disco

disco

2012. január 24., kedd

ROSE LAURENS

Rose Laurens (Párizs, 1953. március 4. – Párizs, 2018. április 29.) lengyel származású francia énekesnő eredeti neve: Rose Podwojny. A Sandrose együttes tagjaként kezdte karrierjét. 1976-tól szólistaként ténykedik, eleinte a Rose Merryl művésznevet használta. 1983-ban vált nemzetközi hírűvé az Africa (Voodoo Master) című slágerével. Ennek sikerét ugyan nem tudta megismételni, de az 1980-as évek közepén néhány más felvétele is szerepelt a slágerlistákon, mint például a Mamy Yoko, a Magic and Music, a Night Sky, a Quand tu pars, illetve ennek angol nyelvű változata, az American Love. Ezt követően eltűnt a nemzetközi élmezőnyből, ám a francia közönség olykor láthatta-hallhatta őt.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Rose Podwojny zenei pályafutása 1971-ben kezdődött, amikor Jean-Pierre Alarcen gitáros meghívta újonnan alapított együttese, a Sandrose énekesnőjének. A progresszív zenét játszó Sandrose tagja volt még Christian Clairefond basszusgitáros, Michel Jullien dobos és Henri Garella, aki orgonán és mellotronon (elektromechanikus, többszólamú billentyűs hangszer) játszott. 1972-ben jelent meg első és egyetlen nagylemezük, amelyet a zenekritikusok mindmáig az öt legjobb francia progresszív album közé sorolnak. A nyolc felvételt tartalmazó LP-n Rose majdnem végig angol nyelven énekel, csupán az utolsó, alig félperces dal német nyelvű (Fräulein kommen Sie schlaffen mit mir). A szakma és a közönség egyaránt el volt ragadtatva a fiatal énekesnő erőteljes hangjától, amelyet Grace Slickéhez, a Jefferson Airplane (később: Jefferson Starship) énekesnőjéhez hasonlítottak. Az ígéretes kezdet ellenére a Sandrose meglepően hamar feloszlott, mivel a tagok között szakmai és személyes ellentétek keletkeztek. Rose később megismerkedett Jean-Pierre Goussaud zeneszerzővel. Egymásba szerettek, és Goussaud támogatásával megkezdődött Rose szólókarrierje. Első önálló kislemeze 1976-ban jelent meg Rose Merryl művésznéven. Az In Space és a Cosmic Dance című dalok nem keltettek különösebb figyelmet, ahogyan a következő két kislemez szerzeményei sem. 1979-ben az énekesnő felvette a Rose Laurens nevet. A névváltoztatás szerencsét hozott, hiszen új kislemeze, a Survivre slágerré vált Franciaországban.


Afrika, avagy a boszorkánymester
1980-ban Rose megkapta Fantine szerepét a Victor Hugo regényéből készült A nyomorultak című musicalben. Az előadás, illetve a zenéjét tartalmazó album nagy sikere megnövelte az énekesnő iránti érdeklődést. Első szólóalbuma, az 1982-es Déraisonnable... zenéjét természetesen Jean-Pierre Goussaud szerezte, a francia nyelvű szövegeket Jean-Michel Bériat, Marc Strawzynski, Sylvain Lebel és maga Laurens írták. Az Africa című kislemez kiemelkedő sikert aratott, több mint egymillió példány kelt el belőle Franciaországban, és az ötödik helyig jutott a francia toplistán. Rövidesen elkészült az angol nyelvű változat is: Jean-Michel Bériat szövegét Elaine Stive ültette át angol nyelvre. Az Africa (Voodoo Master) különösen a német nyelvterületen hódított: első lett az osztrák, második a svájci és harmadik a nyugatnémet slágerlistán. Az énekesnő 1983-as nagylemeze a külföldi piac számára angol nyelvű dalokkal készült el. Ezek közül annak idején a Magyar Rádió is játszotta a Mamy Yoko és a Magic and Music című diszkófelvételeket, de említést érdemel a lírai hangvételű Living in Your Song is. Az 1984-ben megjelent Night Sky viszont csak Skandináviában aratott sikert, Svédországban például 12. lett a slágerlistán. A következő évben a Quand tu pars című dal a francia toplista középmezőnyében szerepelt. Az eredeti szöveget Francis Cabrel írta, az angol nyelvű változatét (American Love) viszont maga Rose. A felvétel az újabb nagylemez, az 1986-os Écris ta vie sur moi előhírnökeként jelent meg.


Túl a csúcson
Az 1980-as évek második felében Jean-Pierre Goussaud súlyosan megbetegedett, rákot diagnosztizáltak nála. Rose mindvégig kitartott mellette, és lemondott ígéretes karrierje folytatásáról. Goussaud azonban erejéhez mérten igyekezett tovább dolgozni, és új dalokat komponált. A művészpár utolsó közös albuma, a J'te prêterais jamais 1990-ben került az üzletekbe. A kilenc felvétel zenéjét Goussaud szerezte, a szövegeket Rose írta. (Az egyetlen kivétel a L'absence, amelynek szövege Jean-Jacques Goldmantól származik.) Nem sokkal az album megjelenése után Jean-Pierre elhunyt. Rose emiatt évekre eltűnt a reflektorfényből. 1994-ben hallatott magáról ismét, amikor vendégelőadóként működött közre Yves Duteil Entre elles et moi című albumán. Saját új albuma, az 1996-ban kiadott Envie sajnos visszhangtalan maradt, ezért Laurens ismét évekre visszavonult. Az új évezredben először színpadon láthatta a közönség a L'ombre d'un géant című zenés komédiában, amelynek dalai CD-n is megjelentek. Noha az énekesnő 1996 óta nem jelentkezett új önálló lemezzel, rendszeresen koncertezik hazájában, illetve fellépett az RFM Party 80 2007-es és 2008-as nosztalgiakoncertjein is olyan egykori popsztárok társaságában, mint például Lio, Richard Sanderson, Desireless, Sabrina, Ryan Paris, Jimmy Somerville, Murray Head és mások. A legutóbbi hírek szerint a Magyarországon nem igazán ismert francia énekes-színész, Pierre Palmade közreműködésével egy új albumon dolgozik, amely 2015-ben jelent meg. Rose Laurens 2018. április 29-én rákban hunyt el. (Egyes források szerint április 30-án hunyt el.)


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a legmagasabb slágerlistás helyezések. Jelmagyarázat: AUT = Ausztria, D = NSZK, SWI = Svájc, F = Franciaország)

Kislemezek, maxik
* 1976: In Space / Cosmic Dance (Rose Merryl néven)
* 1977: L'après amour / Le vent se lève (Rose Merryl néven)
* 1978: Je suis à toi / Copacabana (Rose Merryl néven)
* 1979: Survivre / Ballade autour d'un café viennois
* 1979: À deux
* 1980: J'vous aime les oiseaux / Homme fragile
* 1980: L'air de la misère / J'avais rêvé d'une autre vie
* 1981: Pas facile
* 1983: Africa / Le Coeur Chagrin
* 1983: Africa (Voodoo Master) / Broken Heart (D #3, AUT #1, SWI #2)
* 1983: Africa / Le Coeur Chagrin / Mamy Yoko / T'envole pas sans moi
* 1983: Mamy Yoko / T'envole pas sans moi
* 1983: Mamy Yoko (Special Dance Mix) / Magic and Music (Special Dance Mix)
* 1983: Mamy Yoko / Misunderstanding (D #37)
* 1983: Vivre / Zodiacale
* 1984: Danse moi / Kalimba
* 1984: Night Sky / Zodiacale
* 1984: Night Sky / My Revenge
* 1984: Make Tonight the Night / Danse moi
* 1985: Cheyenne / Dis-Moi
* 1985: Quand tu pars / Je me jette à l'eau (F #41)
* 1985: Quand tu pars / American Love
* 1986: La Nuit / J'etais au rendez-vous
* 1986: La Nuit / Tonight
* 1986: American Love / American Love (Instrumental) / Quand tu pars
* 1987: Où vont tous ceux qu'on aime? / Tout pour lui
* 1987: American Love ('87 Remix) / Quand tu pars
* 1988: American Love (Passion Remix) / American Love (Original Mix) / American Love (Instrumental Passion)
* 1989: Africa (Dance Mix) / Africa 89 (New Beat Mix)
* 1990: J'te prêterai jamais / Rien de plus important
* 1991: Il a les yeux d'un ange (Version Euromix) / Il a les yeux d'un ange (Dub Version „Alphabrikation”)
* 1991: Envie (promóciós lemez)
* 1991: Louis (promóciós lemez)
* 1994: Africa (Berlin Club Mix) / Africa (Berlin Dub Mix) / Africa (Berlin Single Radio Edit)
* 1994: Africa (Berlin Single Radio Edit) / Africa (Paris Single Radio Edit) / Africa (Berlin Club Mix)
* 1995: Nous c'est fou
* 2001: Pour aimer plus fort (Radio Edit) / Pour aimer plus fort (Version Longue) (Hanna H & Rose Laurens & Sophie Delmas) (F #40)

Albumok
* 1982: Déraisonnable...
* 1983: Vivre
* 1983: Rose Laurens
* 1984: Africa – Voodoo Master
* 1986: Écris ta vie sur moi
* 1990: J'te prêterais jamais
* 1996: Envie
* 2015: DNS

Válogatások
* 1986: Rose Laurens
* 1988: Africa
* 1991: 17 grands succès de Rose Laurens
* 1996: The Very Best of Rose Laurens

Színházi előadások hangfelvételei
* 1980: Les Misérables
* 2001: L'ombre d'un géant

VIDEÓK

Cosmic Dance (csak zene!)

Survivre (csak zene!)


Africa (másik klip)


Mamy Yoko (másik klip)


American Love (csak zene!)

Pour aimer plus fort (Hanna H & Rose Laurens & Sophie Delmas)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.