disco

disco

2011. október 28., péntek

KEN LASZLO

Ken Laszlo (Olaszország, Mantova, 1954.) olasz énekes eredeti neve: Gianni Coraini. (Az angol Wikipédia szerint Firenzében született, ő maga azonban a honlapján és egy vele készült interjúban Mantovát említi.) 1984-ben jelent meg első önálló kislemeze, a Hey Hey Guy, amely nagy sikert aratott az európai diszkókban. Az italodisco egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb sztárja volt, aki az 1990-es években jogi okokból több tucat egyéb művésznevet is használni kezdett: Ric Fellini, Mike Freeman, Maltese, Danny Keith, Ken Hunter, De Niro, DJ NRG, K. L. Jones, Jean Corraine, Body Power stb. A műfaj egyik legrejtélyesebb előadójának számított: fénykorában meglehetősen keveset lehetett tudni róla (pontos születési adatai jelenleg sem publikusak), sőt eleinte Ken Laszlo néven valójában nem is őt láthatta a közönség. A Laszlo név miatt Magyarországon a „jól értesültek” azt terjesztették, hogy az énekes magyar származású, ám ez nem igaz. Az új évezredben sem vonult vissza, friss felvételei mellett rendszeresen megjelenteti régi slágereinek újrakevert változatait is.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Gianni fogékonysága a zene iránt már gyerekkorában megmutatkozott. Egy Mantovához közeli falucska templomi kórusában énekelt, az elragadtatott hallgatóság szerint úgy, mint egy angyal. Tizenöt éves korában négy mantovai zenész is hallotta őt a templomban énekelni, és felkérték, hogy csatlakozzon az együttesükhöz. Világslágerek feldolgozásaiból összeállított műsorával az I Giovani di Mantova végigjárta Mantova tartomány szinte minden kis- és nagyvárosát, illetve faluját. Gianni élvezte ezeket a fellépéseket, melyekre olykor hetente négy alkalommal is sor került. Ugyanakkor fiatal kora ellenére tisztában volt azzal, hogy a sok gyakorlat sem pótolhatja az elméletet, ezért autodidakta módon megtanult fuvolázni, szaxofonozni, sőt megismerkedett a billentyűs hangszerek kezelésével is. Összebarátkozott Fiorenzo Delegà basszusgitárossal, akitől gitárleckéket vett. (Barátságuk kiállta az idő próbáját, még az új évezredben is együtt dolgoznak.) Egy idő után azonban kiderült, hogy Gianni ujjai alkalmatlanok arra, hogy valóban virtuóz módon játsszon bármelyik hangszeren, ezért a továbbiakban énektudása fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Ezen a területen egy másik barátja, Alan Farrington énekes segítette. A fejlődéshez viszont elengedhetetlen volt a továbblépés: az I Giovani di Mantova után idővel újabb együttesek következtek, a fiatal énekes pedig az olasz mellett a francia, a finn és a norvég közönség előtt is felléphetett. 


Az első világsiker
1983-ban elérkezett az idő arra, hogy Gianni szólistaként dolgozzon tovább. Ehhez persze szüksége volt egy jól hangzó művésznévre és az olasz popzene olyan jelentős személyiségeinek támogatására, mint Sandro Oliva, Gino Caria és Claudio Cattafesta. Mint oly sokan, Gianni is rajongott Kertész Mihály Casablanca című 1942-es filmjéért: az egyik szereplőtől vette kölcsön a Laszlo nevet. (Az antifasiszta ellenállót, Viktor Laszlót a filmben Paul Henreid alakította.) A Ken név ötlete állítólag a Barbie baba fiú megfelelőjétől származott. A Hey Hey Guy című 1984-ben megjelent első kislemez szerzőjeként a kiadó Sandro Olivát tüntette fel a borítón, ám Gianni később azt mondta, a dal nem csupán Sandro, hanem az őt segítő alkotói team közös szerzeménye volt. (Ennek ellenére Sandro Oliva még 2007-ben is azt állította, hogy a Hey Hey Guy kizárólag a saját szerzeménye.) A kislemez nagy sikert aratott az európai diszkókban, ám senki sem tudta igazán, hogy ki is az a Ken Laszlo. Eleinte ugyanis – állítólag a Mercury Records lemezcég kívánságára – Gianni helyett Ezio Zanassi (művészneve: De Gama) modell lépett fel. Elterjedt az a pletyka is, hogy a Ken Laszlo művésznév Mark Towert takarja. Tower valóban közreműködött a felvételen, az ő hangja hallható ugyanis a telefonban, ám a vokált tényleg Gianni énekelte. Mark és Ken telefonos párbeszéde egyébként erősen homoerotikus színezetű, ugyanis a publikált dalszöveg szerint a két fiatalember meglehetősen pikáns beszélgetést folytat. (A dal bizonyos változataiból ezt a párbeszédet kihagyták.) Mindebből persze nem érdemes túlságosan messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a szerzők alighanem csupán figyelemfelkeltés céljából választották ezt a témát. Mellesleg Gianninak mindmáig az a véleménye, hogy a Hey Hey Guy sikere a dallamnak és a ritmusnak köszönhető, nem a szövegnek. 

KEN: Hallo?
FRANCIA SRÁC: Hallo?
KEN: Oh dear, you have phone
FRANCIA SRÁC: Yeah, hey guy, tell me about your menicure!
KEN: I love you and feel the groove.
FRANCIA SRÁC: Tell me about it, is it the true.
KEN: It's true, yes, it's true.
FRANCIA SRÁC: Don't fool out, it's dangerous.
KEN: Don't worry, baby gold.
FRANCIA SRÁC: Everything is same as all.
KEN: Everything is the same.
FRANCIA SRÁC: Oh, I love you.
KEN: Me too.
FRANCIA SRÁC: I love you.

A slágert Franciaországban a világhírű Morali–Belolo-kettős (Village People, Ritchie Family stb.) cége, a Scorpio Music adta ki, amely szerződést ajánlott az új popcsillagnak. Ken Párizsba költözött, ahol egy évet időzött. Mint később elmondta, azért fogadta el a külföldi ajánlatot, mert a Scorpio Music elsősorban nem a dalt akarta, hanem őt magát, vagyis immár saját arcát adhatta a slágerhez. A francia fővárosban forgatott – meleg vonatkozásoktól mentes – klipet a Hey Hey Guyhoz, illetve következő felvételéhez, az 1985-ben megjelent Tonighthoz.


Everybody Is Dancing
A Hey Hey Guy sikere tette lehetővé, hogy Gianni újabb dalai már mindenhol általa jussanak el a közönséghez, és ne más adja az arcát a produkcióhoz. 1989-ig minden évben volt legalább egy nagy slágere: a Tonight után következett a Don’t Cry (1986), a 1.2.3.4.5.6.7.8 és a Glasses Man (mindkettő 1987-ből), majd a Red Man (1988), végül az Everybody Is Dancing és a Madame (mindkettő 1989-ből). Ezek a dalok nem csupán Európában váltak slágerré, hanem a Távol-Keleten és Dél-Amerikában is. Gianni beutazta az egész világot: koncerteket adott az Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában, Venezuelában, az NSZK-ban, Hollandiában, Spanyolországban, Lengyelországban és a Szovjetunióban. Az italodisco divatja azonban az 1980-as évek végére elmúlt, és a műfaj számos addigi sztárja eltűnt a reflektorfényből. Gianni érdeklődése az újabb zenei divatok felé fordult, ám nem használhatta szabadon a Ken Laszlo művésznevet, mivel az jogilag a kiadó tulajdonában volt. A S. A. I. F. A. M. lemezcég tulajdonosai, Mauro Farina és Giuliano Crivellente viszont úgy vélték, a név túlságosan kötődik az italodiscóhoz, ezért Gianni kénytelen volt egyéb művészneveken dolgozni. Ezek közül a Ric Fellini a legismertebb, ezen a néven már 1984-ben megjelent egy slágere, a Welcome to Rimini, ám az ugyanakkor kijött Hey Hey Guy nagyobb dobásnak bizonyult. (E sorok írója nem kíván bővebben foglalkozni Gianni alteregóival, mert egy részüket nem ismeri, más részüket pedig nem kedveli különösebben.)


A kilencvenes évektől napjainkig
Az 1990-es évek második felében Gianni – újra Ken Laszlóként – több duettet énekelt Giovanna Bersola énekesnővel, aki a Jenny művésznevet használta. Róla egyetlen interjúban sem beszélt részletesebben, így nem kizárt, hogy Jennyt nem ő választotta maga mellé, hanem a kiadó. Közös dalaik közül az 1995-ös What a Lonely Night a legismertebb, de feldolgozták a The Buggles Video Killed the Radio Star című 1979-es örökzöldjét is. (Érdemes megemlíteni, hogy 1993-ban Giovanna énekelte a Corona The Rhythm of the Night című debütáló slágerét, ám a produkcióhoz Olga Maria De Souza adta az arcát.) Gianni bő 10 évvel első albuma után, 1998-ban jelentkezett a másodikkal, amely a Dr. Ken & Mr. Laszlo címet kapta. Ezen nemcsak a már említett duettek hallhatók, hanem a Hey Hey Guy új változata is. Az új évezredben először híres dalainak új verzióival jelentkezett, majd 2007-ben Future Is Now címmel egy újabb albumot jelentetett meg. Ennek elkészítésében olyan régi barátai segítették, mint Fiorenzo Delegà, Alan Farrington és Carlo Cantini. Mint a cím is sejtetni engedi, Gianni egyelőre nem kívánja lezárni a karrierjét: a jelenre és a jövőre egyaránt vannak zenével kapcsolatos tervei. Szabad idejében szívesen festeget, és igyekszik megőrizni a jó kondícióját is. Ennek érdekében rendszeresen kerékpározik legalább 30 kilométert egy nap, továbbá 15 kilométert fut, és 5 kilométert gyalogol. 2009-ben megjelent Dancing Together című maxiján helyet kapott a Hey Hey Guy legelső, még 1983-ból származó, bő hétperces változata is.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1984: Hey Hey Guy (Vocal) / Hey Hey Guy (Dub Version)
* 1984: Hey Hey Guy (Special Nunk Remix) / Hey Hey Guy (Original Mix)
* 1984: Hey Hey Guy (Special Nunk Remix) / Hey Hey Guy (Special Nunk Dub)
* 1984: Hey Hey Guy (Swedish Mega Mix Version) / Hey Hey Guy (Vocal Version) / Hey Hey Guy (Swedish Mega Mix Version – Radio Edit)
* 1984: Hey Hey Guy (Swedish Mega Mix Version) / Hey Hey Guy (Original Version) / Hey Hey Guy (Special Nunk Remix)
* 1985: Tonight / Tonight (Instrumental Version)
* 1985: Tonight (Remix) / Tonight (Re-Remix)
* 1985: Tonight (Swedish Remix) / Tonight (Original 12" Version) / Tonight (7" Version)
* 1986: Tonight (Italian Remix) / Tonight (Italian Re-Remix) / Tonight (Original 12" Version) / Tonight (7" Version)
* 1986: Tonight (Remix) / Tonight (Instrumental Version)
* 1986: Tonight (Italian Remix) / Hey Hey Guy (USA Remix)
* 1986: Don't Cry (vocal) / Don’t Cry (Instrumental)
* 1987: Don't Cry (Swedish Remix) / Don't Cry (Vocal) / Don't Cry (Swedish Remix – Radio Edit)
* 1987: Don't Cry (The Marque Remix) / Don't Cry (Original Mix)
* 1987: 1.2.3.4.5.6.7.8 / 1.2.3.4.5.6.7.8 (Instrumental)
* 1987: 1.2.3.4.5.6.7.8 (Swedish Remix) / 1.2.3.4.5.6.7.8 (Original Version) / 1.2.3.4.5.6.7.8 (Swedish Remix – Radio Edit)
* 1987: Glasses Man (Vocal) / Glasses Man (Instrumental)
* 1987: Glasses Man (Extended Vocal) / Glasses Man (Extended Instrumental) / Glasses Man (Edited Vocal)
* 1988: Red Man / Black Pearl
* 1988: Red Man / Black Pearl / Red Man (Edit)
* 1989: Everybody is Dancing (Vocal) / Everybody is Dancing (Instrumental)
* 1989: Madame / Let me Try
* 1989: Madame / Let me Try / Madame (Edit)
* 1989: Hey Hey Guy for Tonight / Talking (Laszlo & Innocence)
* 1991: Happy Song (Happy Mix) / Happy Song (Sampling) / Happy Song (FM Edit) / Happy Song (Instrumental)
* 1991: Sha La La (Boys & Girls Version) / Sha La La (Acappella) / Sha La La (FM Edit) / Sha La La (Instrumental)
* 1992: Mary Ann (That's The Lovely Mix) / Mary Ann (Acappella) / Mary Ann (7" Mix) / Mary Ann (Instrumental)
* 1992: Baby Call Me (Ken Hit Mix) / Baby Call Me (Radio Dance edit) / Baby Call Me (Playback Dance Edit)
* 1992: Hey Hey Guy (Vocal Version) / Hey Hey Guy (Dub Version) / Don’t Cry (Vocal Version)
* 1992: Tonight / Tonight (Instrumental) / 1.2.3.4.5.6.7.8
* 1994: Everytime (Radio Edit) / Everytime (Flaute Mix) / Everytime (New Edit) / Everytime (V. D. A. Edit)
* 1994: Tonight (Factory Team Edit) / Tonight (Original Edit ’94) / Tonight (Club Mix) / Me And You
* 1994: Megamix
* 1995: What a Lonely Night (Club Mix) / What a Lonely Night (Radio Edit) / Hey Hey Guy (Extended Mix) – Duet with Jenny
* 1995: What a Lonely Night (Club Mix) / What a Lonely Night (Radio Edit) / Hey Hey Guy (Extended Mix) / Hey Hey Guy (Radio) / What a Lonely Night (Bonus Beat + Acappella) – Duet with Jenny
* 1996: Whatever Love (Factory Team Edit) / Whatever Love (House Version) / Whatever Love (Radio Edit) – Duet with Jenny
* 1997: Special Dance Hits Mix '80
* 1997: Mega Eurodance Mixing Express
* 1997: Video Killed the Radio Star (Radio Edit) / Video Killed the Radio Star (Factory Team Remix) / Video Killed the Radio Star (New Edit) / Groove 10 – Duet with Jenny
* 1997: When I Fall in Love (Factory Dance Mix) / When I Fall in Love (F. T. Houzy Touch) / When I Fall in Love (7" Ken's Attak)
* 1998: Hey Hey Guy / Pulstar (közös kislemez a Hypnosis együttessel)
* 1998: Summer Nights (The Groovy Summer Mix) / Summer Nights (The Factory Team Dance Mix) / Over the Night – Duet with Jenny
* 1998: Summer Nights (Radio Edit) / Summer Nights (The Groovy Summer Mix) / Summer Nights (The Factory Team Dance Mix) / When I Fall in Love (7" Ken's Attak) / When I Fall in Love (Factory Dance Mix) / When I Fall in Love (F. T. Houzy Touch) / Over the Night (Radio Mix) – Duet with Jenny
* 1998: Love Things (Factory Team Mix) / Love Things (Alternative Mix) / Hey Hey Guy 2000 (Short Edit) / Hey Hey Guy 2000 (Long Edit) – Duet with Jenny
* 1998: Love Things (Factory Team Mix) / Hey Hey Guy 2000 (Short Edit) – Duet with Jenny
* 1999: Tonight 2000 / Tonight (Original Edit) / E-Mail Box
* 2000: Maybe a Lonely Night (Factory Team Mix) / Maybe a Lonely Night (Factory Bass Mix) – Ken Laszlo meets Morgana
* 2000: For a Day (Factory Team Main Mix) / For a Day (Factory Fast Mix) – Duet with Jenny
* 2001: Hey Hey Guy (Vocal Version) / Don’t Cry (Vocal Version) / Tonight / 1.2.3.4.5.6.7.8
* 2001: Glasses Man (Vocal) / Glasses Man (Instrumental) / Everybody Is Dancing (Vocal) / Everybody Is Dancing (Instrumental)
* 2001: One Small Day (Factory Team Mix) / Bandido All Night Long (Factory Fast Mix) – Ken Laszlo meets Kate Project
* 2003: Hey Hey Guy (80’s Mix) / Hey Hey Guy (House Dub) – Ken Laszlo vs. Disco Dice
* 2003: Hey Hey Guy (80’s Vocal Radio Edit) / Hey Hey Guy (80’s Vocal Mix) / Hey Hey Guy (80’s Mix) / Hey Hey Guy (House Dub) / Hey Hey Guy (Ken Laszlo Original Vocal Version) / Hey Hey Guy (DJ Andy Garcia vs. Virtua Boy Remix)
* 2003: Inside My Music (Original Monosonic Mix) / Inside My Music (Pan Project Remix) / Inside My Music (Elektro Chill Mix)
* 2003: Inside My Music (Original Monosonic Mix) / Inside My Music (Pan Project Remix) / Inside My Music (Elektro Chill Mix) / Inside My Music (Original Radio Edit) / Inside My Music (Pan Project on Air Remix)
* 2003: Tonight 2003 (Hot Steppaz Remix) / Tonight 2003 (Club Mix) – Romazz featuring Ken Laszlo
* 2003: Tonight 2003 (Radio Version) / Tonight 2003 (Hot Steppaz Remix) / Tonight 2003 (Club Mix) – Romazz featuring Ken Laszlo
* 2007: Whatever Love (Eurobeat Mix) / Whatever Love (Eurobeat Mix – Karaoke) – Duet with Jenny
* 2008: Tonight 2000 / Tonight (Original Edit) / E-mail Box (Mp3)
* 2009: Dancing Together (Vocal Version) / Dancing Together (Radio Version) / Hey Hey Guy (First Original Version 1983) / Dancing Together (Instrumental Version)

Albumok, válogatások
* 1987: Ken Laszlo
* 1991: Best of Ken Laszlo + Patty Ryan (közös válogatásalbum Patty Ryannel)
* 1994: The Best of Ken Laszlo (válogatás)
* 1994: Lo Mejor de Ken Laszlo (válogatás)
* 1997: The Best of Ken Laszlo (válogatás)
* 1998: Ken Laszlo EP (minialbum)
* 1998: Dr. Ken & Mr. Laszlo
* 2000: Album 2000 (válogatás)
* 2000: The Greatest Hits (válogatás)
* 2002: The Best (válogatás – kalózkiadvány)
* 2002: Disco Collection (válogatás – kalózkiadvány)
* 2004: Silver Star (válogatás)
* 2007: Future Is Now

VIDEÓK

Hey Hey Guy  (a színpadon: Ezio Zanassi) 

Hey Hey Guy (csak zene!) 


Don't Cry (csak zene!) 


Glasses Man (csak zene!) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.