disco

disco

2012. január 20., péntek

KAOMA

A Kaoma együttes 1989-ben alakult Franciaországban. Még abban az évben világsikert aratott a Lambada című slágerével, amely az azonos nevű tánc divatját is megteremtette. Sikernek bizonyult még a Dançando Lambada című kislemez és a Worldbeat című debütáló album is. Az 1990-es évek elején azonban elmúlt a lambada-őrület, és a Kaoma eltűnt a nemzetközi popmezőnyből. Az együttes mindazonáltal csak 1998-ban oszlott fel, 2006-ban viszont két alapító tag közreműködésével újjáalakult.


TAGOK 
A jelenlegi felállás
* Chyco Roger Dru – basszusgitár (1989–1998, 2006-tól)
* Jacky Arconte – gitár (1989–1998, 2006-tól)
* Etna Brasyl – ének (2006-tól)
* Dyami – tánc, koreográfia (2006-tól)
* Alan Hoy – ének, tánc, komponálás (2006-tól)

Korábbi tagok
* Loalwa Braz – ének (1989–1998)
* Michel Abihssira – dobok, ütős hangszerek (1989–1998)
* Fania [Fatou Niang] – ének (1989–1993)
* Monica Monteiro – háttérvokál (1989–1992)
* Jean-Claude Bonaventure – billentyűs hangszerek (1989)
* Ben’s Belinga – szaxofon (1989)

Táncosok (1989)
* Jairo Brasil
* Monica Mello
* Adiel Modesto
* Gabriela Turbiani
* Jorge
* Genésia
* Messias
* Paula
* Fernando Rocco
* Washington „Chico” Oliveira (a videoklipben)
* Roberta de Brito (a videoklipben) 


KARRIERTÖRTÉNET 
Lambada: a tiltott tánc és a plagizált sláger
A Kaoma együttes 1989-ben alakult Franciaországban. Az alapítók közül négyen – Chyco Roger Dru, Jacky Arconte, Michel Abihssira és Jean-Claude Bonaventure – korábban a Touré Kunda szenegáli együttessel dolgoztak. Chyco Martinique szigetéről származik, Jacky a Franciaországhoz tartozó, de a Karib-térségben található Guadeloupe szigetéről. A produceri teendőket is ellátó Jean-Claude Toulouse városából érkezett. A vezető szólista, Loalwa Braz Brazíliában született, a másik énekesnő, Fania pedig Szenegálból költözött Párizsba. (Michel származásáról az interneten nem találtam adatokat.) Bizonyos on-line források szerint a kameruni szaxofonista, Ben’s Belinga is a Kaoma egyik alapító tagja volt, ámbár e sorok írója nem találta meg a nevét az együttes első albumának közreműködői között. A világháló adatai egyébként sem egyértelműek a Kaomát illetően, hiszen más netes források Ben’s Belinga helyett például a Kaoma tagjai között említik a Chico & Roberta duót, noha a két gyerek csupán a Lambada videoklipjében szerepelt. Bonyolult a helyzet az együttes világslágerével, az imént említett Lambadával is. A lemezborítón ugyanis Chico De Oliveira neve szerepel szerzőként, holott valójában a bolíviai Los Kjarkas Llorando se fue című 1981-es balladájának feldolgozásáról van szó. Egész pontosan a Kaoma a Los Kjarkas-dal két feldolgozását kombinálta: az egyik Márcia Ferreira 1986-os slágere, a Chorando se foi, a másik a perui Cuarteto Continental által 1984-ben készített változat.


A problémát az jelentette, hogy a Los Kjarkas hozzájárult ezekhez a feldolgozásokhoz, de a Kaoma verziójához már nem, mivel meg sem kérdezték őket. (Érdemes egyébként megemlíteni, hogy a Lambada előtt a Los Kjarkas slágeréből nem kevesebb, mint 16 feldolgozás készült!) Az eredeti szerző-előadók nem törődtek bele a plágiumba, ami teljesen érthető, hiszen a szerzői jogok semmibe vétele miatt igen tekintélyes bevételtől estek el. A Lambada ugyanis számos országban (például Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában, Svédországban és a német nyelvterület országaiban) vezette a slágerlistát, sőt még az amerikai Billboard Hot Latin Tracks toplistáját is, ahol pedig nem tudott az élre kerülni, ott is bejutott a Top 10-be. Németországban kétszeres platinalemezzé vált a Lambada, egyszeres platina volt Franciaországban, Hollandiában és Japánban, aranylemez Angliában, Svédországban, Svájcban és Kanadában. Mindez több millió eladott példányt jelent. Érthető tehát, hogy a Los Kjarkas plágiumpert kezdeményezett Jean-Claude Bonaventure, a Kaoma producere ellen, amelyet meg is nyert. Richard L. Albert producer felismerte a nagy lehetőséget, és filmet gyártatott a sláger, illetve az azonos nevű tánc köré. A Greydon Clark által rendezett Lambada, a tiltott tánc (1990) című alkotást Magyarországon is bemutatták. A női főszerepet az 1985-ös Miss USA, Laura Harring játszotta. A nagy sláger kétszer is elhangzott a filmben: egyszer a Kaoma, egyszer pedig a Kid Creole & The Coconuts előadásában.


Túl a csúcson
1989 a lambada éve volt, ezért nem csoda, hogy a Kaoma második kislemeze, a Dançando Lambada, és debütáló albuma, a Worldbeat szintén szép sikert aratott, ámbár a Lambada elsöprő fogadtatását nem sikerült megismételni. Az album a legnagyobb poppiacokon sem tudott mindenhol bekerülni a Top 10-be, viszont vezette a Billboard Latin Pop slágerlistáját. 1990-ben egy harmadik dalt is kislemezre másoltak róla, ám a Mélodie d'amour már Franciaországban is csak mérsékelt sikert ért el. 1990-ben a Kaomának egy remixalbuma jelent meg, majd 1991-ben kiadták a Tribal Pursuit című újabb stúdióalbumát. Sem ez, sem a róla kimásolt kislemezek nem vetekedhettek a Lambada népszerűségével. A Kaoma eltűnt a nemzetközi popvilágból, sokan azt hitték, fel is oszlott. Erre azonban csak 1998-ban került sor. 2006-ban két alapító tag, Chyco Roger Dru és Jacky Arconte úgy döntött, hogy újjászervezik a Kaomát. Etna Brasyl személyében találták meg új énekesnőjüket. A hölgy az éneklés mellett szövegírással is foglalkozik. Mind francia, mind angol nyelven kifogástalanul énekel, énekhangja soul, gospel, latin és brazil dalok előadására egyaránt alkalmas. A félig francia, félig afrikai Dyami tánctudásával erősíti a Kaomát, hiszen nemcsak táncos, hanem kiváló koreográfus is. Alan Hoy személyében szintén egy sokoldalú tehetség csatlakozott az együtteshez, ugyanis a részben kínai származású férfiú az énekben és táncban egyaránt otthon van. Az újjáalakulás óta eltelt öt évben a Kaoma ugyan nem rendezte át a nemzetközi slágerlistákat, nosztalgiázni vágyó rajongóik azonban nyilván mindenhol örömmel fogadják a fellépéseiket.


Az együttes eredeti énekesnője, Loalwa Braz elszenesedett holttestét 2017. január 19-én, csütörtökön találták meg egy kiégett kocsiban, Rio de Janeiro közelében, Saquarema településen. Az énekesnő egy motelt üzemeltetett, melynek huszonhárom éves alkalmazottja önként jelentkezett tanúnak a rendőrségen. Hamar belezavarodott a vallomásába, és végül beismerte, hogy egy huszonegy és egy tizennyolc éves társával közösen végzett az énekesnővel. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel akarták kirabolni a motelt, amelyben Loalwa Braz épp egyedül tartózkodott. Az énekesnő ellenállt, mire a betörők bántalmazni kezdték. Az alélt testet egy autóba tuszkolták, amely néhány száz méterrel odébb leállt, ezért a trió felgyújtotta azt. Loalwa Braz 63 évet élt, bankkártyáját és mobilját megtalálták a gyilkosainál.

DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik
* 1989: Lambada (Version Longue) / Lambada (Version Instrumentale)
* 1989: Lambada (7 Version) / Lambada (12 Version) / Lambada (Instrumental)
* 1989: Lambada (Extended Mix) / Lambada (Dub Mix) / Lambada (Club Mix) / Lambada (7 Dance Version)
* 1989: Dançando Lambada / Lamba Caribe
* 1989: Dançando Lambada (Single Version) / Dançando Lambada (Version Maxi)
* 1989: Dançando Lambada (Single Version) / Dançando Lambada (Version Maxi) / Lamba Caribe
* 1989: Jambé Fineté (Remix) / Jambé Fineté (Dub Version) / Jambé Fineté (LP Version)
* 1989: Lambamor / Melodie d´amour
* 1989: Lambamor / Melodie d´amour / Lambareggae
* 1989: Melodie d´amour / Lambada (Extended U.S. Remix) / Lambamor
* 1989: Lamba Caribe (Album Version) / Lamba Caribe (Extended Version) / Lamba Caribe (Vocal Version) / Lamba Caribe (Dub)
* 1990: Dançando Lambada (LP Version) / Lambada (Dub Mix) / Lamba Caribe (Extended Version)
* 1990: Dançando Lambada (Single Version) / Dançando Lambada (Version Maxi) / Lamba Caribe (Extended Version) / Lambada (Dub Mix)
* 1990: Lambada (Single Version) / Lambada (Club Mix) / Lambada (Extended Mix) / Lambada (Dub Mix) / Lambada (7 Dance Mix) / Lambada (Version Longue) / Lambada (Version Instrumental)
* 1990: Grillé (Jambé Finet' La) (Remix) / Grillé (Jambé Finet' La) (Dub Remix)
* 1990: Donna Con Te / Sindiang
* 1990: Donna Con Te / Sindiang / Lambada (Instrumental)
* 1991: Danca Tago Mago / Danca Tago Mago (Remix)
* 1991: Danca Tago Mago (Remix Club) / Danca Tago Mago / Danca Tago Mago (Remix Radio)
* 1991: Danca Tago Mago (Latine Soul Remix) / Danca Tago Mago
* 1991: Mamae Afrika / Ilha De Amor
* 1991: Moço Do Dende (Remix) / Ca Ka Fe Mal
* 1991: Moço Do Dende (Remix) / Ca Ka Fe Mal / Contigo Voy
* 1999: Banto / Banto (Roots Version)
* 1999: Banto / Todo
* 2009: Lambada 3000 (Gregor Salto & Kaoma)

Albumok
* 1989: Worldbeat
* 1990: World Mix
* 1991: Tribal Pursuit
* 1998: A La Media Noche

VIDEÓK





1 megjegyzés:

  1. Most a tragikus esemény hallatán próbálom keresni a Kaoma fellépésének az idejét a Budapest Sportcsarnokban. Ott voltam, fénykép van róla, csak a pontos időpont hiányzik ebből az alapos és minőségi felsorolásból. Esetleg valaki tudja? Üdv. Cs. Zoltán

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.