disco

disco

2012. február 24., péntek

SARAGOSSA BAND

A német Saragossa Band karrierje 1976-ban kezdődött. Megváltozott felállással ugyan, de az új évezredben is aktív. Az 1980-as évek elején volt pályája csúcsán. Jó hangulatú, vidám dalai a karibi szigetvilág muzsikáját ötvözik az eurodisco dallamosságával, vagyis az együttes ugyanazt a sikerreceptet követte, mint például a Boney M., a Gibson Brothers és a Goombay Dance Band. Repertoárján saját dalok és feldolgozások egyaránt szerepelnek. Néhány ismert slágere: Big Bamboo (Ay Ay Ay); Zabadak; Rasta Man; Ginger Red; Agadou; Aiko, Aiko; Buona sera. 1981-ben nagy sikert aratott a Za Za Zabadak című albummal, amelyen régebbi és újabb slágereket dolgozott fel egyvelegek formájában. Többször fellépett Magyarországon is, például 2010. július 17-én Hajdúszoboszlón a Hungarospa Fürdőkarnevál sztárvendége volt.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Harry Karrer – ének (1977-től)
* Alfred Rudek – gitár, ének (1977–2003)
* Henry Whisky [Heinrich Wiesgickl] – dobok (1977–1992)
* George Klanthe – basszusgitár (1977–1991)
* Helmut Schiffner – billentyűs hangszerek (1977–1981)
* Thommy [Thomas] Brandner – ütős hangszerek (1977–1980)
* Alex [Alexandre] Diame (1977–1979)

Később csatlakoztak
* Pat Miles – ének (1979-1981)
* Viktoria Miles – ének (1979)
* Gloria Rennals – ének (1979–1981)
* Rose – ének (?–1982)
* Pit Troja [Peter Trojer] – ütős hangszerek (1980–1982)
* Andy Bielan – billentyűs hangszerek (1981-től)
* Evert van der Waal – ütős hangszerek (1982-től)
* Angela Watkins – ének (1982–1992)
* Wolfgang Gleixner – basszusgitár (1991–2004)
* Peter Brüstle (1992–1995)
* Gislene da Silva Sosa – ének (1992–1995)
* Jutta Niedhart – ének (1995–2004)
* Gitti Fischer – ének (2004-től)
* Marcus Escher – gitár (2004-től)
* Thomas Härtel – basszusgitár (2004-től)
* Gudrun Overhoff-Poppinga – ének (2004-től)
* Dusty Klaerl (?–?)


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Saragossa Band története 1976-ban kezdődött Münchenben, amely akkoriban az eurodisco egyik fellegvárának számított. A rendelkezésemre álló forrásokból sajnos nem derül ki, hogy a tagok egész pontosan hogyan találtak egymásra. Az együttes történetét ismertető, a sajtónak szánt hivatalos közlemény szerint egyik fellépésüket megtekintette Anthony Monn szerző-producer, aki akkortájt kezdte egyengetni Amanda Lear pályafutását is, később pedig olyan popsztárokkal dolgozott együtt, mint Fancy és az olasz Al Bano–Romina Power kettős. Monn fantáziát látott a csapatban, és együttműködést ajánlott. A Saragossa Band bemutatkozó kislemeze, a Big Bamboo (Ay Ay Ay) 1977 februárjában jelent meg, ezt az időpontot tekintik az együttes születésnapjának. A dalszöveg karibi papiamento dialektusban íródott. A Big Bamboo (Ay Ay Ay) hamar népszerűvé vált az európai diszkókban, és számos országban a slágerlistán is szép helyezést ért el. Az együttes következő felvételei ugyanolyan vidám, jó hangulatú, jól táncolható „bulizenék” voltak, mint a legelső szerzemény. 


Az 1978-as Malaika (Angyal) a legismertebb szuahéli dal feldolgozása, amely három évvel később a Boney M. előadásában szintén slágerré vált. 1979-ben Alex Diame kivált a Saragossa Bandből. Ugyanabban az évben megjelent az együttes 11 dalt tartalmazó debütáló albuma, amely az addigi slágerek hangzásvilágát követte. A kislemezre kimásolt Rasta Man a Saragossa Band egyik legnépszerűbb felvételének bizonyult. Az előadók felléptek vele a nyugatnémet Radio Bremen tévéadó Musikladen című műsorának 46. adásában, melyet 1979. május 17-én sugároztak először (ámbár nem valószínű, hogy jelen sorok írójának 15. születésnapja alkalmából). Nagy sikert arattak, talán azért is, mert kiadójuk, az Ariola a még látványosabb színpadi hatás érdekében két színes bőrű énekes-táncosnőt szerződtett az együttesbe Pat és Viktoria Miles személyében. Valamely oknál fogva Viktoria alig fél év múlva távozott is, helyét Gloria Rennals foglalta el. Az albumról kimásolt következő kislemez a Zabadak volt – a Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich 1967-es örökzöldjének feldolgozása –, amely szintén népszerűvé vált. 1980 márciusában Thomas Brandner távozott, hogy filmproducerként kezdjen új karriert. Helyére Pit Troja érkezett.


Az 1980-as évek
Ahogyan lenni szokott, a siker feszültségeket is szült, melyek következményeként Helmut Schiffner 1981 januárjában kilépett az együttesből. Utódját Andy Bielan személyében találták meg. Talán még le se csillapodtak a kedélyek, Pat és Gloria is távozott, hogy szólóban próbáljanak érvényesülni. (Tudomásom szerint szólistaként egyikük sem ért el számottevő eredményeket.) A slágergyártás mindazonáltal az 1980-as évek elején sem szűnt meg, sőt az együttes akkor ért pályafutása csúcsára. Ez már csak azért is szép teljesítménynek számít, mert az eurodisco akkoriban kezdett kimenni a divatból, és a közönség egyre kevesebb érdeklődést tanúsított a műfaj korábban oly népszerű csillagainak új felvételei iránt. A Saragossa Band repertoárja ebben az időszakban a Ginger Red, az Agadou és a Pas pleureur (Please No More Crying) című slágerekkel bővült. 1981 különösen jó év volt az együttes számára. Megjelent az Agadou című válogatáslemeze – tíz legnépszerűbb felvételének gyűjteménye –, valamint új stúdióalbuma, a Za Za Zabadak. Ezen két, egyenként bő 20 perces, rendkívül jó hangulatú egyveleg található, amelyeket a csapat az 1960-as, 1970-es évek legnépszerűbb világslágereiből készített. Természetesen az előadók legsikeresebb saját dalaikat sem felejtették el felidézni. 


A Za Za Zabadak több mint 250 ezer eladott példányszámának köszönhetően az együttes első aranylemeze lett, teljesen érthető tehát, hogy 1982-ben következett az utánpótlás, a Das Neue Große Za Za Zabadak. 1982 vége felé újabb tagcserékre került sor. Ment Pit Troja és Rose, érkezett Evert van der Waal és Angela Watkins. Ugyancsak 1982-ben a Saragossa Band két kislemezt is piacra dobott. Az egyik az Aiko Aiko című tradicionális dal átirata volt, amelyet nem sokkal később a The Belle Stars és Pia Zadora is feldolgozott. A másik kislemez slágere a Mañana címet kapta. 1983-ban Have a Good Time címmel került az üzletekbe az együttes következő albuma. Ez már nem egyveleglemez volt, hanem újra önálló dalok gyűjteménye. A címadó szerzemény mellett a Mosquito, a Tropical Rain és a Wigwam is bekerült a lemezklubok és a popzenével foglalkozó rádióállomások műsoraiba. A Wigwam egyébként egy 1970-es Bob Dylan-dal feldolgozása, a Saragossa Bandtől szokatlan módon instrumentális kivitelben, vagyis vokál nélkül. A Have a Good Time album legnépszerűbb felvételének azonban kétségtelenül a Buona sera bizonyult, amely a brit slágerlistán is felbukkant. A csapat 1984-ben Afric Simone Playa Blanca című slágerét dolgozta fel. Mivel a zenészek az eredeti felvételből csak a dallamot vették át, és ahhoz írtak egy új szöveget, ezért a címet is megváltoztatták: a Playa Blancából Moonlight and Dancing lett. Ez a kislemez volt a Saragossa Band fénykorának utolsó sikerszáma. 


A kilencvenes évektől napjainkig
Az együttes ugyan nem szűnt meg, ám a Moonlight and Dancinget követő lemezeivel – köztük az egyvelegdivatot feléleszteni próbáló Die Superparty – Dance with the Saragossa Band című albummal, amelyen kizárólag aktuális slágereket adott elő – már nem tudta megismételni korábbi sikereit. Mivel a Saragossa Band mindig is sokat turnézott – ez egyébként a diszkósztárokra kevésbé volt jellemző –, pályája további részében a koncertekre helyezte a hangsúlyt. Mindig vonzott akkora közönséget, hogy megjelenhetett egy-egy újabb albuma. 1991-ben a régi motorost, George Klanthét Wolfgang Gleixner váltotta fel. 1992 ismét a tagcserék éve volt. Heinrich Wiesgickl áprilisban távozott, Angela Watkins augusztusban. Wiesgickl 1997 augusztusában, mindössze 43 éves korában elhunyt. A könnyűzenében a Saragossa Band feltűnése óta sokszor megváltozott a divat, és napjainkban az időről időre átalakuló csapat már éppúgy nem tartozik a diszkó műfaj meghatározó sztárjai közé, ahogyan a Boney M., az Ottawan és a Baccara utódegyüttesei, vagy a szintén átszerveződött Goombay Dance Band és a Dschinghis Khan sem. Az új évezredben a Saragossa Band különböző kisebb-nagyobb nosztalgiakoncertek szívesen látott fellépője, és persze a házibulikon mostanság is előkerül valamelyik lemeze. 2002-ben egy tizenkét napos koncertsorozatot adott Magyarország nagyobb városaiban. 


DISZKOGRÁFIA
(A pontos Diszkográfia összeállítását megnehezíti, hogy az internet különböző helyein – az együttes honlapját is beleértve – hiányos a zenekar lemezeinek listája, illetve teljesen azonos tartalmú albumok különböző címekkel is megjelentek az évek folyamán.)

Kislemezek, maxik
(Zárójelben az osztrák slágerlistás helyezések.)

* 1977: Big Bamboo (Ay Ay Ay) / I Like It
* 1977: Disco Boogie Boogie / Goumbé Bou Bakhe
* 1978: Malaika / Reggae Feeling
* 1979: Rasta Man / Destiny (#2)
* 1979: Zabadak / Samba Ole, Rumba OK (#8)
* 1980: Zabadak / Big Bamboo (Ay Ay Ay) / Rasta Man
* 1980: Ginger Red / Eden’s Door
* 1981: Pas pleureur (Please No More Crying) / Going Up, Going Down (#19)
* 1981: Agadou / Holiday Nights (#5)
* 1982: Aiko Aiko / Roof on My Head (#15)
* 1982: Dance with the Saragossa Band on 45 (Part II) / Dance with the Saragossa Band on 45 (Part V)
* 1982: Dance with the Saragossa Band Part VII – Soul Party / Dance with the Saragossa Band Part XI – Soul Party
* 1982: Mañana / Surabaya
* 1983: Wigwam / Tropical Rain
* 1983: I Know, I Know / If I Ever Come to Heaven
* 1983: Buona Sera / Alright, Everybody Ask for More
* 1984: Moonlight and Dancing / Take Me to the Voodoo Night
* 1985: That’s What We Like / Have a Good Time
* 1990: Carneval in Rio (Salsa-Samba-Rumba-Calypso-Mix) / Pump up the Trabbi (Zweitakt-Mix)
* 1992: Rain & Sun (Radio Raggae Fox Version) / Rain & Sun (Extended Raggae Fox Version) / Rain & Sun (Extended Swing Fox Version) / Rain & Sun (Radio Swing Fox Version)
* 1993: Coconut Medley
* 1993: Rasta Man (Radio Cut) / Coconut Medley (Extended Radio Version) / Rasta Man (Maxi Cut)
* 1997: Der Zabadak Hit Mix
* 2002: Loco Loco
* 2004: Rastaman (Radio Cut) / Rastaman (Raggamix) / Rastaman (Partyraggamix) / Rastaman (Partymix) / Feel It in My Heart (DeeJayz United Clubmix) (DJ the Wave feat. Saragossa Band) (#16)


Albumok, válogatások
* 1979: Saragossa
* 1981: Matchless
* 1981: Agadou (válogatás)
* 1981: Za Za Zabadak (Das Totale Za Za Zabadak címmel is megjelent)
* 1982: Das Neue Große Za Za Zabadak
* 1983: Have a Good Time
* 1987: Die Superparty – Dance with the Saragossa Band
* 1991: Zabadak – Die Superparty mit der Saragossa Band
* 1991: Das totale Za Za Zabadak (az 1981-es és 1982-es Za Za Zabadak-albumok dupla CD-n)
* 1993: Saragossa (az 1979-es album CD-n)
* 1995: The Best of Saragossa Band (válogatás)
* 1997: Agadou (válogatás, nem azonos az 1981-es kiadvánnyal)
* 1997: Big Bamboo: Let’s Dance with the Saragossa Band
* 1997: Fly Away
* 1999: Das Super Za Za Zabadak
* 2001: It’s Party Time
* 2005: Party Mix
* 2005: Happy Mix
* 2005: Happy Party
* 2007: Best of (válogatás)
* 2007: Star Edition (válogatás)
* 2007: Party Mix
* 2007: Happy Birthday! (válogatás, 3 CD)
* 2007: Cool Night

VIDEÓK


Malaika (csak zene!)


Rasta Man (másik klip)


Zabadak (másik klip)




Agadou (másik klip)




Mañana (csak zene!)

Wigwam (csak zene!)

Tropical Rain (csak zene!)

Buona Sera (csak zene!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.