem, hiszen a Designer Music LP Hongkongban is aranylemezzé vált, nem csak Mexikóban. A színfalak mögött azonban feszültség keletkezett Greenberg és Cynthia Johnson között, aminek következményeként az énekesnő 1983-ban távozott az együttesből. A Lipps Inc. 1983-as albumán már Melanie Rosales és Margaret Cox énekelte a női szólamokat. A nyolc felvételt tartalmazó LP-ről csupán az Addicted to the Night ért el említésre méltó sikert. Az együttes karrierje ezzel gyakorlatilag véget is ért. 1985-ben ugyan még megjelent egy új dala, a Does Anybody Know Me?, de ezzel sem sikerült visszakerülnie az élvonalba. A Lipps Inc. megszűnését követően Greenberg webdesign stúdiót hozott létre Designstein néven, amelynek szintén Minneapolis a székhelye. A könnyűzenével sem szakadt meg a kapcsolata, hiszen alelnök volt a Mercury Recordsnál, illetve megalapította az S-Curve Records lemezcéget. 1998-ban Funkytown címmel egy dokumentumfilmet rendezett, amely azonban nem saját örökzöld slágeréről szól, hanem a pályakezdő minneapolisi együttesek érvényesülésének nehézségeit ábrázolja. Állítólag hosszabb ideje egy musicalen dolgozik. Fia, a 2012-ben 23 éves Neil Greenberg rapper szeretne lenni. The Blizzard művésznéven 2005-ben mutatkozott be a Music TV egyik műsorában, ám egyelőre még nem ért el jelentősebb sikereket. De ki tudja, lehet, hogy harminc évvel a Funkytown után hamarosan egy Raptown című dal is a slágerlisták élére kerül majd.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1979: Rock It / Power
* 1979: Rock It / Rock It (Instrumental)
* 1979: Funkytown / All Night Dancing
* 1979: Pueblo Funky (Funky Town) (Super Disco Version) / Bailando Toda La Noche (All Night Dancing)
* 1980: How Long / There They Are
* 1980: The Gossip Song / How Long
* 1981: Designer Music / Jazzy
* 1981: Designer Music (Remix) / Designer Music (Instrumental) / Designer Music (LP Version)
* 1983: Hold Me Down
* 1983: Presa De La Noche (Addicted to the Night) / Abrazame (Hold Me Down)
* 1983: Addicted to the Night / Addicted to the Night (Instrumental) / Choir Practice
* 1985: Does Anybody Know Me? (Short Version) / Does Anybody Know Me? (Dance Version) / Hit the Deck (You Need a Complimentary Ticket)
* 1988: Funkytown / Jazzy / All Night Dancing / I Need Some Cash
* 1989: Vital Signs (Dance Mix) / Vital Signs (Acapella) / Vital Signs (Radio) / Vital Signs (Instrumental) / Vital Signs (Alternate Groove) (Debra Laws and Lipps Inc.)
* 1992: Funkytown / Rock It
* 2003: Funkytown (2003 Remix)

Albumok
* 1979: Mouth to Mouth (Funkytown címmel is megjelent)
* 1980: Pucker Up
* 1981: Designer Music
* 1983: 4

Válogatások
* 1992: Funkyworld: The Best of Lipps Inc.
* 2001: Disco Collection
* 2003: Funkytown 

VIDEÓK

Rock It (csak zene!) 


Funkytown (másik klip)

Funkytown (Long Version) 

Funkytown  (Official Video)

How Long (csak zene!)


Designer Music (másik klip)  

Hold Me Down (csak zene!) 

Addicted to the Night (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.