disco

disco

2011. október 29., szombat

VERONICA UNLIMITED

A Veronica Unlimited négytagú holland diszkóegyüttes 1977 és 1983 között létezett. Európában kizárólag kislemezeket adott ki, Japánban azonban egy albuma is megjelent. Legismertebb slágerei: What Kind of Dance Is This, Gimme More.


TAGOK
* Iris Wolkenstein
* Angelika (Angie) Kreutz (1958. július 4.)
* Gabriele (Gaby) Kreutz (1957. március 10.)
* Manfred Köhler (1955. január 6.)
* Edna Béjarano  

KARRIERTÖRTÉNET
Az 1970-es évek második felében Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendett a diszkózene, főleg annak dallamosabb változata, az úgynevezett eurodisco. A műfaj egyik fellegvára az NSZK mellett Hollandia volt, ahonnan az 1975-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a Teach-In együttes (Ding-A-Dong) is származott. A Luv' női trió sikerei nyomán indult be igazán a holland diszkógépezet, melynek köszönhetően hamarosan a műfaj olyan rövidebb-hosszabb életű sztárjai léptek az európai diszkózene porondjára, mint a Dolly Dots, a Doris D. and the Pins, a Babe, a Champagne, a Chaplin Band, a Fantastique, az Earth & Fire, a Maywood, a Snoopy, a Spargo, a Stars on 45 vagy a Vulcano. Ebbe a sorba tartozik az 1977-ben alakult Veronica Unlimited is, mely Hans van Hemert zeneszerző és producer kezdeményezésére jött létre, akárcsak a Luv'. Hemertnek az az ötlete támadt, hogy egy egyveleget készít a legsikeresebb holland kereskedelmi rádióállomás, az 1960-ban indult Radio Veronica fennállásának jubileumára, és ehhez keresett előadókat. Meghallgatta többek között Margriet Eshuijst és Sandra Reemert is (egyes on-line források szerint valójában ők énekeltek a Veronica Unlimited első kislemezén), választása azonban végül német előadókra esett: három fotómodellre – Iris Wolkenstein, Angelika és Gabriele Kreutz (testvérek) – és közös barátjukra, Manfred Köhlerre, akinek mozgása a Boney M. örökmozgóját, Bobby Farrellt idézte. A már említett egyvelegben, a What Kind of Dance Is Thisben felcsendülő dalok közül Magyarországon a Mr. Tambourine Man (Bob Dylan szerzeménye) és a Beatles nagy slágere, az A Hard Day’s Night a legismertebb.

A kislemez borítóján az előadók egyébként még öten voltak – Manfred és négy hölgy –, ám a negyedik hölgy kilétét nem sikerült kiderítenem. Bizonyos források szerint azonban a Veronica Unlimited tagja volt a szintén német Edna Béjarano is, ám a borítófotón nem ismertem fel őt egyértelműen egyik hölgyben sem. Tudomásom szerint a What Kind of Dance Is This az egyetlen Veronica Unlimited-lemez, amelynek borítóján az előadók öten vannak. (A csatolt videoklipekben szintén öt énekes látható.) A kislemez második lett a holland kislemezlistán, a B oldalon hallható Ferme La Porte valójában nem más, mint a Für Elise diszkóváltozata. A következő évben jelent meg a Veronica Unlimited talán legnépszerűbb diszkófelvétele, a Gimme More. Bár a kvartett nem tudott a műfaj élvonalbeli sztárjai közé kerülni, egyáltalán nem volt sikertelen, éppen ezért némileg meglepő, hogy Európában kizárólag kislemezei jelentek meg. Ráadásul a Gimme More után csak két évvel később jöttek az újabb dalok, amikor az eurodisco népszerűsége már kezdett csökkenni. A Daddy-O, a New York City és a Sailing in the Sun azonban még így is bekerült a rádióállomások és a lemezklubok kedvencei közé. A nyugatnémet Arabesque-hez hasonlóan egyébként a Veronica Unlimited is jóval népszerűbb volt Japánban, mint Európában, olyannyira, hogy a távoli szigetországban viszont fantáziát láttak a Veronica Sound Shower című album megjelentetésében, amelyet 1981-ben vásárolhattak meg az érdeklődők. Az eurodisco népszerűségének jelentős visszaesése vetett véget 1983-ban a Veronica Unlimited pályafutásának. (Egyes források szerint azonban a kvartett már 1981-ben megszűnt.)


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1977: Right On / Baby Baby
* 1977: Right On / Children’s Opera
* 1977: What Kind of Dance Is This / Ferme La Porte 
* 1978: Gimme More / Jet Legs
* 1980: What a Lousy Party / Love Me, Baby!
* 1981: Daddy-O / Lost Love
* 1981: Sailing in the Sun / I Wanna Dance with You
* 1981: Disco Doona / Don’t Let Me Down
* 1982: What a Lousy Party / Sailing in the Sun
* 1982: New York City / I Feel Like Dancing
* 1982: I Wanna Dance with You / Sun, Sun Singing in the Sun
* 1992: Gimme More (remix) 

Albumok
* 1981: Veronica Sound Shower (Japán)
* 2003: The Best of Singles Collection 1977–1982 (válogatás)

VIDEÓK



Ferme La Porte (csak zene!)



Sailing in the Sun  (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.