disco

disco

2014. szeptember 20., szombat

GRANT MILLER

Grant Miller (Egyesült Államok, Indiana, Marion) amerikai énekes teljes neve: Grant Miller-Benton. Már fiatalon a show-businessbe készült, ráadásul ennek érdekében képezte is magát, nem érte be az ábrándozással. Egy színházi turné kapcsán utazott Európába, és úgy határozott, hogy a kontinensen telepszik le. Az NSZK-ban indult be a karrierje először modellként, majd énekesként. Diszkósztárrá válásában nagy szerepet játszott az extravagáns amerikai transzvesztita előadóművész, Divine, aki beajánlotta őt a producerként is aktív német énekesnek, Fancynek. Miller első kislemeze, a Colder Than Ice egy Fancy-dal feldolgozása. Későbbi felvételei is sikert arattak a műfaj rajongói körében, ennek ellenére hivatalosan nem jelent meg stúdióalbuma, csak válogatáslemezei vannak. Az új évezredben ismét az Egyesült Államokban él.


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Grant Miller ugyanabban a kórházban született, mint a tragikus autóbalesetben fiatalon elhunyt filmsztár, James Dean. Hogy pontosan mikor, azt viszont a rendelkezésemre álló forrásokból nem sikerült kiderítenem, csak feltételezem, hogy valamikor az 1960-as évek első felében. Egy fivére és egy lánytestvére van. A családi legenda szerint édesanyjától örökölte énektehetségét, amelyet már fiatalon igyekezett minél jobban kibontakoztatni. A középiskola elvégzése után, 1983-ban egy zenekarral végigutazta az Egyesült Államokat. Ezt követően hét hónapig sétahajókon énekelt különféle zenés-táncos műsorokban. Elhatározta, hogy az éneklés mellett színjátszást is tanulni fog. Ennek érdekében New Yorkot vette célba, ahol beiratkozott egy színjátszó tanfolyamra. Nem csupán tévében és filmekben akart játszani, hanem a Broadway színpadain is. Tizennyolc éves korában már a floridai Disneyworldben szórakoztatta a közönséget. (Hihetetlen, hogy mi mindenre volt ideje 18 évesen: turné, sétahajó, színitanulmányok, Disneyworld!) 1984-ben egy Broadway-musicallel, a Showboattal Európában turnézott. Grantnek annyira megtetszett az öreg kontinens, különösen Olaszország, hogy úgy döntött, ott marad. Miután véget ért a turné, partnerei hazautaztak az Egyesült Államokba, ő viszont felült egy Münchenbe tartó vonatra. Hallotta ugyanis, hogy a német nagyváros az európai popzene egyik fellegvára, és aki könnyűzenei karrierre vágyik, annak érdemes ott próbálkoznia. Az élelmes Grant előszeretettel járt olyan bárokba, éttermekbe, klubokba, ahol nagy valószínűséggel megjelennek a szakma kulcsfigurái. Mindazonáltal modellkarrierje hamarabb beindult, mint az énekesi.


A modell
Grant még Palermóban összebarátkozott egy Ciro Zizzo nevű modell sráccal, aki Dél-Olaszországban már elég ismertnek számított, ezért a fejébe vette, hogy meghódítja Nyugat-Németországot is. Kézenfekvő volt, hogy a két fiatalember együtt utazzon, hiszen egyikük sem beszélt németül, így legalább egymás számára társaságot jelenthettek az idegen nagyvárosban. Ciro rávette Grantet, hogy próbálkozzon ő is inkább a modellkedéssel, és magával cipelte a haverját az ügynökségekhez. Neki lett igaza: egy ügynökség mindkettőjüket szerződtette. Új munkájában Grant hasznos ismeretségekre tett szert: például közös műsorban lépett fel Eva Herzigová cseh szupermodellel, és közeli barátságba került Donatella Versace divatdiktátorral. Amikor énekesként is befutott, Donatella többször megkérte, hogy vacsoraestjein énekeljen a prominens vendégeknek, sőt egyszer még szerenádot is adott a Versace gyerekeknek. Ezek a gyümölcsöző kapcsolatok is szerepet játszottak abban, hogy amikor Miller popkarrierje véget ért, modellként még mindig számoltak vele. 2001-ben például ő volt a Nivea arca, melyet nem kevesebb, mint 35 országban láthattak az emberek a cég reklámkampánya keretében. De térjünk vissza 1985-be! Miller az egyik partin találkozott a világhírű amerikai transzvesztita előadóművésszel, Divine-nal, aki akkoriban diszkósztárként tündökölt, de filmszínészként sem volt ismeretlen, köszönhetően barátja és élettársa, John Waters bizarr filmjeinek. 


Fancy pártfogoltja
Divine rokonszenvesnek találta a fiatalembert, és hosszas beszélgetésbe elegyedett vele. Miller mesélt neki énekesi ábrándjairól is. A dolog vége az lett, hogy a molett nőimitátor másnapra meghívta új barátját abba a stúdióba, ahol éppen egy új lemezen dolgozott. Grant természetesen eleget tett a szívélyes invitálásnak. A stúdióban Divine bemutatta őt a producernek, Fancynek. Nemcsak mint új cimborát ajánlotta őt a producer figyelmébe, hanem mint reményteljes sztárjelöltet is. Fancy úgy gondolta, miért ne próbálja ki az ambiciózus ifjút. Adott neki egy kazettát azzal az utasítással, hogy másnapra tanulja meg a rajta hallható dalt, és jöjjön vissza próbafelvételre. Grant egyszerre volt rémült és izgatott, mindazonáltal nem akarta elszalasztani a tálcán kínált lehetőséget. Másnap Fancy egy fehér limuzinnal ment érte, és még az autóban betette a kazettát a magnóba, majd felszólította Millert, hogy kezdjen énekelni. A végeredménnyel elégedett lehetett, hiszen tíz nappal az első találkozás után máris a boltokba került Grant Miller első kislemeze.

A tesztdal és az első kislemez nem volt más, mint a Colder Than Ice, Fancy debütáló albumának nyitó felvétele. Érdekes módon a korai Fancy-slágerek (Slice Me Nice, Chinese Eyes, L. A. D. Y. O.) árnyékában a Colder Than Ice nem lett kiugróan sikeres az eredeti előadótól, Grant Miller verziójában viszont meghódította a közönséget nemcsak az európai országokban, hanem Mexikóban, Dél-Amerikában és Japánban is. Bár Fancy változata is diszkózene, Milleré még dinamikusabb, még diszkósabb. Van, akinek az eredeti tetszik jobban, van, akinek Miller verziója, van, aki szerint mindkettő elég jó – például jelen sorok írója szerint. Visszatérve a sikerre, Grant kislemezei és maxijai bármennyire népszerűek voltak is a diszkókban és a könnyűzenei médiaműsorokban, klipek nem készültek hozzájuk, és az előadónak hivatalosan egyetlen sorlemeze sem jelent meg, csak válogatásai. On-line források tudnak ugyan egy albumról, melyet The One címmel emlegetnek, ám az Miller szerint kalózkiadvány lehet. Slágerei közül feltétlenül említést érdemel egy Modern Talking-dal, a Doctor for My Heart feldolgozása, mert szerintem jobb, mint az eredeti, amely egyébként Dieter és Thomas harmadik albumán található. A Miller-verzió kislemezének B oldalán hallható személyes kedvencem Granttől, az I'm Alive Tonight


Az italorajongók minden bizonnyal jól emlékeznek olyan Grant Miller-dalokra is, mint a Wings of Love, a (Find My) Tracks in the Snow, a Break Away vagy az In the Rain Again. A California Traint állítólag saját élete ihlette, az a vonatutazás, amelyet Palermóból tett Münchenbe. Az 1980-as évek második felében Grant Miller szerzőként is ténykedett például mentora, Fancy albumain, illetve olyan, Magyarországon nem igazán ismert előadók lemezein, mint Tom (Heart of Gold), Tandy (Moonlight) és Rick Layne (Like Heaven). Kevésbé köztudott, hogy a Colder Than Ice mellett a Sail Away is egy olyan dal, amely Fancy és Miller előadásában egyaránt megjelent, de megszületésében Grant immár szerzőként is részt vett. Az 1990-ben kiadott Doch ich habe dich geliebt a Pet Shop Boys Always on My Mind című két évvel korábbi slágerének német nyelvű feldolgozása, de erről sajnos már nem tudom azt írni, hogy jobb, mint az eredeti. A német szöveget egyébiránt az eurodisco egyik atyja, Michael Kunze írta. Ami azt illeti, tulajdonképpen a feldolgozás feldolgozásáról van szó, ugyanis a Pet Shop Boys-sláger alapja egy nálunk kevésbé ismert Gwen McCrae-dal 1972-ből, amelyet Elvis Presley is énekelt. 

Ejtsünk megint szót Miller olasz cimborájáról, Ciróról, aki bevitte barátját a modellszakmába, cserébe pedig Grant vezette be őt a popvilágba. Ciro nem fakadt dalra (szerencsére?) – ámbár az ilyesmi még a férfi modellek körében is elég gyakori volt akkoriban –, ellenben borítófotókat készített barátja lemezeihez, sőt az utolsó kiadványon, az 1993-as Stranger in My Life című maxin szerzői és társproduceri szerepkörben is bemutatkozott. Grant ezt megelőzően, illetve ezt követően is megpróbálkozott a megújulással. 1991-ben egy rövid életű trió, a Blue Vanity tagjaként jelentetett meg egy maxit. Új társai egy szigorú tekintetű hölgy és egy lazának tűnő, színes bőrű fiatalember voltak. Közös daluk, a Her Name is Just Madonna Millernek a világhírű pop- és filmdíva, Madonna iránti rajongását örökítette meg. Ezzel nem volt egyedül, Madonnának sok millió rajongója van még, ám közülük csak kevesen lettek a Blue Vanity rajongói is, ezért a formáció gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Grant, Tim, Sunny és Johan alkották a Boomtown kvartettet 1995-ben. A Blow Boys Blow című bemutatkozó maxi valamelyest ismertebbé vált, mint a Madonna-dal, de nem annyira, hogy az együttes újabb lemezeket jelentethessen meg. Miller a modellvilágban még jelen volt néhány évig, a könnyűzenében azonban már csak régi dalai új verzióival és válogatáslemezekkel képviseltette magát. Ezek egyikét az italozene hazai rajongója, Hargittay Gábor jelentette meg 2007-ben saját cége, a Hargent Media emblémájával. Grant jelenleg megint az Egyesült Államokban él, ahol sokan azt se tudják, közel három évtizede mekkora sztár volt ő az európai diszkókban.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1985: Colder Than Ice / Red for Love
* 1986: Doctor for My Heart / I'm Alive Tonight
* 1987: Doctor for My Heart / Wings of Love
* 1987: Wings of Love / California Train
* 1988: (Find My) Tracks in the Snow / Break Away
* 1989: Lost in Paradise (Extended Version) / Sail Away / Lost in Paradise (7" Version) 
* 1989: Lost in Paradise / Sail Away
* 1989: In the Rain Again (Extended Version) / Stay One More Day / In the Rain Again (Single Version)
* 1989: In the Rain Again / Stay One More Day
* 1990: Doch ich habe dich geliebt (7" Version) / Doch ich habe dich geliebt (M.S.T. Mix) / Missing You
* 1990: Doch ich habe dich geliebt (Always on My Mind) / Missing You
* 1993: Stranger in My Life (Radio Version) / Stranger in My Life (Blue North Dance Version) / Stranger in My Life (Sharm West Power Mix) / Nothin' Really Matters But You
* 1993: Stranger in My Life (Pop Remix) / Stranger in My Life (Single Remix Cut / Blue North Dance Version) / Stranger in My Life (Instrumental)
* 1993: Stranger in My Life (Radio Version) / Nothin' Really Matters But You
* 1998: Colder Than Ice (Radio Version) / Colder Than Ice (Extended Version) / Colder Than Ice (Original Radio Version)
* 1998: Colder Than Ice (Extended Version) / Colder Than Ice (Original Radio Version)
* 2008: I'm Alive Tonight / I'm Alive Tonight (Maxi Version)
* 2008: Wings of Love (Maxi Version) / Wings of Love (Single Version)
* 2010: Megamix 2010 (Radio Soft Version) / Megamix 2010 (Maxi Soft Version) / Megamix 2010 (Radio Bass Up Version) / Megamix 2010 (Bass Up Long Version) / California Train 2010

Válogatások
* 1994: Best (kalózkiadvány)
* 2007: Best of Grant Miller
* 2010: Best of Grant Miller – The Maxi-Singles Hit Collection

VIDEÓK


Doctor for My Heart (csak zene!)

I'm Alive Tonight (csak zene!)

Wings of Love (csak zene!)

California Train (csak zene!)


In the Rain Again (csak zene!)


Stranger in My Life (csak zene!)

Blow Boys Blow (Előadó: Bommtown) (csak zene!)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy újjáéledt a blog! Vissza is került a westgermany.blog.hu bloglinkjei közé ;)
    Szenzációs bejegyzés ez is!
    Mint az egyik legelvetemültebb magyar Modern Talking rajongó, megerősítem: nekem is a Grant Miller-féle Doctor For My Heart a kedvencem. Valahogy jobban illik hozzá, mint Thomashoz (és Dieterhez).
    Baráti üdvözlettel
    Gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyuri!

      Örülök, hogy újra hallok Rólad. Igazság szerint az ötlet tőled való, mert újabban nincs időm igazán nagy lélegzetű szövegeket írni, és a múlt héten a te blogodon keresgéltem valakit, akiről viszonylag hamar rittyenteni tudnék egy életrajzot. Így került képbe Grant Miller.
      Nem tudom, mennyire fog újra beélénkülni a blogom, mert saját két blogom mellett a Filmbookra is bedolgozom, és a kevés szabadidőmet immár háromfelé kell elosztanom.
      Igazából az se nagy motiváció, hogy miközben a popzenei blogom döglődik (a látogatottság nem túl magas), az általam írt korábbi szövegekbe rendszeresen beleütközöm más weboldalakon, nem egyszer mások neve alatt, sőt olykor még mások copyrightjával (!!) is ellátva. Igazság szerint ha már ennyi időt ilyesmire szánok, elsősorban a saját blogom látogatottságát szeretném feldobni, és nem négerként a másokét.

      Üdvözlettel:

      Tony

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.