disco

disco

2012. január 12., csütörtök

LUV'

Az 1977-ben alakult Luv' együttes a holland könnyűzene egyik legsikeresebb képviselőjének számított. 1977 és 1981 között gyakori szereplője volt az európai országok slágerlistáinak, sőt a Dél-afrikai Köztársaságban és Mexikóban is népszerűvé vált. 1981-ben a trió feloszlott, ami elsősorban az eurodisco népszerűségének visszaesésével magyarázható. 1989-ben a Luv' újra feltűnt a könnyűzene világában, de csak 1993-ban tértek vissza az eredeti előadók. A következő évben a trió újra feloszlott, 2005-től azonban megint létezik, szintén eredeti felállásban.


TAGOK
A klasszikus felállás
* Marga Scheide [Margareth Scheide] (Hollandia, Amszterdam, 1954. február 15.) – 1977–1981, 1989–1994, 2005-től
* José Hoebee (Hollandia, Best, 1954. március 29.) – 1977–1981, 1993–1994, 2005-től
* Patty Brard [Petula Louis Brard] (Új-Guinea, Sorong, 1955. március 25.) – 1977–1980, 1993–1994, 2005-től

Később csatlakoztak
* Ria Thielsch (Új-Guinea, Manokwari, 1951. augusztus 25.) – 1980–1981
* Diana van Berlo (Hollandia, Helmond, 1966.) – 1989–1992
* Michelle Gold – 1989–1990
* Carina Lemoine (1969.) – 1990–1992 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
1976-ban két holland zenei producer (Hans van Hemert és Piet Souer), valamint Han Meijer menedzser a német Silver Convention női diszkótrió sikereinek láttán elhatározták, hogy egy hasonló női együttest szerveznek. Még ki sem választották az előadókat, de már megírták az új együttes első dalát, a My Mant, és tulajdonképpen ennek előadásához kerestek énekeseket. José Hoebee hivatásos énekesnő volt, a Young Tradition trió tagja, amelyet lánytestvéreivel alapított. Nevüket később Elongira változtatták, és számos lemezcégnél jelentkeztek meghallgatásra. Piet Souer felvett velük egy kislemezt, majd meghívta Josét a Luv' tagjai közé. Marga Scheide a Luv' előtt modellként dolgozott. Patty Brard eredetileg egy titkárnői állást pályázott meg Hans van Hemertnél, aki azonban az új együttesbe szerződtette a csinos hölgyet.


Az áttörés
A Luv' első kislemeze, az 1977-ben megjelent My Man Hollandiában és a szomszédos Belgiumban egyaránt felkerült a slágerlistára, ám a folytatás, a Dream, Dream iránt már nem volt olyan nagy az érdeklődés. Van Hemert azonban ajánlatot kapott a VPRO holland tévécsatornától, hogy írjon egy dalt a Waldolala című műsoruk számára. Van Hemert és Souer ekkor írták a U. O. Me (Welcome to Waldolala) című számot, amelyet persze a Luv'-val vettek fel. A trió fellépett a műsorban is, a dal pedig Hollandiában és Belgiumban bekerült a Top 5-be. A nemzetközi áttörés 1978-ban következett be a You're the Greatest Lover című kislemezzel, amely több európai országban is a slágerlisták élére került. (A felvételt 2000-ben Loona dolgozta fel Latino Lover címmel, új szöveggel.) A siker folytatódott olyan slágerekkel, mint a Trojan Horse, a Casanova és az Ooh, Yes I Do. Természetesen a kislemezek mellé 1978-tól albumok is társultak, amelyek közül különösen a With Luv' és a Lots of Luv' arattak kiemelkedő sikert. 1979-ben a Luv' volt Hollandia legkelendőbb exportcikke: a lányok 2 és fél millió eladott lemezükért díjat kaptak a Conamus alapítványtól, amely a holland zene külföldi népszerűsítésével foglalkozott. Rendszeresen meghívták őket a két legnépszerűbb nyugatnémet zenés tévéműsorba, a Discoba és a Musikladenbe. Ezekben a műsorokban olyan pop- és diszkósztárokkal együtt léptek fel, mint például az ABBA, Amanda Lear, a Boney M., a Village People, a The Jacksons, a Sister Sledge, a Chic vagy a Blondie. A You're the Greatest Lover című kislemezből az NSZK-ban 600 ezer példány fogyott, a dalt pedig felhasználták a Magyarországon is népszerű Derrick című tévésorozat egyik epizódjához: Anschlag auf Bruno (6. évad, 2. rész). A hatalmas piacot jelentő spanyol nyelvterület számára a Luv' spanyol nyelven is lemezre énekelte két slágerét. Az Eres Mi Mejor Amante (You're the Greatest Lover) Spanyolországban nem lett igazán nagy siker, a Si, Que Si (Ooh, Yes I Do) viszont Mexikóban vezette a slágerlistát.


1979-ben számos változás történt a Luv' pályafutásában. Han Meijer menedzser helyébe Pim Ter Linde lépett. A lányok, állandó szerzőik és Ter Linde Interluv' / Luv' BV néven egy korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre annak érdekében, hogy ellenőrzésük legyen az együttes karrierjének minden területe fölött. Az énekesnők egyúttal kiadót is váltottak: a Philips Records helyett a francia érdekeltségű Carrere céggel írtak alá egy egymillió guldenes szerződést. 1980 nyarán, a One More Little Kissie című kislemez megjelenése után Patty Brard váratlanul kilépett a trióból. Utódja Ria Thielsch modell és limbótáncos lett, aki addig a Ricardo and the Flames show-ban lépett fel. A közönség 1980 őszén ismerkedhetett meg vele az újabb kislemez, a My Number One és az új album, a Forever Yours megjelenése, illetve a hozzájuk kapcsolódó médiaszereplések alkalmával. Ezek a kiadványok főleg Hollandiában és Belgiumban fogytak igazán jól. Szó volt arról, hogy a Luv' 1980 novemberében a Be My Lover Tonight című dallal részt vesz a Yamaha-fesztiválon (amely tulajdonképpen az Eurovíziós Dalfesztivál távol-keleti megfelelője), a trió azonban a fesztivál helyett a német Musikladenben vállalt még egy fellépést.


A búcsú
1981 márciusában bejelentették, hogy a Luv' feloszlik. Előtte még szóba került, hogy fellépnek egy görögországi UNICEF-gálán, továbbá Japánba, a Szovjetunióba és Ausztráliába utaznak promóciós turnékra. Ezekre végül nem került sor. 1981 augusztusában volt a Luv' búcsúfellépése a Veronica tévécsatorna Nederland Muziekland című műsorában, amelyet az Efteling szabadidőparkban vettek fel egy nagyszabású fesztivál részeként. A lányok utolsó kislemezük slágerét (Tingalingaling) énekelték. A Carrere a Goodbye Luv' című válogatásalbummal búcsúztatta a triót. Az együttes 1977 és 1981 között hétmillió kis- és nagylemezt adott el.


A visszatérés
1988-ban a holland tévé Samen című jótékonysági műsorában a Luv' eredeti felállásban újra fellépett. Az akkoriban rendkívül sikeres brit szerző-producer trió, a Stock, Aitken, Waterman szívesen vállalta volna a Luv' új albumának gondozását, ám a nagylemez végül nem készült el, ugyanis José és Patti nem kívánták folytatni a közös munkát. Marga ezért 1989-ben két másik énekesnővel, Diana van Berlóval és Michelle Golddal társult, és velük vette fel a Welcome to My Party című kislemezt. A dal 1989 őszén a holland slágerlistán 22., a flamand toplistán pedig 28. lett. Az újjáalakult Luv' más holland női együttesekkel (Mai Tai, Frizzle Sizzle stb.) közösen részt vett a Star Maker című kislemez elkészítésében, amelyet a harmadik világ gyermekeinek megsegítésére vettek fel. 1990-ben Michelle Gold távozott, Carina Lemoine lépett a helyére. Az öbölháború idején a trió fellépett Dubajban, hogy az ott szolgáló holland csapatokat szórakoztassa. (Ugyan, ki gondolt volna akkor arra, hogy az új évezred magyar köznyelvében megjelenik majd a „dubajozás” szó mint a prostitúció rokon értelmű megfelelője, köszönhetően a magukat táncosnőként és modellként definiáló, valójában azonban mindenre kapható magyar lányoknak?) A Marga–Diana–Carina-felállás 1992-ig létezett.


Az 1990-es évek elején előbb a svéd ABBA, majd a német Boney M. is nagy sikereket ért el a Gold című válogatáslemezeivel, illetve a More Gold című folytatással. Innen jött az ötlet, hogy a Luv'-tól is kiadjanak egy Gold albumot. A lemezhez egy új egyveleg is készült Megamix ’93 címmel. Mivel a holland slágerlistára mindkét kiadvány felkerült (a 14., illetve a 23. helyre), a hölgyek turnéra indultak előbb hazájukban, majd Belgiumban, Németországban és Dániában. 1994-ben All You Need is Luv' címmel egy új albumot készítettek. Ezt a Roman Disc független lemezcég kizárólag drogériákban forgalmazta, ezért a slágerlistákra nem tudott felkerülni. A trió még ugyanabban az évben ismét feloszlott. A Luv' megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére a holland Universal Music kiadta a 25 Jaar Na Waldolala című válogatásalbumot, amelyen bónuszként szerepelt a trió négy nagy slágerének spanyol nyelvű változata, illetve José és Marga néhány szólófelvétele. 2005-ben Hans van Hemert négy évtizedes produceri pályafutásának megünneplése alkalmából a Luv' újra fellépett. Egy esztendővel később az RTL 5 holland és a VTM flamand tévécsatorna bemutatta a Back in Luv' című folytatásos dokumentumfilmet a trió pályafutásáról, továbbá megjelent az azonos című DVD, valamint Completely in Luv' címmel kiadták az együttes első négy sorlemezét CD-n, ritkaságokkal kiegészítve az eredeti tracklistákat. René Froger, Gerard Joling és Gordon – három népszerű holland énekes – alkalmi társulása volt a Toppers, amelynek 2006. október 26-án, 27-én és 28-án tartott koncertjein a Boney M.-ből ismert Bobby Farrell mellett a Luv' volt a vendégsztár. José, Marga és Patty azóta tévéshow-kban és élő fellépéseken találkoznak régi és új rajongóikkal: a Gibson Brothers mellett a Luv' az egyetlen az 1970-es évek legsikeresebb diszkóegyüttesei közül, amely eredeti felállásban lép a színpadra.


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a kiadó neve, utána a slágerlistán elért helyezések. Rövidítések: AUS = Ausztria, B = Belgium, DAN = Dánia, SA = Dél-Afrika, F = Franciaország, FL = Flandria (Belgium), NL = Hollandia, L = Lengyelország, M = Mexikó, D = NSZK, SWI = Svájc)

Kislemezek
* 1977: My Man / Don’t Let Me Down (Philips) – NL #12, FL #10
* 1977: Dream, Dream / Hang On (Philips)
* 1978: U. O. Me (You Owe Me) / Hang On (Philips) – NL #3, FL #2
* 1978: You're the Greatest Lover / Everybody’s Shakin’ Hands on Broadway (Philips) – NL #1, FL #1, D #1, SWI #1, DAN #1, AUS #2, SA #15, F #37
* 1978: Trojan Horse / Life Is on My Side (Philips) – NL #1, FL #1, DAN #1, L #1, AUS #2, SWI #2, D #3, SA # 17, F #36
* 1979: Casanova / D. J. (Philips) – AUS #2, DAN #3, SWI #4, FL #5, NL #6, D #6
* 1979: Eeny Meeny Miny Moe / I. M. U. R. (Philips) – FL #9, NL #11, DAN #14, SWI #28, D #36
* 1979: Who Do You Wanna Be / I. M. U. R. (Philips)
* 1979: Ooh, Yes I Do / My Guy (Carrere) – M #1, DAN #2, NL #5, B #7, D #27, F #44
* 1980: Ann-Maria / Flash (Carrere) – FL #10, NL #11, DAN #13, D #37
* 1980: One More Little Kissie / I Win It (Carrere) – NL #9, FL #15, DAN #17, D #75
* 1980: My Number One / The Show Must Go On (Carrere) – NL #5, FL #5, D #60
* 1981: Tingalingaling / Billy the Kid (Carrere) – NL #29
* 1989: Welcome to My Party / No Cure No Pay (Dureco / High Fashion Records) – NL #22, B #28
* 1989: 4 Gouden Hits (Philips)
* 1989: You're The Greatest Lover (mini CD, Philips, Németország)
* 1989: Luv' Hitpack (Mercury)
* 1989: STAR MAKER signé All Stars (a Luv´ és más holland hírességek) (Dureco)
* 1989: I Don't Wanna Be Lonely (High Fashion Records / Dureco)
* 1990: Hasta Mañana (RCA)
* 1990: Hit-Medley (RCA)
* 1991: Jungle Jive (RCA)
* 1991: The Last Song (RCA)
* 1991: He's My Guy (RCA)
* 1992: This Old Heart of Mine (JAM)
* 1993: Megamix '93 (Arcade) – H #23
* 1993: LUV Dance-Medley (Ultrapop / Edel Company Germany)


Albumok
* 1978: With Luv (Philips) – NL #6, D #50, AUS #15
* 1979: Lots of Luv (Philips) – NL #7, D #39, AUS #13
* 1979: True Luv (Carrere) – NL #13
* 1980: Forever Yours (Carrere) – NL #13
* 1989: For You (Dureco / High Fashion Records)
* 1991: Sincerely Yours (RCA)
* 1994: All You Need Is Luv´ (Roman Disc)
* 1995: One More Night (az All You Need Is Luv' új kiadása) (Pink)
* 2006: Completely in Luv' (4 CD Box a With Luv', a Lots of Luv', a True Luv' és a Forever Yours remaszterizált változataival, bónuszfelvételekkel és remixszekkel kiegészítve) (Universal Music) – H #95


Válogatások
* 1977: 3X3 Disco (egyveleg holland gyerekdalokból) (Philips)
* 1979: Greatest Hits (Philips)
* 1980: With Love from Luv' (Carrere)
* 1981: Greatest Hits Babe / Luv' (Philips)
* 1981: Goodbye Luv' (Carrere)
* 1981: Original Top-Hits (Europa)
* 1981: Motive (Philips)
* 1989: Greatest Hits (Mercury)
* 1992: Megamix (Arcade)
* 1993: Luv' Gold (Arcade) – H #13
* 1995: My Number One (Digimode)
* 1998: You're the Greatest Lover (Rotation / PolyGram)
* 1998: You're the Greatest LUVer (Mercury / PolyGram)
* 2002: The Universal Master Collection: LUV' (Mercury / Universal Music)
* 2002: Hollands Glorie: LUV' (CNR)
* 2003: 25 Jaar Na Waldolala (Universal Music)
* 2006: Het Mooiste Van Luv' (Universal Music)
* 2007: Best of LUV (Flex Media)
* 2010: Best of LUV (a 2007-es kiadvány bővített változata) (Weltbild)

DVD
* 2006: Back in Luv' (DVD Princess Entertainment)

VIDEÓK







Trojan Horse (másik klip)


Casanova (másik klip)




My Guy (csak zene!)





I Will Follow Him (Előadó: José)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.