disco

disco

2011. október 31., hétfő

CARL DOUGLAS

Carl Douglas (Jamaica, 1942. május 10.) jamaicai énekes 1964-ben kezdett el könnyűzenével foglalkozni. Egy évtizeddel később született meg pályájának legnagyobb slágere, a Kung Fu Fighting, amely ma már a könnyűzene örökzöldjei közé tartozik. Ő volt az első jamaicai énekes, aki listavezető lett az Egyesült Királyságban. 


KARRIERTÖRTÉNET
Carl Douglasnek tíz (!!) idősebb testvére van. Gyermekkorát szülőhazájában és Kaliforniában töltötte. Fiatalemberként lehetősége nyílt arra, hogy Angliába utazzon megtanulni a hangmérnöki szakma minden fogását. 1964-ben megalapította a Big Stampede nevű együttesét, amellyel néhány kislemezt is készített. Feledhetetlen élményt jelentett számára, hogy 1965-ben a londoni Bag of Nails klubban a Big Stampede Jimi Hendrixszel lépett fel. Két évvel később Spanyolországban a The Explosion nevű formációt hívta életre, amely négy évig létezett. Végül visszatért Angliába, ahol a Pye Records lemezcég háttérénekese lett, és 1971-ben csatlakozott a Gonzales együtteshez. A bandában Richard Bailey dobolt, Randy Hope Taylor játszott basszusgitáron és Bud Beadle szaxofonon, illetve fuvolán. 1972-ben az indiai származású producerrel, Bidduval közösen készítette el a Richard Roundtree főszereplésével forgatott Embassy című film zenéjét. (A film IMDB-s adatlapja viszont Jonathan Hodge nevét tünteti fel zeneszerzőként. Biddu később Tina Charles slágereinek szerzőjeként is nagy sikereket aratott, továbbá Biddu Orchestra nevű zenekarának is volt néhány népszerű felvétele.)


Két évvel később Biddunak sürgősen szüksége lett egy énekesre, hogy lemezre vegye Larry Weiss I Want to Give You My Everything című szerzeményét. A kislemez B oldalára azonban gyorsan írni kellett egy másik dalt. Biddu melódiát komponált Douglas szövegére, amelyet az akkoriban divatos kung fu-filmek (például Bruce Lee A Sárkány közbelép című sikeres mozifilmje és David Carradine Kung Fu című népszerű tévésorozata) ihlettek. Állítólag alig 10 perc alatt vették fel a Kung Fu Fighting című dalt. A Pye Records azonban azt akarta, hogy a felvétel A oldalas kislemezként jelenjen meg. A dal óriási sláger lett: előbb Angliában, utána az Egyesült Államokban is a slágerlista élére került. Más országokban is a népszerűségi listák csúcsát ostromolta, összesen több mint 9 milliót adtak el belőle. A kedvező fogadtatáson felbuzdulva a Pye Records szélsebesen felvett egy teljes albumra való anyagot az énekessel, ám sem a Kung Fu Fighter LP dalai, sem a későbbi Douglas-lemezek nem arattak már akkora sikert, mint a Kung Fu Fighting. A kisebb slágerek közül a hasonló hangzású Dance the Kung Fu, a Love, Peace and Happiness és a Run Back érdemel említést. Az 1980-as években az énekes teljesen eltűnt a közönség szeme elől. Néhány éve a németországi Hamburgban telepedett le, ahol egy játék- és dokumentumfilmekkel, valamint hirdetésekkel foglalkozó céget vezet.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1966: Crazy Feeling
* 1967: Let the Birds Sing / Something for Nothing
* 1967: Nobody Cries / Serving a Sentence of Life
* 1968: Sell My Soul to the Devil / Good Hard Worker
* 1971: Do You Need My Love / Lean on Me
* 1972: Ain't No Use / Somebody Stop This Madness
* 1973: Crazy Feeling / Keep It to Myself
* 1974: Kung Fu Fighting / Gamblin’ Man
* 1974: Blue Eyed Soul (Part 1) / Blue Eyed Soul (Part 2)
* 1974: Dance the Kung Fu / Changing Times
* 1974: Love, Peace and Happiness / What’s Good for the Goose
* 1975: I Want to Give You Everything / Witchfinder General
* 1975: Girl, You’re So Fine / Too Hot to Handle
* 1975: Shanghai'd / Girl, You’re So Fine
* 1975: Don’t You Mess with a Cupid / Good Hard Worker
* 1975: Blue Eyed Soul / Dance the Kung Fu
* 1977: Run Back / Runaway Bus
* 1979: Choose Between Two Lovers / Shame
* 1981: Kung Fu Fighting / Run Back
* 1983: Stir a Little Sweetness / Hi Di Hi Lo
* 1986: Kung Fu Fighting (Grasshopper Mix) / Kung Fu Fighting (Instrumental Mix)
* 1986: Kung Fu Fighting (Grasshopper Mix) / Kung Fu Fighting (Original Version) / In Zaire (Johnny Wakelin felvétele)
* 1989: Kung Fu Fighting (12" Remixed 1989 Version) / Kung Fu Fighting (7" Remixed 1989 Version) / Kung Fu Fighting (Original Version) / Dance the Kung Fu
* 1998: Kung Fu Fighting (Radio Edit) / Throw Those Hands Up (Bus Stop featuring Carl Douglas)
* 1998: Kung Fu Fighting (Radio Edit) / Kung Fu Fighting (Extended Version) / Throw Those Hands Up / Chinese Sunset (Bus Stop featuring Carl Douglas)
* 2004: Kung Fu Fighting (Remixes 1)
* 2004: Kung Fu Fighting (Remixes 2)
* 2004: Kung Fu Fighting (Remixes 3)
* 2004: Kung Fu Fighting (Dub Drenched Soundscapes)
* 2007: Charmer 

Albumok
* 1974: Kung Fu Fighter
* 1976: Kung Fu Fighting and Other Great Love Songs (megegyezik a Kung Fu Fighter anyagával)
* 1977: Love, Peace and Happiness
* 1978: Keep Pleasing Me

Válogatások
* 1994: Kung Fu Fighting
* 1999: The Soul of the Kung Fu Fighter
* 2001: Kung Fu Fighting

VIDEÓK




Kung Fu Fighting (Bus Stop featuring Carl Douglas) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.