disco

disco

2012. november 29., csütörtök

EDELWEISS

Az osztrák Edelweiss együttes 1988-ban vált világhírűvé a Bring Me Edelweiss című parodisztikus dallal, melynek refréndallama az ABBA SOS című slágeréből származik. A nagy sikert az előadók nem tudták megismételni, ámbár négy évvel később a Raumschiff Edelweiss című felvételük szintén elég jól szerepelt az európai toplistákon. Az Edelweiss 1993-ban megszűnt, de 1997-ben egy kislemez erejéig újra megjelent a poppiacon, ahonnan az érdektelenség miatt rövid időn belül megint eltűnt. 


TAGOK 
* Maria Mathis 
* Martin „Sugar” Forster [Jim B. Scotch] 
* Martin Neumayer aka Gletschermayer [Dr. Konrad McKorff] 
* Stefan Biedermann [Mr. Speck] 
* Walter Werzowa 
* Christian Clerici [Yuri Cleritschekov] 
* Grace Latigo [Sandra Sahara] 
* Thomas Schlögl [Captain Wayne T. Kork] 
* Matthias Peter Schweger 

KARRIERTÖRTÉNET 
Hozz nekem havasi gyopárt! 
Az Edelweiss 1988-ban üstökösként robbant be a nemzetközi könnyűzenei életbe a Bring Me Edelweiss című parodisztikus dallal. Martin Neumayer (alias Gletschermayer) és Walter Werzowa szerzeményének női szólamát a dekoratív Maria Mathis énekelte, és ő jódlizott is. A refrén dallama a svéd kvartett, az ABBA 1975-ös slágeréből, az SOS-ből származik: a „So when you're near me, darling can't you hear me S. O. S.” verssor az osztrák dalban így hangzik: „So when you really love me, darling, bring me Edelweiss”. A szövegben az Edelweiss jelentheti magát az együttest is, de a szó a német nyelvben eredetileg a havasi gyopárt jelenti, amely hosszú ideje veszélyeztetett növénynek számít, Ausztriában például tilos leszedni. Magában a természetben a hegymászást kedvelők csodálhatják meg, mivel 1800 és 300 méter közötti magasságban él, köves réteken, mészkősziklákon virágzik július és szeptember között. Erről a növényről szól a világhírű musical, A muzsika hangja közismert betétdala, az Edelweiss, melyet az osztrák előadók mellesleg éppúgy felidéznek, mint az Indeep együttes Last Night a DJ Saved My Life című 1982-es slágerét. (Ez utóbbira jelen sorok írója igazság szerint nem figyelt fel, mindazonáltal a Bring Me Edelweiss copyrightjában ott szerepel.) A Bring Me Edelweiss vezette az osztrák, a svájci, a holland és a svéd slágerlistát, az ötödik helyig jutott az angol toplistán, de még az amerikai Billboard dance slágerlistáján is megszerezte a hetedik helyet. Összesen három és félmillió példányt adtak el belőle. A debütáló Edelweiss-album nyolc felvétele valójában a nagy sláger különféle verzióit jelenti, ámbár csak a rövidebb (3:42) és hosszabb (7:43) változat kapta a Bring Me Edelweiss címet. 


Nem kapok havasi gyopárt! 
A következő kislemez, az 1989-es I Can't Get No... (Edelweiss) már címével is a Rolling Stones 24 évvel korábbi rockklasszikusára, az I Can't Get No Satisfactionre utal. Egy nagyon rövid zenei részlet erejéig fel is ismerhető az eredeti felvétel, melynek szerzőit azonban nem tüntették fel a lemezborítón. Azon ugyanis az olvasható, hogy a zenét Walter Werzova szerezte, a szöveget Werzova és Namso Plare (ő vajon kicsoda?) írta. A vokált ismét Maria Mathis énekelte, ezúttal azonban többen is besegítettek: Mercedes Hall már a Bring Me Edelweisson is közreműködött, a kórust pedig Jocelyn Brown, Connie Harvey, Benny Diggs és Kevin Owens alkotta. Az Edelweiss tagjai közül Martin Forster szintén énekelt a felvételen, melynek rapbetétjét Princessa (alias Jennece S. Moore) adta elő. Minden csoda azonban három napig tart: 1988-ban még a csapból is a Bring Me Edelweiss folyt, az egy évvel későbbi I Can't Get No... (Edelweiss) azonban hiába követte ugyanazt a sikerreceptet, még a német nyelvű országok slágerlistájára sem került fel.


Edelweiss űrhajó 
Három év szünet után, 1992-ben egy újabb slágerrel és a hozzá kapcsolódó albummal az Edelweiss visszatért a könnyűzene porondjára. Az angolul Starship Edelweiss, németül Raumschiff Edelweiss (magyarul: Edelweiss űrhajó) zenei vezérfonala ezúttal a kultikus sci-fi sorozat, a mozifilmekből is jól ismert Star Trek (Csillagösvény) fő témája volt, természetesen egy kis jódlizással megbolondítva. Martin Gletschermayer ezúttal a szintén osztrák Bingo Boys két producerével, Klaus Biedermann-nal és Paul Pfabbal látta el a produceri teendőket, magát a dalt Alexander Courage jegyzi. A felvételen közreműködött (és a klipben is látható) Christian Clerici osztrák médiaszemélyiség. A Raumschiff Edelweiss vezette az osztrák slágerlistát, hetedik volt Németországban, nyolcadik Svájcban, tizenkilencedik Hollandiában és huszonötödik Svédországban. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban azonban nem támadt fel újra az érdeklődés az Edelweiss iránt, ami azért meglepő, mert a Star Trek mégiscsak egy amerikai illetőségű kultszéria. Ámbár az is lehet, hogy épp ezért: a Star Trek-rajongók talán értik a tréfát, de nem szeretik. Maga az album, a 14 felvételt tartalmazó Wonderful World of Edelweiss viszont még német nyelvterületen sem aratott különösebb sikert, hiszen csak az osztrák albumlistára került fel, ahol a tizennegyedik helyig jutott. Mindazonáltal még két kislemezt másoltak ki róla. Nem sokkal a Ski Instructor megjelenése után az Edelweiss egyik tagja, Thomas Schlögl tisztázatlan okokból öngyilkosságot követett el, főbe lőtte magát. A dal promóciós kampányát azonnal leállították, a klipet is kivonták a forgalomból, és az Edelweiss megszűnt. 1997-ben megpróbálkozott a visszatéréssel (talán abban a hitben, hogy minden negyedik év szerencsét hoz az együttes számára), de az Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) visszhangtalan maradt. Az előadók aktívak maradtak a szakmában: a legtöbbet Maria Mathisról lehetett hallani, aki a német nyelvű népzene egyik közkedvelt előadójának számít, szólólemezei is megjelentek az Edelweiss óta.


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1988: Bring Me Edelweiss (Tourist Version) / Bring Me Edelweiss (7" Version) / Yodel / Schnaps Bonus
* 1988: Bring Me Edelweiss (Tourist Version) / Inzest-House / Ruck Zuck 
* 1988: Bring Me Edelweiss / Kitz-Stein-Horn 
* 1989: Bring Me Edelweiss (Vocal Mix) / Bring Me Edelweiss (Rap) / Bring Me Edelweiss (The Sound of Music Version) / Bring Me Edelweiss (Dub) 
* 1989: Bring Me Edelweiss (Vocal Mix) / Bring Me Edelweiss (Rap) / Bring Me Edelweiss (Tourist Version) / Bring Me Edelweiss (Yodel Version) 
* 1989: Bring Me Edelweiss (7" Version) / Bring Me Edelweiss (Vocal Version) / Bring Me Edelweiss (Rap Version) / Bring Me Edelweiss ( Inzest-House Version) / Bring Me Edelweiss (Tourist Version) / Bring Me Edelweiss (Yodel Version) 
* 1989: Bring Me Edelweiss (Single Version) / Bring Me Edelweiss (Yodel Version) 
* 1989: I Can't Get No... (Edelweiss) (The Flower of Love Mix) / He Can't Get No... (Edelweiss) (Deep Wirtshouse Mix) / She Can't Get No... (Edelweiss) (Bonus Beasts) 
* 1989: I Can't Get No... (Edelweiss) / Gamsig 4 U 
* 1992: Planet Edelweiss (Single Version) / Yodel Selector (Rub-A-Mix Stylee) / Space Beer Shuttle (Complimentary Refreshment Mix) / Planet Edelweiss (Traveler's Paradise Mix) 
* 1992: Yodel Selector (Rub-A-Mix Stylee) / Planet Edelweiss (Traveler's Paradise Mix) / Space Beer Shuttle (Complimentary Refreshment Mix) 
* 1992: Planet Edelweiss / Yodel Selector (Dreadlock Masta Mix) 
* 1992: Starship Edelweiss (Space Tourist Version) / Space Yodel (Club Mix) / Transporter Room 
* 1992: Raumschiff Edelweiss (Space Tourist Version) / Space Yodel (Club Mix) / Transporter Room 
* 1992: Raumschiff Edelweiss (Single Version) / Computerlogbuch der Edelweiss (Hörspiel) 
* 1992: Raumschiff Edelweiss (Single Version) / Raumschiff Edelweiss (Space Tourist Version) / Space Yodel (Club Mix) / Computerlogbuch der Edelweiss (Hörspiel) 
* 1992: Computerlogbuch der Edelweiss – Hörspiel Kurzversion / Raumschiff Edelweiss (Original Single Version) / Raumschiff Edelweiss (Original Single + Space Tours Intro) / Mr. Speck Über Jodeln / Starship Edelweiss (Dance Groove Radio Edit) / Mr. Speck Zu Jodelcode / Space Yodel (Bingoboys Remix Radio Edit) / Lt. Sahara / Beam Me Up (Us Remix Radio Version) / Zieharmonika Reprise 
* 1992: Starship Edelweiss (Single Version) / Captain's Log (Radio Play) 
* 1992: Starship Edelweiss (Single Version) / Starship Edelweiss (Space Tourist Version) / Space Yodel (Club Mix) / Captain's Log 
* 1993: Beam Me Up (The Five Year Misson Mix (Edit) / Beam Me Up (Warp Factor Mix) / Beam Me Up (The Five Year Misson Mix) / Beam Me Up (NPI Mix) / Beam Me Up (U. S. Mix) / Beam Me Up (Funky Dilithium Dub) 
* 1993: Beam Me Up (Warp Factor Mix) / Beam Me Up (The Five Year Misson Mix) / Beam Me Up (NPI Mix) / Beam Me Up (U. S. Mix) / Beam Me Up (Funky Dilithium Dub) 
* 1993: Beam Me Up (The Five Year Misson Edit) / Beam Me Up (U. S. Mix) 
* 1993: Ski Instructor (Single Version) / Ski Instructor (Extended Apres-Ski Version) / The Kangaroo Theory (Snow Kangaroo Version) / Live from the Baum-Bar 
* 1997: Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Edelweiss Radio Version) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Houseparty Radio Edit) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Extended Party Stomper) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Extended Houseparty) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (T>MA Downhill Freeride) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Tirolerabend Dub) 
* 1997: Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Extended Party Stomper) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Edelweiss Radio Version) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (Extended Houseparty Version) / Edeltaler Hochzeitsmarsch (Kein Sex vor der Ehe!) (T>MA Downhill Freeride) 
* 2001: Bring Me Edelweiss (Radio Version) / Bring Me Edelweiss (Dance Remix Edit) / Bring Me Edelweiss (Extended Dance Remix) / Bring Me Edelweiss (Original Party Version) 

Albumok 
* 1988: Edelweiss 
* 1992: Wonderful World of Edelweiss 

VIDEÓK


Bring Me Edelweiss (másik klip)




Ski Instructor (csak zene!)

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.