disco

disco

2011. november 8., kedd

HOT BUTTER

Az instrumentális zenét játszó amerikai Hot Butter együttes 1972-ben vált ismertté a Popcorn című három évvel korábbi szerzemény feldolgozásával. A kislemez több mint kétmillió példányban fogyott el világszerte, és számos országban bejutott a Top 10-be. A következő néhány évben a Hot Butternek több kislemeze és két albuma is megjelent, de a Popcorn sikerét nem tudta megismételni.


TAGOK
* Stan Free (New York, 1922. április 12. – 1995. augusztus 17.)
* Bill Jerome [William E. Jeromos]
* Steve Jerome [Stephen A. Jeromos]
* Danny Jordan
* Dave Mullaney [David J. Mullaney]
* John Abbott 

KARRIERTÖRTÉNET
Az előzmények
A New York-i Brooklynban született Stan Free klasszikus zenei tanulmányokat folytatott a Juilliard Schoolban, illetve Alexander Silotinál. Tizenéves korában egy comboegyüttest szervezett Stanley Friedland Royal New York néven. A második világháború alatt törzsőrmesterként szolgált a csendes-óceáni fronton. Leszerelését követően különböző zenei kezdeményezésekben vett részt. Többek között Sylvie St. Clairrel együtt zenei rendezője volt az egyik legelső televíziós varietéműsornak, a Cafe de Paris-nak. Akkori együttesével, a The Stan Free Trióval különböző kis New York-i dzsesszklubokban lépett fel, mint például a The Composer, a The Embers, a The Living Room és a Hickory House. A triónak több albuma is megjelent. 1970-ben Free csatlakozott Gershon Kingsley új együtteséhez, és a First Moog Quartet tagjaként turnézott. A kvartett a könnyűzene történetének legelső, elektronikus zenét játszó együttesének számít. 


Pattogatott kukorica
Kingsley még 1969-ben szólólemezt vett fel Music to Moog by címmel. Mint a cím is jelzi, a nagylemezen Moog szintetizátorral előadott felvételek hallhatók. Az egyiket maga Kingsley komponálta, és a Popcorn címet adta neki. Több mint 35 évvel később, 2005-ben úgy nyilatkozott, hogy egyszer egy popcorngép hangját hallotta, és az az ötlete támadt, hogy megpróbál ebből a hangból egy dallamot komponálni. A következő napot a Moog szintetizátorja mellett töltötte, hogy megtalálja a megfelelő zenei motívumot. A Popcorn zenetörténelmet írt, hiszen ez volt az első olyan felvétel, amelyet kizárólag szintetizátorra komponáltak. 1971-ben a First Moog Quartet is lemezre vette a Popcornt, amely a következő évben került forgalomba. 1972-ben viszont Stan Free önállósította magát, és elhatározta, hogy lemezre rögzít egy saját verziót is a Popcornból. Ebben öt stúdiózenész segítette, akik állandó munkatársai lettek: két billentyűs, két ütős és egy gitáros. (A világháló információiból sajnos nem derül ki, hogy ki melyik hangszeren játszott.) 

A kislemez Hot Butter néven jelent meg, ám az együttes élőben soha nem lépett a közönség elé. A Popcorn 1972 nyarának egyik legsikeresebb felvétele lett. Vezette a nyugatnémet és a svájci slágerlistát: előbbin 22, utóbbin 17 hétig szerepelt. Angliában az ötödik helyig jutott, és 19 hétig volt a legjobbak között. Ausztráliában tíz hétig állt a toplista élén. Az amerikai Billboard Hot 100-as listáján a kilencedik, a popzenei rangsorban pedig a negyedik helyen szerepelt. Franciaországban minden idők legkelendőbb kislemezei között a 131. helyet foglalja el 900 ezer eladott példánnyal. Az évek múlásával a Popcorn klasszikussá vált, számos előadó tűzte műsorára, mint például Jean-Michel Jarre (The Popcorn Orchestra és Jamie Jefferson álnéven), az Aphex Twin, Guru Josh, Gigi D’Agostino, a Herb Alpert and the Tijuana Brass és James Last.

Még több forró vaj
A Hot Butter 1972-ben és 1973-ban megjelent nagylemezein javarészt feldolgozások hallhatók. Ezek között megtalálható például a The Shadows előadásában ismert Apache, a The Tornados örökzöldje, a Telstar, továbbá a Tequila (Danny Flores), a Percolator (Billy Joe and the Checkmates), a Love at First Sight (Serge Gainsbourg), a Slag Solution (Joe Buffalo's Band) és a Ma Nah Ma Nah (Giorgio Moroder). A Hot Butter saját szerzemény ugyan, de Mozart 40. szimfóniájának zenei motívumait is felhasználták hozzá. Az együttes utolsó kislemeze, az 1977-es You Should Be Dancing nem a The Bee Gees egy évvel korábbi világslágere, hanem Gene Farrow vadonatúj dala, a Hey You Should Be Dancing feldolgozása. 2000-ben a Castle Music lemezcég CD-t adott ki a Hot Butter két albumának anyaga alapján. Az új kiadványhoz a More Hot Butter ausztrál kiadása, a Moog Hits borítóját használták fel. Stan Free már nem érte meg a CD megjelenését, mert öt évvel korábban elhunyt. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1972: Popcorn / At the Movies
* 1972: Popcorn / Carmen Brasilia (Hot Butter / Anarchic System)
* 1972: Apache / Hot Butter
* 1972: Tequila / Hot Butter
* 1972: Tequila / Tomatoes
* 1973: Percolator / Tristana
* 1973: Slag Solution / Kappi Maki
* 1974: Pipeline / Apache
* 1975: Getting Off / Getting On
* 1977: You Should Be Dancing
* 1978: You Should Be Dancing / Can You Dig It
* 1981: Popcorn / Baby Sittin' Boogie (Hot Butter / Buzz Clifford)
* 1985: Popcorn / Pepper Box (Hot Butter / The Peppers)

Albumok, válogatások
* 1972: Hot Butter
* 1972: Popcorn with Hot Butter
* 1973: More Hot Butter
* 1974: Moog Hits
* 1977: Popcorn (válogatás)
* 2000: Popcorn (válogatás)

VIDEÓK

Popcorn  (csak zene!)

Tequila (csak zene!)

Telstar (csak zene!)

Apache (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.