disco

disco

2011. december 15., csütörtök

SECRET SERVICE

A svéd Secret Service együttes 1979-ben alakult Stockholmban, részben az Ola + 3 nevű alkalmi formáció tagjaiból. Az új csapat első kislemeze, az Oh Susie nagy sláger lett, amelyet folyamatosan újabbak követtek, főleg az 1980-as évek első felében: Ten O’Clock Postman, Ye-Si-Ca, L. A. Goodbye, Flash in the Night, Dancing in Madness, Do It. A Secret Service utolsó stúdióalbuma 1987-ben jelent meg. Ezt követően Ola Håkansson énekes és Tim Norell billentyűs Alexander Bard (az Army of Lovers alapító tagja) társaságában más előadók számára kezdtek dolgozni mint szerző-producerek. A Norell Oson Bard nevet használták. Az új tehetségek támogatására a megatrió 1992-ben megalapította a Stockholm Records kiadót. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Ola Håkansson (Stockholm, 1945. március 24.) – ének
* Tim Norell (Älvsjö, 1955. október 25.) – billentyűs hangszerek
* Ulf Wahlberg (Stockholm, 1951. április 11.) – billentyűs hangszerek
* Tonny Lindberg (Stockholm, 1944. december 5.) – gitár
* Leif Paulsén (Stockholm, 1945. augusztus 2.) – basszusgitár
* Leif Johansson (Loos, 1945. május 25.) – dobok

Később csatlakoztak
* Anders Hansson – billentyűs hangszerek, gitár, ütős hangszerek
* Mats A. Lindberg – basszusgitár

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Ola Håkansson az 1960-as években csatlakozott a The Janglers együtteshez, amely rövidesen felvette az Ola & The Janglers nevet. A csapat a kor divatjának megfelelően elsősorban feldolgozásokat játszott, például a The Kinks és a Rolling Stones dalait. Emellett néhány saját dalt is előadott, amelyeket Claes af Geijerstam gitáros írt. (Ő lett később Svédország egyik legismertebb lemezlovasa.) Noha az Ola & The Janglers meglehetősen népszerű volt Svédországban, az 1970-es évek elején mégis feloszlott. Håkansson egyetemre ment, majd szólistaként próbált érvényesülni, nem sok eredménnyel. Állást kapott viszont a Sonet Grammofon AB lemezcégnél mint kiadói menedzser. 1976-ban találkozott Tim Norell-lel és Ulf Wahlberggel. Összebarátkoztak, és együtt kezdtek dolgozni, eleinte különösebb távlati tervek nélkül, 1978-ra azonban kialakultak közös elképzeléseik. Ola + 3 néven Wahlberg Det känns som jag vandrar fram című szerzeményével beneveztek a Melodifestivalenre, amelynek győztese Svédországot képviselhette a következő Eurovíziós Dalfesztiválon. A harmadik helyen végeztek, holtversenyben Eva Dahlgren énekesnővel. A zenészek a további közös munka mellett döntöttek, ugyanakkor társakat is kerestek maguk mellé. Így alakult meg 1979-ben a hattagú Secret Service. (Érdekes módon a hat előadó közül Tim Norell a lemezborítókon és a videoklipeken nem látható.) 


A siker korszaka
Az együttes első kislemeze, az Oh Susie azonnal meghozta a remélt sikert. A dal vezette a svéd slágerlistát, hatodik helyezett volt Norvégiában, kilencedik az NSZK-ban és huszonhetedik Franciaországban. Természetesen Oh Susie címmel még 1979-ben megjelent a Secret Service bemutatkozó albuma, amely az eladási példányszámoknak köszönhetően Svédországban aranylemezzé vált. A második sláger, a Ten O'Clock Postman azonban külföldön sikeresebb lett, mint odahaza: a svéd slágerlistán a tizennyolcadik helyet foglalta el, Ausztriában viszont nyolcadik, az NSZK-ban pedig negyedik helyezett volt. Az 1980-as esztendő Secret Service-slágere a Ye-Si-Ca címet kapta, akárcsak a második nagylemez, amelyről még az L. A. Goodbye című dal vált népszerűvé. A Cutting Corners című 1982-es LP tartalmazza az együttes pályafutásának legsikeresebb felvételét, a Flash in the Night című slágert, amely ötödik volt a francia slágerlistán, hatodik a norvégoknál, kilencedik Svájcban, tizenkettedik az olaszoknál és a svédeknél, huszonharmadik pedig az NSZK-ban. Még ugyanabban az esztendőben a lemezboltokba került a Secret Service első válogatásalbuma, rajta egy vadonatúj dallal, a Dancing in Madness című szerzeménnyel. Az 1984-es nagylemez slágerei: Do It, Jo-Anne, Jo-Anne és a címadó Jupiter Sign. Az 1980-as évek közepétől a Secret Service már kevesebbet szerepelt a külföldi slágerlistákon, ám egy-egy újabb dala mindig bekerült a rádióállomások és a diszkóklubok repertoárjába. Az együttes 1987-ben jelentette meg utolsó nagylemezét. Az eredeti felállásból már csak Ola, Tim és Ulf maradt, hozzájuk csatlakozott Anders Hansson és Mats A. Lindberg. Hansson idővel szeretett volna szólóban érvényesülni, ezért a Secret Service végleg feloszlott, de néha-néha megjelenik tőle egy-egy remix vagy a legnépszerűbb dalaiból összeállított válogatásalbum. 


A svéd Stock Aitken Waterman”
A Secret Service dalainak többségét Ola és Tim írták, akik más előadók számára is dolgoztak. A „külsősök” lemezein Ola eleinte a második keresztnevét, a Björnt használta, később egyszerűen csak Osonként tüntette fel a nevét. Az 1980-as évek elején Anders Hansson akkori együttese, az Otitis számára írtak dalokat, amelyek nem lettek különösebben sikeresek, ennek ellenére a két szerző összebarátkozott Hanssonnal. Meghívták, hogy vegyen részt Annica Boller nagylemezének elkészítésében mint billentyűs. 1986-ban ők hárman voltak a producerei a francia Jackie Quartz lemezének, illetve Hansson közreműködött az utolsó Secret Service-stúdióalbumon is. 1987-ben Ola két duettet (Fly Like the Eagle, The Way You Are) énekelt az ABBA volt énekesnőjével, Agnetha Fältskoggal. A dalokat tartalmazó kislemezből Svédországban aranylemez lett. Ez volt egyébként a Norell Oson Bard szerző-producer trió első kiadványa. A trió harmadik tagja, Alexander Bard az 1980-as évek elején Barbie néven mint transzvesztita popsztár keltett feltűnést, majd ugyanezen imázs jegyében 1987-ben megalapította az Army of Lovers együttest.

A Norell Oson Bard lényegében ugyanazt a szerepet töltötte be a svéd könnyűzenében, mint ugyanabban az időben Nagy-Britanniában a Stock Aitken Waterman trió. Ők olyan sztárokat fedeztek fel és/vagy támogattak, mint például Hazell Dean, Princess, a Dead or Alive, Jason Donovan, Kylie Minogue, Rick Astley, Sinitta, Mandy Smith, Samantha Fox, Sabrina Salerno, Donna Summer, Sonia, a Brother Beyond, a Big Fun, Mel and Kim és még sokan mások. Állítólag szerették volna, ha svéd kollégáik hozzájuk szerződnek amolyan tartalékcsapatként, ám egyik érdekelt fél sem akart Angliába költözni. A Norell Oson Bard pártfogoltjai közül a Lili & Susie duó érte el a legnagyobb sikert (főleg Skandináviában), mindenekelőtt az Oh Mama című dallal, amely Svédországban aranylemez lett. 1992-ben a PolyGram támogatásával a megatrió megalapította a Stockholm Records lemezcéget, amely olyan svéd előadók pályafutását egyengette, mint Anette, a Love C.A., az Army of Lovers, Pernilla, Follin, az E-Type, Stakka Bo és Ricco.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik, EP-k
* 1979: Oh Susie / Give Me Your Love
* 1979: Oh Susie (stereo) / Oh Susie (mono) (promóciós lemez)
* 1979: Oh Susie / Why Don’t You Try to Phone
* 1979: Oh Susie (Version en español) / Ella Me Quiere
* 1979: Ten O’Clock Postman / She Wants Me
* 1979: Ten O’Clock Postman / Why Don’t You Try to Phone
* 1979: Darling, You Are My Girl / Hey Johnny
* 1980: Oh Susie / Dame Tu Amor
* 1980: Ten O’Clock Postman / Hey Johnny
* 1980: Ye-Si-Ca / I Know
* 1980: Ye-Si-Ca / Crossing a River
* 1980: Ye-Si-Ca / Cruzando Un Rio
* 1980: Ye-Si-Ca (Version en español) / No Te Marches
* 1980: Ye-Si-Ca / Yo Se
* 1981: L. A. Goodbye / Broken Hearts
* 1981: L. A. Goodbye (Long Version) / Broken Hearts
* 1981: L. A. Goodbye / Corazones Destrozados (promóciós lemez)
* 1981: Los Angeles Adios / Corazones Rotos
* 1981: L. A. Goodbye / Friday Night
* 1981: Stay Here the Night / Friday Night
* 1981: El Cartero De Las Diez / Ten O’Clock Postman
* 1981: El Cartero De Las Diez / Cruzando Un Rio
* 1981: Ten O’Clock Postman / Darling, You Are My Girl
* 1981: Flash in the Night / Watching Julietta
* 1981: Flash in the Night (Special Remix) / Flash in the Night (Special Remix Version)
* 1981: Flash in the Night (Extended Version) / Flash in the Night / Watching Julietta
* 1982: Flash in the Night (Vocal) / Flash in the Night (Instrumental)
* 1982: Flash En La Noche / Mirando A Julietta
* 1982: Cry Softly (Time Is Mourning) / Fire into Ice
* 1982: If I Try / Over Town
* 1982: If I Try / If I Try (Version) / Over Town / Over Town (Version)
* 1982: Over Town / If I Try
* 1982: Dancing in Madness / Dancing in Madness (with Muthas)
* 1982: Dancing in Madness (Remix) / Dancing in Madness (Djungle Mix)
* 1982: Dancing in Madness (Long Version) / Dancing in Madness (Jungle Mix)
* 1982: Ten O’Clock Postman / Ye-Si-Ca / Dancing in Madness / L. A. Goodbye
* 1983: Jo-Anne, Jo-Anne / Flashbacks
* 1983: Jo-Anne, Jo-Anne / Dancing in Madness / Oh Susie / Flash in the Night
* 1984: Dancing in Madness (Vocal) / Dancing in Madness (Instrumental)
* 1983: Do It (Club Mix) / (More) Do It (Club Mix)
* 1983: Do It (Club Mix – Extended Version) / Do It (Dub Mix – Extended Version)
* 1984: Do It (Club Mix – Extended Version) / Do It (Instrumental)
* 1984: Do It / Do It (Again)
* 1984: Jupiter Sign / Love Cannot be Wrong
* 1984: How I Want You / Eyes Are Talking
* 1984: How I Want You (Extended Version) / How I Want You (Instrumental Version) / How I Want You
* 1984: How I Want You (New Mix) / Eyes Are Talking
* 1985: Let Us Dance Just a Little Bit More / Don’t Give Up the Night
* 1985: Let Us Dance Just a Little Bit More (Extended Dance Mix) / Let Us Dance Just a Little Bit More (7" Single Version) / Let Us Dance Just a Little Bit More (Early Version) / Let Us Dance Just a Little Bit More (Very Very Late Version)
* 1985: Let Us Dance Just a Little Bit More (Extended Dance Mix) / Let Us Dance Just a Little Bit More (Early Version) / Let Us Dance Just a Little Bit More (Very Very Late Version)
* 1985: When the Night Closes In / Special Songs
* 1986: Let Us Dance Just a Little Bit More (Special U. S. Remix) / When the Night Closes In (Special U. S. Remix)
* 1986: When the Night Closes In (New Version) / When the Night Closes In (Metro Version)
* 1986: When the Night Closes In (Club Mix) / When the Night Closes In (Single Version) / When the Night Closes In (Instrumental Version)
* 1986: When the Night Closes In (U.S. Remix) / Let Us Dance Just a Little Bit More
* 1986: When the Night Closes In (U.S. Razormaid Remix) / Let Us Dance Just a Little Bit More (U.S. Razormaid Remix)
* 1986: Night City / Close Every Day
* 1986: Night City (Club Mix) / Night City (7" Version) / Night City (Not after 8 p. m. Version) / Night City (Instrumental Version)
* 1986: Night City (Remix) / When the Night Closes In (Razormaid Mix) / When the Night Closes In (New Single Version)
* 1987: Say Say / Turn to Me
* 1987: Say Say (Extended Version) / Medley
* 1987: I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) / Aux Deux Magots
* 1987: I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) / The Way You Are
* 1987: I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) (Extended Version) / I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) (7" Version) / Aux Deux Magots
* 1987: I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) (Extended Version) / I’m So I’m So I’m So (I’m So in Love with You) (7" Version) / The Way You Are
* 1988: Don’t You Know, Don’t You Know / Like a Heartbeat
* 1988: Don’t You Know, Don’t You Know (12" Version) / Don’t You Know, Don’t You Know (Knowledge Mix)
* 1990: Megamix / Say Say (A Bom Krash Mix)
* 1990: Megamix (House Mix) / Megamix (Club Mix) / Megamix (7" Version)
* 1997: Flash in the Night (The Antiloop Full-Length Reconstruction) / Oh Susie (The Antiloop Full-Length Reconstruction / Flash in the Night (London Remix) / Oh Susie (London Remix)
* 1997: Flash in the Night (The Antiloop Full-Length Reconstruction) / Oh Susie (The Antiloop Full-Length Reconstruction / Flash in the Night (Original Version) / Oh Susie (Original Version)
* 2000: The Dancer / Rainy Days Memories


Stúdióalbumok
* 1979: Oh Susie
* 1979: Ten O’Clock Postman (csak Japánban) (promóciós lemez)
* 1981: Ye-Si-Ca
* 1982: Cutting Corners
* 1984: Jupiter Sign
* 1985: How I Want You (csak Argentínában) (promóciós lemez)
* 1985: When the Night Closes In
* 1987: Aux Deux Magots

Válogatások
* 1982: Greatest Hits
* 1984: Sonets Guldskiveartister (csak Svédországban) 
* 1987: Collection
* 1988: Spotlight
* 1989: The Best of Secret Service
* 1998: The Very Best of Secret Service
* 2000: Top Secret
* 2002: En Popklassiker
* 2007: Greatest Hits
* 2008: The Maxi-singles Collection Vol. 1
* 2008: The Maxi-singles Collection Vol. 2

VIDEÓK


Oh Susie (másik klip)





Flash in the Night (másik klip)






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.