disco

disco

2011. december 30., péntek

THE RUBETTES

Az angol The Rubettes együttes formailag 1973-ban alakult, a tulajdonképpeni felállás azonban csak első kislemeze, a Sugar Baby Love megjelenése után vált véglegessé. Ezt követő kis- és nagylemezeivel nem tudta ugyan megismételni a Sugar Baby Love sikerét, ám néhány évig a fiatalabb közönség (főleg a tinilányok) egyik kedvencének számított. A zenekar 1975 után többnyire csak a Rubettes nevet használta, névelő nélkül, egészen 1983-ban bekövetkezett feloszlásáig. Az új évezredben viszont két Rubettes is színre lépett, mivel a két egykori tag, Alan Williams és Bill Hurd nem tudott megegyezni a névhasználatban. A bíróság végül Williams javára döntött.


TAGOK
A klasszikus felállás
* Alan Williams [Alan James Williams] (Egyesült Királyság, Welwyn Garden City, Hertfordshire, 1948. december 22.) – ének, gitár 
* John Richardson [John George Richardson] (Egyesült Királyság, South Ockendon, Essex, 1947. május 3.) – ének, dob
* Mick Clarke [Michael William Clarke] (Egyesült Királyság, Grimsby, Lincolnshire, 1946. augusztus 10.) – basszusgitár, ének
* Tony Thorpe [Anthony John Thorpe] (Egyesült Királyság, London, 1947. július 20.) – szólógitár, ének
* Pete Arnesen [Peter Arnesen] (Ausztria, 1947. augusztus 25.) – zongora
* Bill Hurd [William Frederick George Hurd] (Egyesült Királyság, London, 1948. augusztus 11.) – zongora, orgona 

The Rubettes featuring Alan Williams
* Alan Williams
* John Richardson
* Mick Clarke
* Mark Haley

The Rubettes featuring Bill Hurd
* Bill Hurd
* Alex Bines 
* Billy Hill
* Ian Pearce
* George Bird


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A The Rubettes története tulajdonképpen már 1973-ban elkezdődött. Wayne Bickerton és Tony Waddington az 1960-as években együtt játszottak a liverpooli Pete Best Four együttesben, és több közös dalt is írtak. Az 1970-es évek elején egy rock 'n' roll musicalt terveztek, amelyhez elsőként a Sugar Baby Love című szerzeményt írták meg. Szerettek volna benevezni vele az Eurovíziós Dalfesztiválra, ám a kiszemelt előadók – előbb a Showaddywaddy együttes, majd a The Move volt énekese, Carl Wayne – visszautasították a felkérést. A szerzők ekkor úgy döntöttek, hogy stúdiózenészekkel veszik fel a dalt. A fő szólamot Paul Da Vinci (eredeti neve: Paul Prewer) énekelte. A kislemez 1974 januárjában jelent meg The Rubettes néven. Mivel a kiadvány jól fogyott, az együttest meghívták az aktuális slágereket bemutató Top of the Pops című népszerű angol tévéműsorba. Bickerton gyorsan összetrombitálta a stúdiózenészeket, ám legnagyobb meglepetésére Paul Da Vinci bejelentette, hogy nem óhajt a The Rubettes tagja lenni, mivel nem bízik az együttes jövőjében. Inkább a szólókarriert választotta, ami meglehetősen rossz döntés volt, hiszen semmiféle számottevő sikert nem hozott számára. A Sugar Baby Love viszont a szerzők legmerészebb álmait felülmúló nagy sikert aratott: májusban előbb a brit slágerlistát vezette egy hónapig, majd az NSZK-ban, Svájcban, Hollandiában, Ausztriában és Belgiumban is a toplista csúcsára került. (Magyar változatát Napsugár címmel Máté Péter énekelte.) Tulajdonképpen ez a dal hozta divatba az úgynevezett falzett (falsetto) éneklési stílust, amely később a The Bee Gees diszkóslágereinek fő ismérve lett. 


A csúcstól a feledésig 
Az utánpótlásra nem kellett sokat várni, hiszen az együttes következő két kislemezének húzóslágereit a Sugar Baby Love-val együtt még 1973 végén rögzítették. A Tonight egyértelműen a Sugar Baby Love „kistestvérének” tekinthető, a Juke Box Jive pedig az együttes másik nagy slágerének bizonyult. Ezek már Wayne Bickerton új lemezcégénél, a State Recordsnál jelentek meg. 1974 novemberében a New Musical Express magazin közölte először a hírt, hogy a The Rubettes szerepet kapott a Never Too Young to Rock című filmben olyan divatos előadók társaságában, mint a Mud és a The Glitter Band. Mondani sem kell, hogy az 1974-es év a fellépések jegyében telt, hiszen a zenészek angliai turnén vettek részt, és igyekeztek eleget tenni a külföldi televíziós felkéréseknek is. 1975-ben folytatódott sikersorozatuk az I Can Do It és a Foe Dee O Dee című kislemezekkel. Repertoárjukat élőben mutatták be egy nagyszabású európai turnén, sőt Japánba is elutaztak, ahol szintén nagy sikert arattak. 1976 elején Bill Hurd bejelentette, hogy szólókarrierbe kezd. A többiek úgy döntöttek, hogy nem keresnek a helyére senkit, hanem négyesben folytatják tovább. Megpróbáltak kilépni a tinizenekar szerepköréből, és következő dalukban – az elsők között a poptörténetben – egy kényes témáról énekeltek. Az Under One Roof ugyanis egy homoszexuális fiúról szól, akinek másságát az édesapja olyannyira nem tudta elfogadni, hogy előbb megtagadta, majd meggyilkolta a fiát. A kislemez Európában sikeresebb lett, mint Angliában, ahol csupán néhány kritikus értékelte a témaválasztás bátorságát. 


Szép sikert értek el viszont a Baby I Know című country jellegű balladával, amely 1977 elején Angliában és az NSZK-ban egyaránt bekerült a Top 10-be. A sikernek köszönhetően a Polydor céghez szerződtek, ám a szerencse elpártolt mellőlük, és népszerűségük csökkenni kezdett. A Still Unwinding című nagylemez stúdiómunkálatai közepette Tony Thorpe bedobta a törülközőt, és kivált a zenekarból. A munka Bob Benhammel, a The Tremeloes volt tagjával folytatódott. A Rubettes 1979-re tervezett koncertturnéja meghiúsult, és a lemezeik iránti csökkenő érdeklődés miatt a Polydor 1980-ban felbontotta a zenekar szerződését. A trióvá (John, Alan és Mick) fogyatkozott együttes 1981-ben a CBS Recordsszal kötött szerződést, ám újabb kislemezei sem lettek sikeresek. 1983-ban, pályafutásuk tizedik évfordulóján a zenészek bejelentették a Rubettes feloszlását. Kis- és nagylemezeikből addigra több mint harmincmillió példány fogyott el világszerte, népszerűségük Franciaországban a The Beatlesével vetekedett. Paul McCartney egyszer állítólag elmesélte Alan Williamsnek, hogy egy francia tévéshow-ban mindjárt a bemutatkozást követően megkérdezték tőle, hogy ismeri-e a The Rubettes együttest. (Ismerte, a két zenész ugyanis akkor találkozott, amikor a The Rubettes és McCartney zenekara, a Wings egy közös műsorban lépett fel. Mellesleg Bickerton és Waddington első együttese, a Pete Best Four a Beatles első dobosa, Pete Best zenekara volt.) 


Nosztalgia és pereskedés
1994-ben a Muriel esküvője című világsikerű ausztrál filmben elhangzott az akkor húszesztendős Sugar Baby Love, és ismét sikert aratott. A Rubettes azonban csak az új évezredben került ismét az újságok címlapjaira, méghozzá egy jogvita miatt. Az eredeti felállás három tagja, Alan, John és Mick ugyanis újjászervezte az együttest, a névhasználatra azonban az 1976-ban kivált Bill Hurd is igényt tartott. A vita a bíróságon végződött, az ítélet azonban kimondta, hogy mindkét fél jogosult a névhasználatra, amíg nevükben egyértelművé teszik, hogy melyik formációnak ki a frontembere. (A Middle of the Road, a Baccara és a Boney M. körül is hasonló gondok támadtak, és hasonló bírósági ítéletek születtek.) 2005-ben Williams azzal vádolta Hurdöt, hogy egy németországi tévéfellépés alkalmával megszegte az egyezséget. Az újbóli per viszont azt állapította meg, hogy a megállapodást valójában mindkét fél felrúgta. Mivel vétkességüket nem egyenlő arányban mondták ki, ezért a perköltségeket Hurdnek kellett állnia. Ő fellebbezett az ítélet ellen, ám elveszítette az újabb tárgyalást. A jogerőssé vált ítélet miatt anyagi csődbe került. Alan Williams együttese továbbra is koncertezik, 2008 májusában és júniusában például a Sweet és a Showaddywaddy társaságában turnézott. Ugyanazon év március 28-án a német RTL tévécsatorna egyik műsorában a Sugar Baby Love-ot választották meg a legsikeresebb régi slágernek. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1974: Sugar Baby Love / You Could Have Told Me
* 1974: Tonight / Silent Movie Queen
* 1974: Juke Box Jive / When You're Falling in Love
* 1975: I Can Do It / If You´ve Got The Time
* 1975: Foe Dee O Dee / With You
* 1975: Little Darling / Miss Goodie Two Shoes
* 1976: You’re the Reason Why / Julia
* 1976: Julia / Dancing in the Rain
* 1976: Under One Roof / Sign of the Times
* 1976: Allez Oop / Rock ‘n’ Roll Queen
* 1977: Baby I Know / Dancing in the Rain
* 1977: Ooh La La / Ladies of Laredo
* 1977: Ladies of Laredo / I’m in Love With You
* 1977: Come On Over / Let Him Bleed
* 1977: Cherie Amour / Come On Over
* 1978: Sometime in Oldchurch / Top of the World
* 1978: Goodbye Dolly Gray / Great Be the Nation
* 1978: Little 69 / No No Cherie
* 1978: Movin’ / San Andreas
* 1978: Movin' / Goodbye Dolly Gray
* 1979: Lola / Truth of the Matter
* 1979: Stay with Me / Au Revoir
* 1979: Kid Runaway / Southbound Train
* 1981: Stuck On You / Breakdown
* 1981: I Can´t Give You Up / We’re Doing It Wrong
* 1982: Don´t Come Crying / Breakdown
* 1985: Keep on Dancing / You Gotta Laugh
* 1987: Sugar Baby Love (Remix 87)
* 1989: Megamix
* 1992: I Never Knew


Albumok
* 1974: Wear It´s At
* 1975: We Can Do It
* 1975: Rubettes
* 1976: Sign of the Times
* 1977: Baby I Know
* 1978: Sometime in Oldchurch
* 1978: Still Unwinding
* 1979: Shangri'la
* 1982: Impact
* 1992: Riding on a Rainbow
* 1995: Making Love in the Rain
* 1995: Smile

Válogatások
* 1976: Pop Power: The Fantastic Rubettes
* 1976: The Best of Rubettes
* 1976: The Rubettes
* 1990: The Best of
* 1992: The Singles Collection
* 1994: Sugar Baby Love
* 1994: 20th Anniversary
* 1997: The Rubettes (Master Series)
* 1998: The Very Best of The Rubettes
* 2000: The Rubettes
* 2002: Very Best of The Rubettes (újra felvett dalok)
* 2003: Super Gold
* 2010: The Hits

VIDEÓK


Sugar Baby Love  (másik klip)



Juke Box Jive (másik klip)



Foe Dee O Dee (másik klip)  








13 megjegyzés:

  1. B.U.É.K!
    Minden idelátogatónak és Tomynak!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Feri!

    Magam is Boldog Új Évet Kívánok Neked, és persze további sok ritkaságot magamnak és másoknak a blogodban!

    Üdvözlettel:

    Tony

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tony!

    Neked is viszont kívánok boldog új évet és ilyen remek cikkeket!

    Olyan előadókat is bemutatsz, akikről máshol nem írnak, ezért külön fogadd elismerésem!

    Eyn

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tony!

    Köszönet a blogodért, minden elismerésem a tiéd. Nagyon sok mindent megtudtam a kedvencemről, a Rubettes együttesről. Lenne még egy kérésem illetve kettő. Nem tudom melyik együttes énekli a "Chicago pusztulásának éjjelén" arra emlékszem hogy a szám úgy kezdődik hogy hallani lehet, a tűzoltó szirénát! A másik szám a " Menekülő róka" legalább is, én így tudom. Egy kicsit idézek " Ej haj jupijájé... valami ilyesmi.
    Várrom válaszodat. Előre is köszike.

    Szívélyes Üdv.: Julcsika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Julcsi!

      Köszönöm az elismerést. Az első dalt (The Night Chicago Died) a Paper Lace, a másodikat (Fox on the Run) a Sweet együttes énekli. Mindkettőjükről találhatsz írást a blogon. Jó olvasást, jó szórakozást!

      Üdvözlettel:

      Tony

      Törlés
  5. Kedves Tony!

    Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Nem is reméltem, kicsit szkeptikus voltam ugyanis az utolsó bejegyzés a blogodon 2011-ben volt. Viszont úgy voltam vele megpróbálom, lesz ami lesz, írok neked, és sikerült!
    Ennyi kis kitérő után telitalálat volt amit írtál nekem. Erre gondoltam. Istenem olyan jó ezeket hallgatni. A Rubettes együttest, Balatonbogláron hallottam 1974-ben egy Discóba, na nem élőben sajnos, de emlékszem a szandálomat széttáncoltam.A"Sugar Baby Love számot ott hallottam először. Azóta is kedvencem, de a többi számuk is. Akkor 16 éves voltam, most meg már 58 éves de ez felejthetetlen emlék marad örökre. Nem tudod fellépnek még, ha igen hol? Annyira szeretném élőben látni őket. Jó tudom már eljárt felettük az idő, hiszen 68-70-évesek. De nagyon jól tartják magukat.

    Kedves Tony! Még lenne egy kérésem amiben segítségedet szeretném kérni.
    Az a 2 szám amit írtam neked, a The Night Chicago Died és a Fox on the Run ezek rendben vannak, de akkor ki énekli azt a számot hogy " Ej haj jupijájé"
    A Sweet együttes nem énekli. Vagy én nem találtam meg.
    Nagyon boldog lennék, ha újra hallhatnám.
    Remélem tudsz segíteni megtalálni.

    Előre is nagyon köszi!
    Várrom válaszodat.


    Üdvölettel: Julcsika

    U.I. Bocsika hogy ennyit írtam.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Julcsika!

    Semmi gond, hogy sokat írtál, úgyse nagyon írogatott senki se, ezért is álltam le a bloggal. (Meg másért is.)

    Mindazonáltal neked valamit nem jól jelenít meg a géped, mert az utolsó bejegyzés tavaly februárban volt a Barrabas együttesről.

    Én is szeretem ezeket a régi számokat, annak idején sok rossz hangulaton átsegített a könnyűzene, így a magam módján, ezekkel a biográfiákkal rovom le a hálámat, remélve, hogy kicsit tovább őrződnek meg ezeknek az előadóknak a nevei.

    A Rubettes tagjai már elég öregek, nem is az eredeti felállásban koncerteznek már, de azért fellépnek. Főleg Angliában, legutóbb idén szeptemberben. Az alábbi linken talán majd frissülnek a fellépéseik dátumai, érdemes időnként elnézni ide:
    http://www.rubettesfeaturingalanwilliams.com/tour-info/

    A keresett dalra csak tippem van, a Les Humphries Singerstől a Kansas City. Róluk még nem írtam, de ha netán egyszer újraindítom a blogot, nyilván sor kerülne rájuk is. Csatolom a klipet vagy a linket (nem tudom, melyik fog megjelenni), de előtte elbúcsúzom.

    Üdvözlettel:

    Tony

    https://www.youtube.com/watch?v=Z_MIx-3BXME

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tony!

    Jól tippelted! Igen ez az!! Istenem még a könny is összefutott a szememben, de örömömben!!
    Nagyon, nagyon köszönöm!! Hálás vagyok a blogodért, imádom olvasgatni, és a sok segítségért egyszóval mindenért. Ezek a régi idők együttesei, sokat jelentenek számomra, de szerintem ezzel nem csak én vagyok így!

    Csodás, szép napot kívánok neked.

    Üdvözlettel Julcsika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Julcsika!

      Azt hiszem, ennél szebb elismerést még sohasem kaptam a blogomról, nagyon szépen köszönöm. Az ilyen megható szavakért volt érdemes belekezdeni az egészbe, és komolyan elgondolkodni az esetleges folytatásról is.

      Remélem, találsz még érdekes olvasnivalókat a blogon.

      Neked is szép napot és minden jót kívánok!

      Üdvözlettel:

      Tony

      Törlés
  8. Kedves Tony!

    Nagyon, nagyon szívesen.
    A lelkemet és a szívemet érintetted meg ezekkel a számokkal, és én tartozom köszönettel neked!

    Nagyon, nagyon sok olvasni valót találok. Annyira szuper.

    Most megyek, mert vár a gyaloglás.
    Kétnaponta 22-25 km gyalogolok.
    Oda kel figyelni, mert sokáig szeretnék élni egészségesen.
    Délután viszont jövök ide a blogodra olvasgatni.

    Tartalmas kikapcsolódást kívánok, a nap hátralevő részre.

    Üdvözlettel:

    Julcsika

    VálaszTörlés
  9. Kedves Tony! Látva ezt a gazdag állományt a blogodban szeretnélek megkérni hogy a Facen levö zenei csoportban (Sláger Album)ban engedélyezd hogy megoszthassam,ill.átmásolhassam egy-egy énekes/együttesről irásaidat.Nagy kár hogy nem folytatod a kronológiát rólluk,mert nagyon tetszik! Üdvöztettel: Csifusz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia István!

      Privát e-mailben válaszoltam.

      Üdvözlettel:

      Tony

      Törlés
    2. Kedves Tony! A figyelmetlenségem folytán a felszaporodott e-mailokat tömegesen olvasatlanul töröltem ,megkérhetlek rá hogy még egyszer megirnád? Bocsi!(Éber leszek) Üdvözlettel, Csifusz

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.