disco

disco

2011. november 7., hétfő

GLENN MEDEIROS

Glenn Allan Medeiros (Hawaii, Kauai, Lihue, 1970. június 24.) amerikai énekes az 1980-as évek második felének egyik legnépszerűbb tinisztárja volt. 1986-ban vált ismertté a Nothing's Gonna Change My Love for You című romantikus slágerrel, amely világszerte nagy sikert aratott. Magyarországon mindmáig e dal előadójaként ismerik, noha az Egyesült Államokban ennél is nagyobb sikert aratott Bobby Brownnal közös duettje, a She Ain't Worth It. Duettet énekelt még a francia Elsával, a német Thomas Andersszel, a holland Ria Brieffiesszel, honfitársai közül pedig Ray Parker Jr.-ral és a The Stylistics együttessel is. Az 1990-es évek első felében teljesen eltűnt a nemzetközi popmezőnyből. Az új évezredben szülőhazájában tanárként és előadóként egyaránt dolgozik. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Glenn édesapja Robert Medeiros idegenvezető, édesanyja, Dorothy háziasszony. Egy bátyja (Robert), egy nővére (Sylvia) és egy húga (Sherri) van. Ősei Portugáliából érkeztek a Hawaii-szigetekre. Elsősorban nagyapjának és édesanyjának köszönhetően vált fogékonnyá a zene iránt. Mint oly sok honfitársa, természetesen Glenn is megtanult ukulelén (hawaii gitár) játszani, de ezenkívül gitározni, zongorázni, klarinétozni és szaxofonozni is. Sokoldalú zenei képzettsége igen jól jött akkor, amikor dalokat kezdett írni. Tízéves korában már hangszeres és énektudásával szórakoztatta a turistabuszon édesapja vendégeit. Tehetségére felfigyelt egyik tanára, Arnold Meister is, aki 1982-ben az iskolaszínházba hívta őt. (Egy Modern Talking-honlap szerint viszont Glenn 18 éves korában, az egyetemen ismerkedett meg Meisterrel, aki tulajdonképpen elindította a karrierjét. Ez az információ azonban téves, hiszen Glenn első lemeze már 16 éves korában megjelent.) 1985-ben Glenn megnyert egy tehetségkutató versenyt, amelynek első díja 500 dollár és egy lemezszerződés volt. Egyes források szerint Glenn egy helyi rádióállomás tehetségkutató versenyén győzött, és már ott azt a dalt énekelte, amely később első világslágere lett. Egy phoenixi (USA) rádióállomás egyik munkatársa hallotta a fiatalember produkcióját, és meghívta őt, hogy lemezre vegyék a dalt. 


Az első világsláger
A fiatalember első kislemeze, a Nothing's Gonna Change My Love for You (Semmi nem változtatja meg az irántad érzett szerelmemet) 1986-ban jelent meg. Magyarországon kevésbé közismert, hogy egy George Benson-dal feldolgozásáról van szó. 1984-ben került forgalomba Benson 20/20 című nagylemeze, amelyen ez volt a negyedik track, Gerry Goffin és Michael Masser szerzeménye. Noha a 20/20-ból aranylemez lett, maga a dal nem keltett különösebb figyelmet. Medeiros feldolgozása azonban nagy sikert aratott előbb az Egyesült Államokban, majd az egész világon. A Nothing's Gonna Change My Love for You a Billboard Hot 100 slágerlistáján a 12. helyig jutott. Az Adult Contemporary (felnőttorientált popzene) rangsorában elért 4. hely csupán azért meglepő, mert mégiscsak egy tinisztárról van szó, a feldolgozás pedig elsősorban a tizenévesek, és nem a felnőttek érzelemvilágát célozta meg. Egyébként nem is eredménytelenül, hiszen Glenn Medeiros került a slágerlista élére Nagy-Britanniában, Írországban, Hollandiában és Franciaországban, míg Norvégiában és Svédországban slágere a második helyen állt. Noha az ilyesfajta popzene a német nyelvterületen mindig is kelendőnek számított, a Nothing's Gonna Change My Love for You az NSZK-ban „csak” a 20. helyig jutott. A több milliós spanyol anyanyelvű lemezpiac számára viszont külön spanyol nyelvű változatot (Nada cambiará mi amor por ti) vettek fel. 


Egy barátság regénye
Medeiros második kislemeze megint egy feldolgozás volt, Jermaine Jackson Lonely Won't Leave Me Alone című vadonatúj felvételének átirata, ám sem az eredetiből, sem a feldolgozásból nem lett nagy sláger. 1988-ban Glenn egy újabb romantikus szerzeménnyel (Long and Lasting Love) örvendeztette meg rajongói népes táborát. Karrierje szempontjából ügyes húzásnak bizonyultak duettjei, melyekben különböző nemzetek sztárjaival énekelt együtt. A legelső, az Un roman d'amitié (Egy barátság regénye) 1988 nyarán jelent meg. Glenn duettpartnere a francia tinisztár, Elsa Lunghini, akit a magyar közönség leginkább talán a Casanova visszatér (1992) című kevéssé méltányolt kosztümös filmből ismerhet, amelyben az Alain Delon által alakított éltes szerelemlovag utolsó kiszemeltjét alakította. Elsa nagy rajongója volt Glenn-nek, éppen ezért nagy örömet okozott számára, hogy egy francia tévéshow-ba, ahol a Quelque chose dans mon cœur című slágerét énekelte, a házigazda Medeirost hívta meg hozzá meglepetésvendégnek. A két fiatal sztár összebarátkozott, és hamar felmerült a közös lemezfelvétel ötlete. Franciaországban nagy sikert aratott az Un roman d'amitié (Friend You Give Me a Reason): a kislemezlistán rögtön a nyolcadik helyről startolt, és rövidesen az élre került, ahol hat hétig tartózkodott. Mivel a két énekest általában mégiscsak egy óceán választotta el egymástól, ezért később más előadóval énekelték közös slágerüket. Elsa 1990-es turnéján Roger Seccót választotta új partnerének, Glenn pedig egy évvel korábban a Dolly Dots volt énekesnőjével, a holland Ria Brieffiesszel vett fel egy angol nyelvű verziót új címmel: Love Always Finds a Reason


Újabb duettek
1990-ben az Egyesült Államokban kiugró sikert aratott Glenn és a nála csupán egy évvel fiatalabb Bobby Brown (a New Edition egykori tagja, Whitney Houston leginkább balhéiról híres exférje) közös felvétele, a She Ain't Worth It. Ez Medeiros egyetlen olyan slágere, amely vezette az amerikai toplistát (Billboard Hot 100), Bobby Brownnak pedig a She Ain't Worth It a második és (2011-ig bezárólag) a legutolsó listavezető dala. 1990-ben jelent meg egy másik duett is, az All I'm Missing Is You, amelyet Glenn a Szellemirtók című filmvígjáték (1984) világhírű betétdalának előadójával, Ray Parker Jr.-ral együtt készített. A közös felvétel 32. lett az amerikai slágerlistán. Az ugyancsak 1990-es keltezésű Me – U = Blue című felvételt Medeiros a legendás philadelphiai soul bandával, a The Stylistics együttessel vette fel. (Mindhárom duett hallható Glenn harmadik albumán.) 1992-ben egy partyn találkozott a Modern Talking volt énekesével, Thomas Andersszel. Összebarátkoztak, és felmerült egy közös dal ötlete. A Standing Alone két fiatalemberről szól, akik ugyanabba a lányba szerelmesek, ám a leányzó szívét végül egy harmadik srác nyeri el. A felvétel főleg német nyelvterületen aratott sikert. Klipjét 1992. szeptember 29-én mutatták be. Felhasználták A muskétások gyűrűje című, Magyarországon is bemutatott német minisorozat kísérőzenéjéhez is. A Standing Alone volt Medeiros utolsó említésre méltó slágere.


Magánélet
Az 1980-as években Glenn éppen olyan volt, mint a legtöbb tizenéves fiú. Sok zenét hallgatott, szívesen járt bulizni és moziba. A filmsztárok közül Sylvester Stallone volt a legnagyobb kedvence. A sportok közül a focit, a baseballt és a kosárlabdát űzte a legszívesebben, emellett sokat kerékpározott is. Talán a sportban való aktivitásának köszönhető, hogy nem szokott rá az alkoholra. Legnagyobb zenei példaképének Lionel Richie-t tekintette, de nagy tisztelője James Ingram, Michael Jackson, Whitney Houston és Barbra Streisand művészetének is. Első sikerei idején egy Niki nevű lánnyal járt. 1996-ban nősült meg. Feleségétől, Tammytől két gyereke született: Chord és Lyric. (Kb.: Akkord és Dalszöveg. Nem éppen tipikus gyereknevek.) Az új évezredben Glenn a Waikikin található Hale Koa Hotel házigazdájaként és egyik állandó fellépőjeként ténykedik. Emellett zenét és történelmet tanít.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1986: Nothing's Gonna Change My Love for You / Nothing's Gonna Change My Love for You (Instrumental Mix)
* 1986: Nothing's Gonna Change My Love for You (Extended Mix) / Nothing's Gonna Change My Love for You (7" Version) / Nothing's Gonna Change My Love for You (Instrumental Mix)
* 1986: Nothing's Gonna Change My Love for You / You Left the Loneliest Heart
* 1986: Lonely Won't Leave Me Alone / Watching Over You
* 1987: What's It Gonna Take / Nothing's Gonna Take My Love for You / You Left the Loneliest Heart
* 1987: What's It Gonna Take / You Left the Loneliest Heart
* 1988: Nothing's Gonna Change My Love for You (Extended Mix) / You Left the Loneliest Heart / Nothing's Gonna Change My Love for You (7" Version) / Nothing's Gonna Change My Love for You (Instrumental Mix)
* 1988: Un roman d'amitié (Friend You Give Me a Reason) / Un roman d'amitié (Friend You Give Me a Reason) (Instrumental) / You're My Woman, You're My Lady (Glenn Medeiros en duo avec Elsa)
* 1988: Friend You Give Me a Reason / Love Always Finds a Reason / What's It Gonna Take (Glenn Medeiros en duo avec Elsa)
* 1988: Love Always Find a Reason (Un roman d'amitié) (Extended) / Love Always Find a Reason (Un roman d'amitié) (English Version) / Long and Lasting Love (Once in a Lifetime) (Network Seven Mix) (Glenn Medeiros en duo avec Elsa)
* 1988: Un roman d'amitié (Friend You Give Me a Reason) / You're My Woman, You're My Lady (Glenn Medeiros en duo avec Elsa)
* 1988: Never Get Enough of You (Album Mix) / Never Get Enough of You (Extended Remix) / Never Get Enough of You („Housequake” Mix) / Never Get Enough of You (Special Hot Radio Remix) / Never Get Enough of You (Acappella Mix)
* 1988: Never Get Enough of You / Never Get Enough of You (Acappella Mix)
* 1988: Never Get Enough of You / Pieces of My Dreams
* 1988: Long and Lasting Love (Once in a Lifetime) / You're My Woman, You're My Lady / Pieces of My Dreams / Nothing's Gonna Change My Love for You
* 1988: Long and Lasting Love (Once in a Lifetime) / You're My Woman, You're My Lady / Pieces of My Dreams
* 1988: Long and Lasting Love (Once in a Lifetime) / You're My Woman, You're My Lady
* 1988: Never Get Enough of You / Pieces of My Dreams
* 1989: Nada Cambiara Mi Amor Por Ti (Nothing's Gonna Change My Love for You) / Never Get Enough of You (Housquake Mix) / Nada Cambiara Mi Amor Por Ti (Nothing's Gonna Change My Love for You) (Instrumental Mix)
* 1989: Love Always Finds a Reason / Pieces of My Dreams / I Don't Wanna Say Goodnight (Glenn Medeiros and Ria)
* 1989: Love Always Finds a Reason / Pieces of My Dreams (Glenn Medeiros and Ria)
* 1990: All I'm Missing Is You / All I'm Missing Is You (Extended Version) / Let Me Show You What Love Is (Glenn Medeiros and Ray Parker Jr.)
* 1990: All I'm Missing Is You (12" Extended Version) / All I'm Missing Is You (12" Instrumental) (Glenn Medeiros and Ray Parker Jr.)
* 1990: All I'm Missing Is You (12" Remix) / All I'm Missing Is You (7" Remix) / All I'm Missing Is You (12" Instrumental) (Glenn Medeiros and Ray Parker Jr.)
* 1990: She Ain't Worth It (Extended Version) / She Ain't Worth It (12" Instrumental) (Glenn Medeiros featuring Bobby Brown)
* 1990: She Ain't Worth It (12" Remix) / She Ain't Worth It (Club 7") / Victim of Love (Glenn Medeiros featuring Bobby Brown)
* 1990: She Ain't Worth It (12" Remix) / She Ain't Worth It (The Boiler House Remix) / She Ain't Worth It (The Beats Mix) / She Ain't Worth It (The Boiler House Edit) (Glenn Medeiros featuring Bobby Brown)
* 1990: She Ain't Worth It / Victim of Love (Glenn Medeiros featuring Bobby Brown)
* 1990: She Ain't Worth It / Victim of Love / She Ain't Worth It (12" Remix) / She Ain't Worth It (Club 7") (Glenn Medeiros featuring Bobby Brown)
* 1990: Me – U = Blue / Just Like Rain / Me – U = Blue (Remix) (Glenn Medeiros featuring The Stylistics)
* 1992: Standing Alone (Single Mix) / Thru with Love / Standing Alone (Extended Dance Mix) (Thomas Anders & Glenn Medeiros)
* 1992: Standing Alone (Single Mix) / Thru with Love (Thomas Anders & Glenn Medeiros)
* 1993: Everybody Needs Somebody to Love

Albumok
* 1987: Glenn Medeiros
* 1988: Not Me
* 1987: Nothing's Gonna Change My Love for You
* 1990: Glenn Medeiros (nem azonos az 1987-es albummal!)
* 1993: Glenn Medeiros Christmas Album
* 1993: It's Alright to Love
* 1995: Sweet Island Music
* 1999: Captured
* 2003: ME
* 2005: With Aloha

VIDEÓK





She Ain't Worth It (Közreműködik: Bobby Brown)

Standing Alone (Közreműködik: Thomas Anders)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.