disco

disco

2011. november 7., hétfő

LEIF GARRETT

Leif Garrett (Hollywood, 1961. november 8.) norvég származású amerikai énekes és színész eredeti neve: Leif Per Nervik. Nyolcéves korában kezdett filmezni, tizenöt évesen pedig énekelni. Az 1970-es évek egyik tinibálványának számított, hazáján kívül főleg az NSZK-ban örvendett nagy népszerűségnek. Felnőttként elsősorban a botránymédia visszatérő szereplője kábítószer-problémái és egyéb zavaros ügyei miatt. Ismertebb slágerei: Surfin' USA, Runaround Sue, I Was Made for Dancin', Memorize Your Number.


KARRIERTÖRTÉNET
A gyereksztár
Leif Garrett édesapja Rik Nervik operatőr és kaszkadőr, édesanyja Carolyn Stellar színésznő. Húga, Dawn Lyn (1963. január 11.) szintén színésznő, a testvérek több filmben is együtt szerepeltek. Mindketten hamar bekerültek a szórakoztatóiparba. Leif nyolcesztendősen filmezett először, Paul Mazursky Bob & Carol & Ted & Alice (1969) című filmjében játszotta Elliott Gould és Dyan Cannon fiát. A szórakoztató alkotásnak – amely egyébként a neves rendező legelső mozifilmje – nagy visszhangja támadt modern hangvétele és a főszereplők (Gould és Cannon mellett Nathalie Wood és Robert Culp) élvezetes játéka miatt. Leif neve ugyan nem szerepelt a stáblistán, a filmesek azonban nem feledkeztek meg róla. Tévésorozatokban jutott kisebb-nagyobb feladatokhoz, amelyek közül említést érdemel a nálunk is népszerű Neil Simon-komédia alapján készült Furcsa pár. Ebben Felix fiát, Leonardot alakította. A szerepet Willie Aamestől, a Sivatagi Paradicsom (1982) című sikeres ifjúsági kalandfilm későbbi főszereplőjétől vette át. Leif a tévésorozatok mellett mozifilmekben is forgatott. A főhős fiát, Mike-ot alakította a Walking Tall (1973) című akciófilmben, amely Buford Pusser életének motívumai alapján készült. Pusser McNairy megye seriffjeként könyörtelen harcot indított a korrupció, az illegális szerencsejátékok, a prostitúció, a kábítószer és az autótolvajok ellen. Azonban ellenfelei sem válogattak a módszerekben, s mivel Pusser megvesztegethetetlen volt, ezért többször megkísérelték megölni. Az egyik gyilkossági kísérletnek, amely 1967-ben történt, Pusser felesége, Pauline esett áldozatául. A Walking Tall annyira sikeres lett, hogy később két folytatás is készült hozzá, amelyekben Leif szintén szerepelt. Maga Pusser azonban nem sokáig örülhetett annak, hogy a róla szóló filmet lelkesen fogadták a mozilátogatók. 1974-ben egy országúti balesetben életét vesztette. Tennessee állam illetékesei elzárkóztak attól, hogy a tragédia körülményeit alaposan kivizsgálják, ami megerősítette azt a gyanút, hogy Pusser halála egyáltalán nem véletlen szerencsétlenség volt. A Peopletoys című 1974-es horrorban Leif egy szexuálisan eltévelyedett srácot alakított. (A filmről további információk olvashatók erre a linkre kattintva.)


A tinibálvány
Leif növekvő népszerűsége nem kerülte el a zeneipar képviselőinek figyelmét sem. Az Atlantic Records 1976-ban szerződtette a srácot, és a következő évben kiadta első nagylemezét. Ebben oroszlánrésze volt Michael Lloyd producernek, aki Shaun Cassidy után Leifből akarta a következő tinibálványt faragni. Garrett debütáló albumának gerincét feldolgozások alkották, köztük Dion és a Beach Boys két-két slágerének átiratai, a The Wanderer és a Runaround Sue, illetve a California Girls és a Surfin' USA. Ezek közül a Runaround Sue és a Surfin' USA voltak a legsikeresebbek. Előbbi az amerikai kislemezlista 13. helyéig jutott, utóbbi pedig a 20. helyen állt meg, maga az album azonban csak 37. helyezést ért el. Az LP-n hallható még Chuck Berry Johnny B. Goode című örökzöldje, továbbá a Bad to Me című felvétel, illetve Paul Anka egy régi sikerszáma, a Put Your Head on My Shoulder. A Bad to Me a Billy J. Kramer & The Dakotas slágere volt, a hivatalos közlés szerint John Lennon és Paul McCartney közös szerzeménye, noha Lennon valójában teljesen egyedül írta. 

1978 közepén Leif a Scotti Brothers Records lemezcéggel szerződött. Második albuma a Feel the Need címet kapta. Erről rögtön az első kislemez, az I Was Made for Dancin' nagy sikert aratott: az amerikai slágerlistán a 10. lett, az angol toplistán viszont egészen a 4. helyig jutott. A fiatal énekes újabb kis- és nagylemezei azonban már sehol sem kerültek be a Top 20-ba. Ennek ellenére a tizenévesek világszerte tódultak kedvencük koncertjeire, és a posztereivel lelkesen tapétázták szobájuk falát. 1981-ig Garrett évente kiadott egy-egy új albumot, és folyamatosan jelentek meg a kislemezei is. Ezek közül a Memorize Your Number és a Runaway Rita értek el számottevő sikert, annak idején a Magyar Rádióban is gyakran felcsendültek. (E sorok írójának viszont a New York City Nights volt a kedvence, amely eredetileg egy kislemez „B” oldalán jelent meg.) 

Leif énekesi karrierje az 1980-as évek elején hosszú időre lezárult. Ez több okkal magyarázható. Egyrészt az általa képviselt popzenei hangzás addigra kiment a divatból, másrészt ő maga is kiöregedett a tinisztár szerepkörből, ráadásul egyre gyakrabban lehetett hallani a botrányairól. Egy 2008-as interjúban azt állította, hogy valójában soha nem akart énekes lenni, mindig is színészként gondolt magára. A pénzéhes lemezproducerek azonban kihasználták a népszerűségét, elhitették vele, hogy nemcsak színész, hanem énekes is. Valójában semmilyen beleszólása nem volt abba, hogy mit énekeljen, éppen ezért egyik slágerét sem érezte igazán a sajátjának. Producerei nagyszabású koncertkörutakat szerveztek a számára, és ilyenkor heteken át távol volt a családjától. Magányosnak érezte magát a luxushotelekben, ezért inkább csatlakozott a kísérőihez, akik rendszeresen éjszakai klubokban múlatták az időt. A tizenéves Leif ezeken a kiruccanásokon került először az alkohol és a kábítószerek bűvkörébe, és ezektől a szenvedélyeitől mindmáig nem sikerült megszabadulnia.


A hullócsillag
Garrett az 1980-as években megpróbált visszatérni a filmvilágba, ám ott sem járt több szerencsével. Csupán mellékszerepeket kapott nem túl jelentős produkciókban. Francis Ford Coppola A kívülállók (1983) című drámája S. E. Hinton bestselleréből készült. (A rendező még ugyanabban az évben egy másik Hinton-regényt is filmre vitt Rablóhal címmel.) A cselekmény az 1960-as években játszódik Oklahomában, a főszerepeket olyan ígéretes fiatal színészek játszották, mint C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Diane Lane, Tom Cruise és Emilio Estevez. Leif alakította Bob Sheldon szerepét. A film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, számos kritikus szerint néhány hatásos jelenetet leszámítva nem több, mint az 1950-es évek hasonló jellegű alkotásainak halovány felidézése. Coppola opusza megkésve jutott el a magyar mozikba, ellenben a Rázós futam (1985) című új-zélandi kalandfilmet viszonylag hamar láthattuk, noha egykori nézői valószínűleg már rég elfeledték. Nem sokat lendített Leif karrierjén a Delta Fever (1987) és a Cheerleader Camp (1988) sem. Utóbbi egy horrorfilm, tulajdonképpen a híres-hírhedt Péntek 13 (1980) sokadik utánérzése. Az 1990-ben bemutatott The Spirit of '76 érdekessége, hogy Garrett partnere egy másik extinibálvány, David Cassidy volt, a korábban már említett Shaun Cassidy fivére.


1990 és 1995 között Garrett nem filmezett, és zenével sem foglalkozott, 1995-ben azonban mindkét területen aktivizálta magát. Játszott a Dominion című kis költségvetésű horrorfilmben, illetve turnézott a The Melvins tagjaival. Vendégénekesként működött közre a Smells Like Teen Spirit című felvételükön (a Nirvana együttes ismert slágerének feldolgozásáról van szó), amely a The Crybaby című albumon hallható. Saját nagy slágere, az I Was Made for Dancin' húszéves jubileuma alkalmából 1998-ban megjelent a The Leif Garrett Collection című válogatáslemeze. A következő évben Michael Scott és Christopher Wade Damerst társaságában megalapította a Godspeed együttest. Az új banda egy háromszámos EP-t vett fel Garrett saját cégénél, a Tongue and Groove Recordsnál. Leif megkísérelt visszatérni a tévé képernyőjére is. Először a The Rosie O'Donnell Show-ba kapott meghívást, ám néhány fellépés után megváltak tőle. Színházi felkéréseknek is eleget tett, a főszerepet játszotta például Andrew Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljében. 2000-ben az A Child's Christmas in Wales című darabban láthatták a nézők, a következő év nyarán pedig a The Barn Theatre produkciójában, az Old Timerben lépett színpadra. 2003-ban saját magát játszotta a Dickie Roberts: Former Child Star című filmben, és természetesen részt vett a soundtrack elkészítésében is.  

2006 szeptemberében Garrett volt az egyik sztárvendég a Fear Factor című népszerű televíziós vetélkedő hírességeknek szentelt adásában. A szerencse ezúttal melléje szegődött, hiszen megnyerte az ötvenezer dolláros fődíjat. Ugyanazon esztendő szilveszterén Las Vegasban lépett a közönség elé egy olyan nosztalgiashow-ban, amelyben rajta kívül közreműködött még a Bay City Rollers, a Bo Donaldson and The Heywoods, a The Cowsills, Merrill Osmond, Tony DeFranco és Danny Bonaduce. 2007 augusztusában a CMT tévécsatorna Ty Murray’s Celebrity Bull Riding Challenge című show-jába kapott felkérést, de az első adás után távozott a műsorból. Ugyanabban az évben végre megjelent új stúdióalbuma, a Three sides of ..., amelyen új és régi dalok egyaránt szerepelnek, köztük az I Was Made for Dancin' remixe. 2008-ban ismét a tévében láthatták a rajongói, méghozzá a TruTV The Smoking Gun Presents: World's Dumbest... című szatirikus show-jában. Ebben olyan hírességek szerepelnek, akiknek már meggyűlt a bajuk a törvénnyel. Az énekes 2010 májusában három koncertet adott Dél-Koreában, ahol utoljára 30 éve lépett fel óriási érdeklődés kíséretében. 2010. december 1-jén kezdődött a Celebrity Rehab with Dr. Drew című tévésorozat negyedik évadja, amelynek Leif az egyik közreműködője. A műsor azt dokumentálja, hogy a hírességek hogyan próbálnak leszokni a kábítószerről. 


A botrányhős
1979-ben, néhány nappal 18. születésnapja előtt Leif karambolozott a kocsijával. Vele utazott legjobb barátja, Roland Winkler, aki a baleset következményeként deréktól lefelé megbénult. Garrett nemcsak ittas volt, hanem egy Quaaludes nevű szer hatása alatt is állt. Elismerte a bűnösségét, és kijelentette, hogy gondoskodni fog a barátjáról. Winkler édesanyja ennek ellenére 25 millió dolláros kártérítési pert indított ellene. A sztár azt állította, hogy nincsen ennyi pénze. A bíróság mindazonáltal a felperes javára döntött, a kártérítés összegét azonban 25 millió helyett 7,1 millió dollárra mérsékelte. A per véget vetett Leif és Roland barátságának. Az egykori cimborák húsz év múlva találkoztak újra a VH1 tévécsatorna Behind the Music című műsorában. Az adásban Leif bocsánatot kért a barátjától, Roland pedig nemcsak megbocsátott, hanem elismerte, hogy a balesetet követően Garrett lélekjelenléte tulajdonképpen megmentette az életét. A műsorban Leif kijelentette, hogy 1996 óta nem használt kábítószert. Ennek ellenére néhány hónappal később kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vették. 

2005 márciusában Garrettet ismét letartóztatták. Bűnösnek vallotta magát kokain birtoklásának vádjában, büntetését próbaidőre felfüggesztették. Mivel azonban megszegte ennek feltételeit, az illetékes bíró decemberben elrendelte a letartóztatását. 2006. január 14-én Leif állítólag jegy nélkül akart utazni a Los Angeles-i metrón, ezért egy belvárosi állomáson újra őrizetbe vették. Letartóztatásakor heroint és Quaaludest találtak nála. Visszaesőnek minősítették, emiatt elutasították, hogy az ítélethozatalig óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. Végül arra ítélték, hogy részt vegyen egy drogrehabilitációs programban. Garrett úgy vélte, a program túl szigorú feltételeket szab, és egy idő után nem vett részt benne. Emiatt 2006. május 11-én 90 nap börtönbüntetésre ítélték, amelyet három évre felfüggesztettek. 2010. február 2-án Leifet letartóztatták narkotikumok birtoklásának gyanújával. Tagadta a vádat, ám végül elismerte, hogy heroint rejteget a cipőjében. Tízezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték ugyan, de vádat emeltek ellene heroin birtoklása miatt. 2010 októberében a bíróság előtt beleegyezett abba, hogy újra részt vegyen egy rehabilitációs programban. Leif szenvedélybetegségei tönkretették a magánéletét is. 1979-ben eljegyezte Nicollette Sheridan színésznőt, aki tizenöt évesen lett a barátnője. A pár Garrett anyjának házában élt. Nicollette 1985-ben szakított a vőlegényével annak zűrös életvitele miatt. Ezt követően Leif Justine Batemannel járt jegyben. Szakításuk után eljegyezte Elaine Bilstadet, de ez a kapcsolat is házasság nélkül ért véget. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1977: Runaround Sue / I Wanna Share a Dream with You
* 1977: Surfin' USA / Special Kind of Girl
* 1977: Welcome Message: Leif Garrett Fan Club
* 1978: Runaround Sue / California Girls
* 1978: Put Your Head on My Shoulder / Keri
* 1978: Put Your Head on My Shoulder / The Wanderer
* 1978: The Wanderer / Love on the Run
* 1978: Feel the Need / New York City Nights
* 1978: Siento la necesidad / Noches de Nueva York
* 1978: I Was Made for Dancin' / Living without Your Love
* 1978: I Wanna Share a Dream With You / That's All
* 1980: I Was Looking for Someone to Love / Some Goes for You
* 1980: You Had to Go And Change on Me / Rowena
* 1980: Bits and Pieces / Little Things You Do
* 1980: Memorize Your Number / Same for You
* 1980: You Had to Go and Change on Me / Rowena
* 1981: Runaway Rita / Just Like a Brother
* 1981: Uptown Girl / Just Like a Brother
* 1981: I'm a Rebel / I'm a Rebel (Instrumental)
* 1982: Santa Monica Bay / I Don't Want to Want You
* 2004: Betty Ford for Xmas (with the Crush Ups) 

Albumok, válogatások
* 1977: Leif Garrett
* 1978: Feel the Need
* 1979: Same Goes for You
* 1980: Can't Explain
* 1980: Best of ...
* 1981: My Movie of You
* 1998: The Leif Garrett Collection
* 1999: Godspeed
* 2002: F8
* 2007: Three Sides of ...


FILMOGRÁFIA
* 1969: Bob & Carol & Ted & Alice (nem szerepel a stáblistán)
* 1970: Nanny and the Professor (tévésorozat, a The Human Element című epizódban)
* 1970: Family Affair (tévésorozat, a Heroes Are Born című epizódban)
* 1971: Black Noon (tévéfilm)
* 1971: Cade's County (tévésorozat, az A Gun for Billy című epizódban)
* 1971: Cannon (tévésorozat, a Death Is a Double Cross című epizódban)
* 1971: Arnie (tévésorozat, a The Gift of the Majors című epizódban)
* 1972: The F. B. I. (tévésorozat, a The Deadly Species című epizódban)
* 1972: Gunsmoke (tévésorozat, a The Sodbusters című epizódban)
* 1973: Ghost Story (tévésorozat, a Doorway to Death című epizódban)
* 1973: Walking Tall
* 1973: Doc Elliot (tévésorozat, az A Man of Importance című epizódban)
* 1974: Apple’s Way (tévésorozat, a The Lamb című epizódban)
* 1974: Peopletoys
* 1974: Macon County Line
* 1974: The Odd Couple (tévésorozat, a The Frog és a Felix Remarries című epizódokban)
* 1974: Strange Homecoming (tévéfilm)
* 1975: The Last Survivors (tévéfilm)
* 1975: Three for the Road (tévéfilm)
* 1975: Walking Tall Part II
* 1976: Isten fegyvere (Diamante Lobo)
* 1976: ABC Afterschool Specials (tévésorozat, a Me and Dad's New Wife című epizódban)
* 1976: Árvíz (Flood!) (tévéfilm)
* 1977: Tigres de papel (nem szerepel a stáblistán)
* 1977: Kid Vengeance
* 1977: Final Chapter: Walking Tall
* 1977: Peter Lundy and the Medicine Hat Stallion
* 1978: Skateboard
* 1978: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
* 1978: Wonder Woman (tévésorozat, a One of Our Teen Idols Is Missing című epizódban)
* 1978: Family (tévésorozat, a Prelude és az All for Love című epizódokban)
* 1979: CHiPs (tévésorozat, a Roller Disco: Part 1 és a Roller Disco: Part 2 című epizódokban)
* 1980: House Calls (tévésorozat, a Rock Around the Doc című epizódban)
* 1981: Csocsómánia (Longshot)
* 1983: A kívülállók (The Outsiders)
* 1985: Rázós futam (Shaker Run)
* 1985: Thunder Alley
* 1987: Delta Fever
* 1987: Hunter (tévésorozat, a Child Is Born című epizódban)
* 1988: Cheerleader Camp
* 1988: Party Line
* 1988: Superboy (tévésorozat, a Bringing Down the House című epizódban)
* 1989: A bankár (The Banker)
* 1989: The Monsters (tévésorozat, a Half as Old as Time című epizódban)
* 1990: The Spirit of '76
* 1995: Dominion
* 1995: The Whispering
* 1998: Korán keltem aznap, amikor meghaltam (I Woke Up Early the Day I Died)
* 1998: The Next Tenant
* 1999: The Art of a Bullet
* 2003: Dickie Roberts: Former Child Star
* 2005: American Black Beauty (tévéfilm)
* 2005: Popstar
* 2009: Fish Mich

VIDEÓK







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.