disco

disco

2012. november 15., csütörtök

HIPNOSIS

Az olasz Hipnosis együttest Stefano Cundari alapította az 1980-as évek elején. A formáció instrumentális italodiscót játszott, akárcsak a Koto, melyben Cundari szintén közreműködött. A Hipnosis feldolgozásokkal aratta legnagyobb sikereit: Pulstar (Vangelis), Oxygene (Jean-Michel Jarre), Droid (Automat). 1984-es albumának megjelenése után az együttes feloszlott, és a Droid már Cundari egyszemélyes projektjeként jutott el a közönséghez 1987-ben. A ZYX Records 1989-ben megvette a Hipnosisszal kapcsolatos jogokat. 1991-ben egy válogatásalbum került a boltokba az együttes nevével, majd 1992 és 1994 között Humphrey Robertson vitte tovább a projektet – a változásra az eltérő írásmód utalt: Hypnosis. 


TAGOK ÉS KÖZREMŰKÖDŐK 
* Stefano Cundari 
* Paul Sears 
* Ugo Solenghi 
* Angelo Bergamini 
* Mirko Dalporto 
* Mirko Limoni 

KARRIERTÖRTÉNET 
A Hipnosis együttest az italorajongók körében jól ismert Koto egyik tagja, Stefano Cundari alapította 1981-ben Parmában. A formáció tagja volt még Paul Sears és Ugo Solenghi. A következő év elején csatlakozott hozzájuk a Kirlian Camera együttesből Angelo Bergamini. Cundari 1983-ban Alessandro Zannival közösen megalapította az italozenére specializálódott Memory Records lemezcéget. Itt jelent meg a Hipnosis első kis- és maxilemeze, amelyre – Cundari javaslatát követve – két Vangelis-szerzemény feldolgozása került. Az egyik, a Pulstar eredetileg az Albedo 0.39 című 1976-os Vangelis-album nyitó felvétele, a másik a Szárnyas fejvadász (1982) című kultikus sci-fi végén hallható tétel. A lemez elkészítésében a Kotóból jól ismert zenész, Anfrando Maiola is részt vett. A Pulstar szép sikert aratott az európai diszkókban, tehát jöhetett a folytatás. Vangelis után egy másik szintetizátormágus, a francia Jean-Michel Jarre klasszikusa, az 1976-os Oxygene egyik tétele szólalt meg a Hipnosis második kislemezének A oldalán. A B oldalra Mirko Dalporto (alias Jungleib) Bormaz című szerzeménye került. A kiadvány 1983 októberében a parmai Montello stúdióban készült, de Európában csak a következő év elején vált igazán ismertté. 1984 áprilisában vették fel a Hipnosis albumát, amelyen kilenc szerzemény kapott helyet, köztük természetesen a Pulstar és az Oxygene is. A Memory Records illetékesei nem vesződtek túl sokat a helyesírással: Oxygene helyett Oxigene, Bormaz helyett Borhaz szerepel a tracklistán. (Szó se róla, számomra a Bormaz ugyanolyan értelmetlen, mint a Borhaz.) 


A borítófotó tanúsága szerint – kisegítő zenészek ide vagy oda – a Hipnosis hivatalosan triónak számított. Az albumról kislemezre másolták az Astrodance és az Argonauts című szerzeményeket is, ezeknek azonban már nem volt akkora visszhangjuk, mint a korábbi kiadványoknak. Különböző okok miatt az együttes az 1980-as évek közepén feloszlott, Paul Sears például átment a Kirlian Camerába. Az onnan érkezett Angelo Bergamini sem kívánt a Hipnosis tagja maradni, állítása szerint a formáció zenéje igazából távol állt az ő művészi elképzeléseitől. Cundari 1987-ben egy újabb kis- és maxilemezt jelentetett meg Hipnosis név alatt. A kiadvány A oldalára ismét egy feldolgozás került: a Droid eredetijét a szintén olasz Automat játszotta lemezre 1978-ban. Noha az új kiadvány nem volt sikertelen, a Hipnosis hivatalos története itt véget ért. A jogokat még 1989-ben megvette az italodisco másik híres kiadója, a ZYX Records. Cundari a következő évben rákban elhunyt. A név kissé más írásmóddal (Hypnosis) 1991-ben tűnt fel újra a poppiacon: ekkor jelent meg ugyanis az eredeti együttes albuma CD-n, két bónuszfelvétellel kiegészítve. A következő évben Humphrey Robertson vitte tovább a Hypnosis nevet. A Lost in Space című albumáról a ZYX Records a címadó felvételt másolta kislemezre. 1994-ben újabb kislemez jelent meg a Hypnosistól, rajta a Moving Through the Night különböző (immár vokális) verzióival. 2006-ban Angelo Bergamini a Kirlian Camera Coroner's Sun című albumára írta a Kaczynski Code című szerzeményét (szöveg: Theodore Kaczynski): szerzőként a Hipnosis Italy nevet adta meg. 


HIPNOSIS-DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1983: Pulstar / End Title (Blade Runner) 
* 1983: Oxygene / Bormaz 
* 1984: Astrodance / Argonauts 
* 1987: Droid / Automatic Piano 
* 1987: Droid / Pulstar 
* 1987: Droid (Extended Swedish Remix) / Droid (Extended Original Version) / Droid (Edited Swedish Remix) 
* 1988: Pulstar / Oxygene 
* 1993: Droid / Automatic Piano / Oxygene (2001-ben is megjelent) 
* 1998: Pulstar / Hey Hey Guy (Hipnosis / Ken Laszlo) 
* 2001: Droid / Oxygene / Automatic Piano / Pulstar 
* 2006: Pulstar (Airwave Remix) / Pulstar (Jamx & De Leons Retro Mix) (Mp3 fájlok) 
* 2009: Droid (Alex Troniq Remix) / Droid (Original) 
* 2009: Pulstar (Asem Shama Remix) / Pulstar (Original) 

Albumok 
* 1984: Hipnosis 
* 1991: Hypnosis (az 1984-es album + 2 bónuszfelvétel) 

HYPNOSIS-DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1992: Lost in Space (Master Mix) / Lost in Space (Instrumental) / Lost in Space (Dub Mix) 
* 1992: Lost in Space (Master Mix) / Lost in Space (Dub Mix) 
* 1994: Moving Through the Night (Radio Version) / Moving Through the Night (Extended Dance Mix) / Moving Through the Night (Midnight Mix) / Moving Through the Night (Classic Club Mix) / Moving Through the Night (Dub Instrumental Mix) 
* 1994: Moving Through the Night (Extended Dance Mix) / Moving Through the Night (Classic Club Mix) / Moving Through the Night (Midnight Mix) / Moving Through the Night (Radio Version) 

Album 
* 1992: Lost in Space 

VIDEÓK

Pulstar (csak zene!)

End Title (Blade Runner) (részletek a Szárnyas fejvadász című filmből)

Oxygene (csak zene!)

Argonauts (csak zene!)

Droid (csak zene!)

Lost in Space (csak zene!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.