disco

disco

2011. december 6., kedd

YVONNE ELLIMAN

Yvonne Marianne Elliman (Honolulu, 1951. december 29.) amerikai énekesnő és színésznő karrierje 1969-ben kezdődött. Mária Magdolna szerepét mind színpadon (1971), mind filmen (1973) nagy sikerrel játszotta a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperában. A diszkókorszakban az If I Can’t Have You című dalából lett sláger, amely a Szombat esti láz (1977) című filmben is elhangzott.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Yvonne Elliman még főiskolásként alapította első együttesét szülőföldjén, Hawaii szigetén. A formáció a We Folk nevet vette fel. Yvonne tizennyolc éves korában Londonba ment, ahol elvetődött a Chelsea-ben található Pheasanty folkklubba. Itt fedezte fel őt Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró, akik felajánlották neki Mária Magdolna szerepét a Jesus Christ Superstar című új rockoperájukban. A ma már legendásnak számító mű először hanglemezen jelent meg. Jézus szerepét a Deep Purple együttes frontembere, Ian Gillan énekelte, Júdást pedig Murray Head. A szereplők egyike a későbbi glamrocksztár Gary Glitter volt. A nagylemezről a Head által előadott Superstar és Yvonne egyik dala, az I Don't Know How to Love Him lett különösen sikeres. (Mindazonáltal a Helen Reddy által énekelt változat végül nagyobb sikert ért el, mint Yvonne-é.) 1971. október 12-én mutatták be a Broadwayn a rockopera első színpadi változatát Tom O’Horgan rendezésében. A premierre a Mark Hellinger színházban került sor. Az albumverzió közreműködői közül csupán Barry Dennen (Pilátus) és Yvonne játszhatta el színpadon is az eredeti szerepét. Az előadás vegyes kritikai fogadtatásban részesült, Andrew Lloyd Webber sem volt teljesen elégedett. A 711 előadást megért Broadway-produkcióban egyébként szerepelt Ted Neeley és Carl Anderson is. (Ők később a filmváltozatban szintén játszottak.) Neeley egy kisebb szerepet alakított, illetve a Jézust megformáló Jeff Fenholt helyettese volt, Anderson pedig Júdást énekelte, amikor a szerepet játszó Ben Vereen megbetegedett.


Jesus Christ Moviestar
A sikeres rockoperát 1973-ban filmesítette meg Norman Jewison, aki korábban olyan alkotásokkal vált ismertté, mint a Forró éjszakában (1967), A Thomas Crown-affér (1968) és a Hegedűs a háztetőn (1971). Állítólag a Pilátust alakító Barry Dennen hívta fel a figyelmét Lloyd Webber művére. Miután Jewison meghallgatta az eredeti nagylemezt, vállalta a film megrendezését. Yvonne Elliman filmen is eljátszhatta Mária Magdolnát, ahogyan Bob Bingham (Kajafás), Carl Anderson (Júdás) és Ted Neeley (Jézus) is lehetőséget kapott arra, hogy a Broadway után a kamerák előtt is bizonyítson. Jewison Neeley helyett inkább az eredeti album Jézusát, Ian Gillant szerette volna szerződtetni. A rocksztár azonban a Deep Purple turnéja miatt visszautasította a felkérést. (E sorok írójának magánvéleménye szerint Gillan sokkal meggyőzőbben és erőteljesebben énekelte a szerepet, mint Neeley. A különbséget kellő rosszindulattal úgy érzékeltetném, hogy számomra Gillan Jézus volt, Neeley csak Jézuska.) A filmet 1972-ben forgatták Izraelben és a Közel-Keleten. A moziverzió számára itt-ott változtattak a dalok szövegén, illetve Then We Are Decided címmel egy új betétdalt is írtak, amelyet Kajafás és Annás énekelnek, akik aggódnak Jézus népszerűségének növekedésétől, ezért összehívják a tanácsot a probléma megvitatására. Jewison alkotását 6 kategóriában jelölték Golden Globe-díjra: az egyik jelölést Yvonne Elliman kapta mint „a legjobb színésznő musicalben vagy vígjátékban”. 


A diszkósztár
Yvonne első önálló nagylemeze már 1972-ben megjelent, természetesen nagy slágerének sikere nyomán I Don't Know How to Love Him címmel. A következő évben a Deep Purple kiadója, a Purple Records szerződtette az énekesnőt. Náluk jelent meg a Food of Love című nagylemeze, amelyen Pete Townsend, a Who együttes frontembere is közreműködik a Who egyik slágere, az I Can’t Explain feldolgozásában. A szerencse ekkoriban mind a magánéletben, mind a szakmában Elliman mellé szegődött. Megismerkedett Bill Oakesszel, az RSO Records elnökével, akivel házasságot kötött. Találkozott Eric Clapton gitárossal, akinek a tehetsége teljesen elbűvölte. Öt éven keresztül, 1974-től 1979-ig dolgoztak együtt, Elliman mint énekesnő Clapton minden akkori lemezén közreműködött. Természetesen férje cége, az RSO vette kézbe Yvonne karrierjének irányítását. Barry és Robin Gibb, az ausztrál Bee Gees két vezéregyénisége az énekesnő számára írta a Love Me című dalt, amely mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában slágerré vált. Robert Stigwood, a Bee Gees menedzsere azt javasolta, hogy Yvonne énekelje el védencei If I Can’t Have You című dalát is, méghozzá diszkózenei aláfestéssel. A felvétel a diszkó műfaj alapfilmjének számító Szombat esti lázban is elhangzott, amelynek zeneanyaga a Bee Gees új dalaira épült. Az If I Can’t Have You Elliman előadásában vezette az amerikai és a kanadai slágerlistát. (1993-ban Kim Wilde is lemezre énekelte a dalt, amely egyik legsikeresebb felvétele lett.) Yvonne énekelte a következő John Travolta-film, a Moment by Moment főcímdalát is, ám a produkció megbukott, és a dal sem lett túl sikeres. 1979-es Yvonne című albumáról a Love Pains vált slágerré. Az énekesnő turnén vett részt Leo Sayerrel, majd stúdióba vonult, ahol ismét filmek számára énekelt fel dalokat. Az egyik, a Your Precious Love a Roadie című produkcióhoz készült, a másik pedig a Magyarországon is bemutatott Háborús játékok főcímdala volt.


Család, gyerekek, háztartás és színpad
Az 1970-es évek végén Yvonne elvált a férjétől. 1981-ben kötött új házasságot Wade Hymannel. A házaspárnak két fia született, Sage és Ben. Az 1980-as, 1990-es éveket az énekesnő a családjának szentelte. Tipikus amerikai háziasszonyként különféle kenyérsütő versenyekre is benevezett, ahol olykor díjat is nyert. Régebbi dalait ezekben az években olyan sztárok tűzték műsorukra, mint például Liza Minelli, Fatboy Slim és Kim Wilde. 2001-ben visszatért szülőföldjére, Hawaii szigetére. 2003-ban mint előadó meghívást kapott arra a koncertre, amelyet egyik felfedezője, Tim Rice tiszteletére rendeztek. Yvonne örömmel tett eleget a felkérésnek. Diszkóénekesnői múltját sem tagadta meg, amikor 2004-ben a Disco Inferno című tévéshow-ban vállalt vendégfellépést. Ugyanabban az évben egy újabb stúdióalbummal (egy EP-vel) és egy igényes válogatáslemezzel örvendeztette meg hűséges rajongóit. 2006-ban egykori filmpartnere, Ted Neeley búcsúzott Jézus szerepétől egy Los Angeles-i színházban, és ebből az alkalomból Elliman is a színpadra lépett. (A búcsú körülbelül annyira volt komoly, mint egynémely magyar együttes búcsúkoncertje, hiszen Neeley azóta is minden évben turnézik Jézus szerepével különböző amerikai helyszíneken.) Az új évezredben az énekesnő a világ különböző zenei fesztiváljainak szívesen látott előadója, és továbbra sem mondott le arról, hogy 2004-es EP-jét teljes albummá kibővítve jelentesse meg.


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a slágerlistán elért legmagasabb helyezés. Jelmagyarázat: US = Egyesült Államok, UK = Egyesült Királyság, AUS = Ausztrália, CAN = Kanada, I = Olaszország, IRE = Írország, NL = Hollandia, NZ = Új-Zéland, SA = Dél-Afrika)

Kislemezek, maxik
* 1971: I Don't Know How to Love Him / Overture: Jesus Christ Superstar (US #28, UK #47, AUS #72, CAN #20, I #21)
* 1971: Everything's Alright (US #92, AUS #100)
* 1973: I Can't Explain / Hawaii
* 1975: Somewhere in the Night
* 1975: Walk Right In (US #109)
* 1975: The Best of My Love / Who's Gonna Save the World?
* 1976: Love Me / (I Don't Know Why) I Keep Hangin' On (US #14, UK #6, AUS #15, CAN #11, IRE #9, NL #16, NZ #3, SA #3)
* 1977: Hello Stranger / She'll Be the Home (US #15, UK #26, CAN #13, NL #20, NZ #12)
* 1977: I Can't Get You Out of My Mind / I Know (US #17)
* 1978: If I Can't Have You / Good Sign (US #1, UK #4, AUS #9, CAN #1, IRE #20, NL #31, NZ #6)
* 1978: Moment by Moment (US #59)
* 1979: Love Pains / Rock Me Slowly (US #34, NL #22)
* 1980: Your Precious Love (US #105)
* 1982: Love Pains / Love Pains (Remix)
* 1989: If I Can't Have You / Love Pains
* 1991: Love Me (1991 12'' Version) / (I Don't Know Why) I Keep Hangin' On


Albumok, válogatások
(Zárójelben a Billboard 200 albumlistáján elért legmagasabb helyezés.)

* 1972: I Don't Know How to Love Him
* 1973: Food of Love
* 1975: Rising Sun
* 1977: Love Me (#68)
* 1978: Night Flight (#40)
* 1979: Yvonne (# 174)
* 1995: The Very Best of Yvonne Elliman
* 1997: The Best of Yvonne Elliman
* 1999: If I Can't Have You
* 1999: Yvonne Elliman
* 2001: The Collection
* 2004: Simple Needs(EP)
* 2004: 20th Century Masters – The Millennium Collection: The Best of Yvonne Elliman

VIDEÓK

I Don't Know How to Love Him  (Részlet a Jesus Christ Superstar című filmből)

Everything's Alright (Részlet a Jesus Christ Superstar című filmből)



Love Pains (csak zene!)

1 megjegyzés:

  1. Eme friss interjú meglehetősen pikáns kétsoros múltidézést tartalmaz a hölggyel kapcsolatban: http://gramponante.com/could-we-start-again-please-good-friday-with-paul-thomas/

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.