disco

disco

2011. november 1., kedd

PAPER LACE

A brit Paper Lace együttes 1969-ben alakult, és 1978-ban oszlott fel. Az Egyesült Államokban „egyslágeres csoda”-ként (one hit wonder) tartják számon, Angliában azonban három felvételük is kiemelkedő sikert ért el: Billy Don’t Be a Hero, The Night Chicago Died, The Black Eyed Boys.


TAGOK
A legismertebb felállás
* Michael Vaughn (Egyesült Királyság, Sheffield, 1950. július 27.) – gitár
* Philip Wright (Egyesült Királyság, Nottingham, 1946. április 9.) – dob, ének
* Cliff Fish (Egyesült Királyság, Derbyshire, 1949. augusztus 13.) – basszusgitár, ének
* Chris Morris (Egyesült Királyság, Nottingham, 1954. november 1.) – gitár
* Carlo Santanna (Olaszország, Róma, 1947. június 29.) – gitár

További tagok
* Dave Manders (Egyesült Királyság, Nottingham, 1947. augusztus 4.) – gitár, ének
* Jonathan Arendt (Japán, Tokió, 1949. augusztus 13.) – basszusgitár

KARRIERTÖRTÉNET
Billy, ne legyél hős!
1967-ben a közép-angliai Nottinghamben alakult meg a Music Box együttes, amelyhez két évvel később csatlakozott Philip Wright dobos és énekes. A banda ekkor vette fel a Paper Lace (papírcsipke) nevet. Nottingham ugyanis máig híres a csipkéiről, amelyekhez kiváló minőségű speciális papírt használtak alapanyagként. Az új együttes öt éven át a sok száz hasonló angol zenekar útját járta: fellépések különféle klubokban, olykor pedig valamelyik tévéműsorban. A fordulat 1974-ben következett be, amikor a Paper Lace megnyerte az Opportunity Knocks tehetségkutató versenyt. A győzelemnek köszönhetően a Mitch Murray–Peter Callander szerző-producer páros gyorsan szerződtette a zenekart, és Billy Don’t Be a Hero címmel írtak neki egy dalt. A háborúellenes szerzemény egy fiatal fiúról szól, aki elhagyja a menyasszonyát, hogy a városon átvonuló katonákhoz csatlakozva részt vegyen a polgárháborúban. A lány hiába kérleli, hogy ne legyen hős, ne tegye kockára az életét, inkább vegye őt feleségül, a fiú szándéka megingathatatlan. Billy végül életét veszti a csatában, a csalódott lány pedig eldobja azt a levelet, amely vőlegénye „hősi” haláláról számolt be. Egyes értelmezések szerint a dal a vietnami háborúról szól, valójában azonban az amerikai polgárháború ihlette. (A lemezborító is inkább a polgárháborús korszakot idézi.) A Billy Don’t Be a Hero 1974. március 16-án került a brit slágerlista élére, és három hétig tanyázott ott. A Paper Lace szerette volna Amerikában is megjelentetni a kislemezt, de nem volt elég gyors. A Bo Donaldson and the Heywoods formáció ugyanis hamarabb kihozta a saját verzióját, amely vezette a Billboard slágerlistáját. Ugyanott az eredeti dal csupán a 96. helyig jutott. Némi vigaszt jelentett a Paper Lace számára, hogy a konkurens kislemez viszont Angliában nem futott be. 1993-ban mutatták be a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai című ausztrál tragikomédiát, amely világsikert aratott. A film zenéjének javát az 1970-es évek slágereiből válogatták, és az egyik betétdal a Billy Don’t Be a Hero volt a Paper Lace előadásában.


Chicago halálának éjszakáján
Murray és Callander még ugyanabban az évben szállította az utánpótlást, a The Night Chicago Died című szerzeményt. A dal egy hűséges és aggódó rendőrfeleségről szól, aki izgatottan hallgatja a híreket a rádióban egy véres összecsapásról, amely az 1930-as években játszódik le Al Capone és a chicagói rendőrök között. (Ilyen tűzharcra a valóságban nem került sor.) Remélem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a sláger végén a rendőr – a dalszöveg szerint az énekes édesapja – épségben hazaérkezik. A The Night Chicago Died nagy slágerré vált Európában és az Egyesült Államokban, noha a kötözködő amerikai kritikusok szóvá tették, hogy a szerzők valószínűleg a gengszterfilmekből tájékozódtak, mert a dalszövegnek vajmi kevés köze van a történelmi tényekhez. A kislemezből egyébként több mint hárommillió példány fogyott el világszerte, vezette az amerikai slágerlistát, az angolon pedig a harmadik helyig jutott. Addig nem volt példa arra, hogy egy dal kizárólag a lemezlovasok buzgalmának köszönhetően kerüljön az amerikai toplista élére, ugyanis a Paper Lace-nek nem állt módjában élő fellépésekkel népszerűsíteni a felvételt Amerikában. (Érdemes megemlékezni arról is, hogy a Paper Lace slágerének köszönhetően Chicago divatba jött a popzenében, hiszen a The Night Chicago Died után a Resonance O. K. Chicago és Cherry Laine Night in Chicago című kislemezei is felkerültek a slágerlistákra.) A harmadik kislemez, a The Black Eyed Boys a brit Top 10 kapuja előtt állt meg, a slágerlista 11. helyén.


Slágerek nélkül
Az együttes két nagylemezt adott ki, különös módon a második viselte a First Edition (Első kiadás) címet. Az első album, a Paper Lace... And Other Bits of Material a nagy slágerek mellett feldolgozásokat is tartalmaz, mint például az I Did What I Did for Maria, a Sealed with a Kiss és a Dreams Are Ten a Penny. A First Edition felvételei viszont nem arattak sikert, és a Paper Lace népszerűsége hamar elillant. A süllyedő hajót néhány zenész még idejében elhagyta, őket Wright és Fish másokkal pótolták. Az együttes utolsó kislemeze a helyi focicsapattal, a Nottingham Foresttel közösen felvett We Got the Whole World in Our Hands volt 1978-ban. A dal érdekes módon Hollandiában nagyobb sláger lett, mint Angliában. Ezt követően az együttes feloszlott. 1997-ben Philip Wright csatlakozott a Sons and Lovers nevű együtteshez, amellyel olykor Philip Wright’s Paper Lace néven lép fel. Az eredeti együttest még fénykorában érte az a megtiszteltetés, hogy az angol anyakirályné, a 2002-ben elhunyt Erzsébet előtt léphetett fel. Erre a koncertre 1974. november 18-án került sor a londoni Palladium színházban. A fellépők között volt többek között a legendás Josephine Baker, Perry Como, sőt Ökrös Oszkár magyar cimbalomművész is.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1971: In the Morning (Morning of My Life) / Elsie
* 1974: Billy Don't Be a Hero / Celia
* 1974: The Black Eyed Boys / Jean
* 1974: The Night Chicago Died / Can You Get It When You Want It
* 1974: The Night Chicago Died / Billy Don't Be a Hero
* 1975: Hitchin' a Ride / Love You're a Long Time Coming
* 1975: So What If I Am / Himalayan Lullaby
* 1978: We Got the Whole World in Our Hands (Nottingham Forest with Paper Lace)
* 1992: Trinidad Boy / Trinidad Boy (Karaoke Version)

Albumok, válogatások
* 1974: Paper Lace...And Other Bits of Material
* 1974: The Best of Paper Lace (válogatás)
* 1975: First Edition
* 1976: Stars for Millions – Paper Lace (válogatás)
* 1976: The Paper Lace Collection (válogatás)
* 2001: Greatest Hits (válogatás)

VIDEÓK




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.