disco

disco

2012. április 8., vasárnap

OTTAWAN

A francia Ottawan diszkóduó 1979 és 1982 között aratta legnagyobb sikereit. Legnépszerűbb slágerei: D. I. S. C. O., Hands Up (Give Me Your Heart). Dalainak többsége angol és francia nyelvű változatban egyaránt megjelent, ámbár az énekesek nem beszélnek angolul, ezért némi nehézséget okozott számukra az angol szövegek megtanulása. (Jelen sorok írója kissé rosszmájúan jegyzi meg, hogy több mint 30 év folyamatos jelenléttel az angolszász poppiacon már igazán meg lehetett volna tanulni valamennyire angolul is.) A duó alapító tagja, Jean-Baptist Patrick 1982-ben kivált az Ottawanból, és Pam N’Pat néven egy újabb – meglehetősen rövid életű – kettőst hívott életre. Nem sokkal később egy másik énekesnővel újjászervezte az Ottawant, de az új évezredben – néhány más egykori sztáregyütteshez hasonlóan – két különböző formáció is turnézik Ottawan néven. Az Ottawan legutóbb 2011 januárjában lépett fel Magyarországon.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Jean-Baptist Patrick (Martinique, 1954. április 6.) – 1979-től
* Annette (Martinique, 1958. november 1.) – 1979–1982

Későbbi énekesnők
* Tamara – 1983–2000
* Christine – 2000–2001 és 2009-től
* Caroline [Caroline Ann Coudaire] – 2002–2009
* Isabelle – 2012-től

A másik Ottawan
* Esther de Bijl
* Robert Walker

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Az Ottawan létrejötte Jean-Baptist Patrick nevéhez fűződik. Patrick már gyerekkorában arról álmodozott, hogy egyszer majd sikeres sztár lesz belőle. Martinique szigetén előbb egy templomi kórusban énekelt, majd megalapította első együttesét. A főiskola elvégzése után Párizsba utazott, ahol az Air France alkalmazottja lett. A francia fővárosban megalapította a Black Underground együttest, amelynek repertoárján más előadók számai szerepeltek. Az új formáció sikeresnek bizonyult. Az egyik koncertet látta Daniel Vangarde producer is, akinek annyira tetszett a műsor, hogy szerződtette az együttest a Black Sugar klubba. A Black Underground ott is sikert aratott, ezért Vangarde immár lemezszerződést ajánlott Jean-Baptistnak. Ugyanakkor indítványozta a név megváltoztatását is. Mivel Patrick állítólag Ottawában írta első slágerét, ezért az új duó nevét is Kanada fővárosának nevéből alkotta. (Más források szerint Vangarde és szerzőtársa, Jean Kluger választották az Ottawan nevet.) Az Ottawan első énekesnőjének csupán a keresztneve ismert: Annette. 


D. I. S. C. O.
Az Ottawan dalait Vangarde írta állandó szerzőtársával, Jean Klugerrel közösen. A szerzőpáros az Ottawant megelőzően a diszkóműfaj olyan, rövidebb-hosszabb életű sztárjainak karrierjét egyengette, mint például a Black Blood (A. I. E., Oh Amanda stb.), a Disco Bouzouki Band (Disco Bouzouki, Giorgio stb.) és a Gibson Brothers (Cuba, Que Sera Mi Vida If You Should Go stb.), de ügyfelei közé tartozott a tragikus sorsú Dalida és a sokoldalú Sheila is, aki az 1970-es évek végén színes bőrű háttértáncosok kíséretében, Sheila B. Devotion néven a diszkó jegyében aratott nemzetközi sikereket. Az Ottawan első felvétele, a D. I. S. C. O. 1979-ben jelent meg, de eleinte nem volt különösebben sikeres. A rádióállomások és a lemezklubok DJ-i azonban kitartó munkával népszerűsítették a dalt, amely 1980-ban világslágerré vált. Azóta a D. I. S. C. O. bevonult a diszkó örökzöldjei közé, és szinte alig van olyan retróválogatás, amelyen ne szerepelne. (Mellesleg a diszkózene két másik örökzöldje, a Nick Straker Band A Walk in the Park és az Indeep Last Night a DJ Saved My Life című felvétele is csak jóval az első megjelenés után futott be igazán.) 1980-ban elkészült az Ottawan D. I. S. C. O. című bemutatkozó albuma, amelyről további dalok váltak népszerűvé: You’re O. K. (T’es O. K.), Help! (Get Me Some Help), Hello Rio! Az Ottawan sikerreceptje nem volt túl bonyolult: fülbemászó dallamok, jó ritmus, könnyen megjegyezhető és énekelhető szövegek. E koncepció jegyében jelent meg a duó második nagylemeze is 1981-ben. A húzósláger a Hands Up (Give Me Your Heart) című dal volt. Az LP másik sikerszámának a Crazy Music bizonyult. A nyolc dalt tartalmazó albumon egyébként megtalálható a Vangarde–Kluger-kettős korábbi pártfogoltja, a Black Blood nagy slágerének feldolgozása is A. I. E. Is My Song címmel. 


Túl a csúcson
A sikerek ellenére Patrick 1982-ben kilépett az Ottawanból, és Pam N’Pat néven egy új duót hozott létre. A világhálón fellelhető kevés forrás némelyike azt sugallja, hogy a Pam N’Pat énekesnője szintén Annette volt, akárcsak az Ottawanban. Ebben az esetben alighanem a producerekkel kapcsolatos esetleges nézeteltérések miatt voltak kénytelenek lemondani az Ottawan névről. A Pam N’Pat egyetlen lemezének borítója azonban nem igazolja ezeket a feltételezéseket: a borítón látható hölgy nem igazán hasonlít Annette-re, és a reklámszlogen – Ex-membre du groupe Ottawan – is csak az Ottawan volt tagját, és nem tagjait emeli ki. Noha a duó bemutatkozó felvétele, a To Be Superman szép sikert aratott az európai lemezklubokban, a Pam N’Pat nem bizonyult hosszú életűnek. Patrick 1983-ban egy másik énekesnővel, Tamarával szervezte újjá az Ottawant. Tamarát 2000-ben Christine váltotta le, majd 2002-ben jött Caroline, 2009-ben pedig visszatért Christine. 2012-től állítólag egy Isabelle nevű hölgy lép fel Jean-Baptisttal együtt. Míg más egykori sztároknak inkább a múltja nehezen felderíthető, addig az Ottawannak inkább a jelene elég zavaros, legalábbis a világháló ellentmondó információi szerint. 


Egyes források arról számolnak be, hogy Patrick 2009-ben szólókarriert kezdett Otman Jones néven, ezért volt háttérénekesnője, Esther de Bijl a tobagói születésű Robert Walkerrel társulva vitte tovább az Ottawan nevet. Ami biztosnak (bár az iméntiek fényében furcsának) mondható, hogy E-Starr művésznéven Esther 2010 októberében kiadta a D. I. S. C. O. új verzióját. Más források úgy tudják, Jean-Baptist 2012-ben mondott (újra) búcsút az Ottawannak, és persze arról is eltérőek az infók, hogy az énekesnők pontosan melyik esztendőben érkeztek és távoztak. 2011 januárjában az Ottawan Magyarországon koncertezett, egy felkészült riporter tehát valószínűleg sokat megtudhatott volna a legilletékesebbtől – magától Jean-Baptisttól. A riportot azonban legnagyobb sajnálatomra az RTL Klub stábja készítette a Reflektor magazin számára, márpedig ez a tévécsatorna a könnyűzenei témákban (is) folyamatosan (és sajnos szemrebbenés nélkül) bődületes ostobaságokat képes összehordani, melyeket tájékozatlan nézők tízezrei készpénznek vesznek, mert „a tévében mondták”. Az Ottawan-riport elején például az hangzott el, hogy a duó első slágere a Hands Up volt, és ekkora marhaság hallatán már tudtam, hogy sajnos semmi igazán érdekes dolog nem fog kiderülni az Ottawanról, ha már az illetékesek a legminimálisabb alapinfókat sem tudják azokról, akikről műsort készítenek. 


DISZKOGRÁFIA
(Zárójelben a legmagasabb slágerlistás helyezések. Rövidítések: AUT = Ausztria, NL = Hollandia, UK = Egyesült Királyság, NOR = Norvégia, D = NSZK, SWI = Svájc, SA = Dél-Afrikai Köztársaság, SWE = Svédország, NZ = Új-Zéland)

Kislemezek
* 1979: D. I. S. C. O. / D. I. S. C. O. (version française) (AUT #4, NL #1, UK #2, NOR #1, D #2, SWI #5)
* 1980: You’re O. K. / T’es O. K. (UK #56, D #17)
* 1980: Help! (Get Me Some Help) / Doudou la rumba (UK #73)
* 1980: Shalala Song / Hello Rio! (D #49)
* 1980: Haut les mains (donne moi ton coeur) / Shalala Song
* 1980: T’es O. K. / You’re O. K.
* 1981: Hands Up (Give Me Your Heart) / Hands Up (Give Me Your Heart) (Instrumental Version) (AUT #3, SA #5, NL #5, UK #3, D #2, NOR #1, SWI #4, SWE #2, NZ #1)
* 1981: La siest' avec toi / Qui va garder mon crocodile cet été
* 1981: Crazy Music / Shubidube Love (D #26)
* 1981: Musique Magique / Crazy Music
* 1982: Fais chanter le juke-box / Shubidube Love
* 1982: Top Secret / A. I. E. Is My Song
* 1989: Megamix
* 1993: Haut les mains / D. I. S. C. O. (DJ Limited Edition)


Albumok
* 1980: D. I. S. C. O.
* 1981: Ottawan 2
* 2000: D. I. S. C. O. / Ottawan 2 (2 sorlemez egy CD-n)

Válogatások
* 1981: Ottawan’s Greatest Hits
* 1993: Les megatubes
* 1996: Greatest Hits
* 2005: D. I. S. C. O.

VIDEÓK


D. I. S. C. O.  (másik klip)

D. I. S. C. O.  (és még egy klip)


You’re O. K. (másik klip)



Hello Rio! (csak zene!)

Shalala Song (csak zene!)




A. I. E. Is My Song (csak zene!)

To Be Superman (Előadó: Pam N’Pat)


5 megjegyzés:

  1. Szia!

    A youtube-on az Ottawan nevén megy egy '80-as évekbeli dal, a Zoo-zoo. Szerintem nem az övék, meg látom, Te sem írtad itt - lehet, hogy, mégis az ő daluk lenne?
    Egyébként gratula a már sokadik újrakezdésedhez, szuper a blogot, nagyon szeretem, jó, hogy a technikai gubancok nem vették el a kedved. További sok sikert:
    Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsófi!

    Magát a videót nem hallottam, de nekem is van egy olyan (nem hivatalos) Ottawan-válogatásom, amelyiken a Zoo-Zoo az egyik bonus track. Pedig az előadó nem az Ottawan, hanem a Bisquit, amelynek a Roller Boogie a másik ismert dala. Írnék is róluk, ha majd találok elegendő anyagot.

    Köszönöm az elismerést. Még éppen 10 szöveg van hátra (ha jól számolom) a régi blog megmentett szövegeiből, ezekkel az április még eltelik. Aztán jönnek az újak. (Persze idővel a régi blogból elveszett három szöveget is újraírom, elsőnek talán Dalidáét.) Tervezem, hogy néhány (számomra hallgatható) 90-es évekbeli előadó is lesz, illetve bővíteni próbálom a magyar szekciót is.

    Üdvözlettel:

    Tony

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tony!

    A Youtube-on én is csak az általad említett két felvételt hallom a Bisquit együttestől. Nem hiszem, hogy csak ez a két daluk lenne, de elképzelhető. A Roller Boogie lemezborítója alapján trióról lehet szó.

    Viszont van egy 2001-ben alakult lengyel származású Bisquit nevű formáció, akiknek semmi köze a fent említett kedvenceimhez, és másfajta zenét is játszanak.

    Igaz a hozzászólásod már 4 éves, de csak most vettem észre, és szeretném ha tudnál valamilyen információval szolgálni az általad említett Bisquitról, akik az egyik kedvenceim a sok közül.


    Üdvözlettel:

    Edith75 k.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a sok hasznos infót.

    Egy riporter, aki a Robert és Esther féle Ottawannal készített riportot, de még nem adta le! ;-)

    VálaszTörlés

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.