disco

disco

2012. október 27., szombat

CLAUDJA BARRY

Claudja Barry (Jamaica, 1952. – Bizonyos források 1954-ről tudnak.) jamaicai származású kanadai énekesnő színpadi színésznőként kezdte a pályát. Egy turné alkalmával utazott az NSZK-ba, ahol 1975-ben egy új együttes, a Boney M. tagja lett. Mivel úgy vélte, a formációnak nincs jövője, ezért a következő évben szólókarrierbe kezdett későbbi férje, Jürgen Korduletsch szerző-producer támogatásával. Már első albuma, a Sweet Dynamite figyelemre méltó sikert aratott, ám Claudja mégsem vált olyan szupersztárrá, mint például Donna Summer. Kiugró sikert ért el a (Boogie Woogie) Dancin' Shoes című 1978-as dalával. Az 1980-as években sikerek és kudarcok követték egymást a pályáján. Bobby Orlandóval közös dalai (Born to Love, Whisper to a Scream) újra felkeltették iránta az érdeklődést, az 1990-es években viszont már alig lehetett hallani róla. 2006-ban az I Will Stand című friss dalával ismét felbukkant a slágerlistákon, és úgy tűnt, egyike lesz a nagy visszatérőknek az 1970-es évekből – mint például Donna Summer, Grace Jones és Amanda Lear –, ám beígért új albuma azóta se jelent meg.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Claudja Barry hatéves volt, amikor családja Kanadába emigrált. Az Ontario állambeli Scarborough-ban nevelkedett. Tizenöt éves korában kezdett énekelni, és már iskolás lányként felléphetett különféle helyi tévéműsorokban. Középiskolai tanulmányai befejezése után New Yorkba utazott. A metropolisban először színpadi szerepeket kapott a Hair és a Catch My Soul című musicalekben. (Utóbbi mű Shakespeare Othellójának motívumaira épül, zeneszerzők: Tony Joe White és Emil Dean Zoghby.) A társulat átvitte az előadást Európába. 1975 tavaszán az NSZK-ban ért véget a turné. A tehetséges és dekoratív énekesnőt a Hot Foot lemezcég szerződtette, és még abban az évben kiadta a Reggae Bump című kislemezét. (Érdekes véletlen, hogy Donna Summer is egy színházi turnéval került Nyugat-Németországba, és neki is ott indult szólóénekesnői karrierje.) Kanadában a Hansa forgalmazta a kislemezt, és Claudja megismerkedett a cég egyik fejesével, Frank Fariannel. Az énekesként is ténykedő Farian épp akkoriban vett fel egy dalt Baby Do You Wanna Bump címmel, melyet Boney M. néven jelentetett meg. A kislemez váratlan sikert aratott a Benelux-államokban, ezért Farian úgy döntött, egy igazi együttest szervez annak érdekében, hogy a közönség arcokhoz tudja kötni a Boney M. nevet. Claudja Barry is csatlakozott a formációhoz, de a következő évben lecserélték Liz Mitchellre. Állítólag nem Farian volt elégedetlen Claudjával, hanem Barry énekesnői ambícióit nem elégítette ki, hogy csupán tátognia kellett a színpadon az előre felvett zenére és vokálra. Ráadásul úgy vélte, a Boney M.-nek nincs jövője a Baby Do You Wanna Bump után. Nos, ebben nagyot tévedett. 


Édes dinamit 
Claudja még a Boney M. tagjaként ismerkedett meg Jürgen Korduletsch német szerző-producerrel, aki elindította őt a szólóénekesi pályán. Egymásba szerettek, és később házasságot kötöttek. Korduletsch 1976-ban megalapította a Lollipop Records lemezcéget, melynek egyik első kiadványa természetesen Claudja debütáló albuma, a Sweet Dynamite volt. Erről a címadó dal és a Love for the Sake of Love (jelen sorok írójának egyik kedvence Barrytől) már az LP megjelenése előtt szép sikert aratott kislemezen a nyugatnémet diszkókban. Az albumról a címadó felvétel és a Why Must a Girl Like Me a soul, a funky és az eurodisco sajátos ötvözetét képviseli. A Sweet Dynamite LP sikerének köszönhetően Claudja 1977-ben It Takes Two címmel duettet énekelt a Lollipop Records másik favoritjával, Ronnie Jonesszal. (A Lollipop Records lemezeit az Egyesült Államokban és Kanadában a Salsoul Records terjesztette.) A debütáló album időszakában Barry bázisa még Kanadában volt, 1978-ban azonban visszatért az NSZK-ba. Noha abban az évben a diszkó népszerűsége az egeket ostromolta, Claudja menedzserei – mindenekelőtt Korduletsch – már előre tekintettek, és az énekesnő sokoldalúságát kívánták reprezentálni a műfajilag eklektikus The Girl Most Likely című albummal. Ezen helyet kapott például a Gladys Knight and the Pips örökzöldje, az Every Beat of My Heart feldolgozása, illetve egy másik átirat, a Take Me in Your Arms, melynek eredetijét a Doobie Brothers énekelte. Az igazán nagy sikert azonban egy vérbeli diszkófelvétel, a Dancin' Fever aratta.


Bugi-vugi táncos cipellők 
A The Girl Most Likely sikerén felbuzdulva Korduletsch még 1978-ban megjelentette Claudja harmadik albumát, immár Kanadában is a Lollipop Records címkéjével. A címadó I Wanna Be Loved by You nem más, mint a Marilyn Monroe előadásában ismert dal a Van, aki forrón szereti (1960) című klasszikus Billy Wilder-vígjátékból. Kevesen tudják azonban, hogy Herbert Stothart és Harry Ruby szerzeménye – melyhez Bert Kalmar írt szöveget – valójában az 1928-as Good Boy című musicalhez született, és még ugyanabban az évben Helen Kane énekelte először. Barry ötven évvel későbbi verziója nem keltett különösebb figyelmet, hiszen albumának igazi szenzációja a (Boogie Woogie) Dancin' Shoes című dal volt, amely 23 hétig szerepelt a kanadai slágerlistán (legmagasabb pozíciója a 7. hely volt), de a világ többi részén is nagy sikert aratott. Az amerikai jogokat a Chrysalis Records szerezte meg. A cég a nagy sláger húzóerejében bízott (nem is hiába), így az Egyesült Államokban az album (Boogie Woogie) Dancin' Shoes címmel jelent meg. Nem csupán a cím változott, hanem a tracklista is. Először is, az amerikai kiadásról lemaradt az eredeti címadó dal, az I Wanna Be Loved by You. Ismeretlen okokból mellőzték a Down by the Water és a Love of the Hurtin' Kind című szerzeményeket is, hallható viszont a Forget About You, amely a nem amerikai kiadásokon nem szerepel. 1978-ban Claudja Barry két kategóriában (a legjobb énekesnő, a legígéretesebb énekesnő) is esélyes volt a Juno-díjra (a kanadai Grammy-díj), de egyikben sem ő győzedelmeskedett. (Pályája során egyébként összesen kilencszer nevezték erre a díjra.) 


Hullámvölgyben 
A nagy sikert nagy csalódás követte. Az énekesnő 1979-es nagylemeze, a Feel the Fire szinte teljesen visszhangtalan maradt, csupán a (You Can Make Me) Feel the Fire ért el említésre méltó sikert. A hűvösebb fogadtatás oka az lehetett, hogy a tengerentúlon gyorsabban változott a tánczenei divat, mint Európában, és ami 1978-ban még az Atlanti-óceán mindkét partján friss és trendi volt, az 1979-ben Amerikában már nem számított menőnek. Az LP záró felvétele, a Love Seemed So Easy Without You bebizonyította, hogy Donna Summerhez hasonlóan Claudja Barry énekesnői kvalitásai is jócskán túlmutatnak a diszkón, hiába koronázták e műfaj egyik királynőjévé. Tehetségének elismeréseként 1979-ben végre megkapta a legígéretesebb énekesnőnek járó Juno-díjat. Az 1980-as esztendő a diszkó látványos bukásának éve volt az Egyesült Államokban, Claudja Barry pályafutásában pedig az új arculat keresésének időszakát jelentette. Abban az évben csupán egy válogatásalbuma jelent meg. 1981-es nagylemeze, a Made in Hong Kong a korábbi, főleg fúvósokra és vonósokra épülő diszkóhangzás helyett az aktuális trendek (a new wave és a Hi-NRG) jegyében készült. Határozottan jól sikerült albumról van szó, mindazonáltal csupán a bő hatperces Radio Action fogadtatása mondható kedvezőnek. A divatos hangzásvilág ellenére a Made in Hong Kong amerikai terjesztését egyetlen cég sem vállalta. A Ronnie Jonesszal készített újabb duett, a The Two of Us sem aratott akkora sikert, mint az előző. Claudja 1983-as minialbuma, a No La De Da Part 2 leginkább csak a címe miatt keltett némi feltűnést, ugyanis senki nem emlékezett arra, hogy lett volna No La De Da Part 1. Az énekesnő 1984-ben a francia diszkómágus, Cerrone szerzeményét, a Trippin' on the Moont tűzte műsorára, és szép sikert aratott vele a diszkókban.


Suttogások és sikolyok 
1985-ben Barry mint énekesnő szerepelt Joel Silberg Rappin' című alkotásában, amelynek Mario Van Peebles játszotta a főszerepét. Ugyanabban az évben jelent meg új kislemeze, a Born to Love, amelynek produceri teendőit Bobby Orlando látta el. Orlando stílusa akkoriban igen divatosnak számított, nem csoda tehát, hogy a Born to Love a 14. helyig jutott a Billboard Hot Dance/Club Play slágerlistáján. Az Orlandóval közös produkciók közül Európában a Whisper to a Scream (Suttogástól a sikolyig) a legismertebb, a népszerű tinihorrorszéria, a Rémálom az Elm utcában második részében (1985) is elhangzott. Az 1980-as évek közepén Claudja csillaga ismét emelkedni kezdett. A Down and Counting című felvétele 1986-ban egy hétig vezette a Hot Dance/Club Play slágerlistát. Ez a siker elég ajánlólevél volt ahhoz, hogy 1987-ben megjelenjen az énekesnő hatodik stúdióalbuma, az I, Claudja a nagy múltú lemezcég, az 1953-ban alapított Epic Records gondozásában. Az együttműködés azonban egyik fél reményeit sem váltotta valóra. 


A kilencvenes évektől napjainkig 
1987 után Claudja elsősorban kanadai karrierjére koncentrált. Az 1990-es évek elején „underground siker”-t aratott a Love Is an Island és a Summer of Love című maxija. 1993-ban a német General Base (Thomas Kukula eurodance-projektje) Poison című maxijának elkészítésében vett részt. 1995-ös albumán karácsonyi örökzöldeket énekelt diszkóritmusban. Az 1990-es évek végén divatos előadók kölcsönöztek hangmintát Barry soulklasszikusából, a Love for the Sake of Love-ból: Montell Jordan R&B énekes a Get It On Tonite című dalával negyedik lett a Billboard Hot 100 toplistáján, a másik felvétel, a What'chu like viszont Da Brat és Tyrese előadásában nem keltett számottevő figyelmet. 2006-ban maga Claudja is újra feltűnt a Billboard slágerlistáján az I Will Stand című friss dalával, amely egészen a negyedik helyig jutott. A hírek szerint tervezi egy új stúdióalbum megjelentetését is, de ez a 2006 nyara óta eltelt hat év alatt sem készült még el. Rajongóinak azonban nem kell nélkülözni őt, hiszen még mindig vállal fellépéseket, sőt nemcsak énekesnőként, hanem olykor színésznőként is a világot jelentő deszkákra lép. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1975: Reggae Bump / How Could You Do It Again 
* 1976: Sweet Dynamite / Do It Again 
* 1976: Sweet Dynamite / Sweet Dynamite (Instrumental) 
* 1976: Sweet Dynamite / Love for the Sake of Love 
* 1976: Why Must a Girl Like Me / Love for the Sake of Love 
* 1976: Sweet Dynamite / Ride on My Fire 
* 1976: Nobody Loves Me Like You Do Do / Disco Love 
* 1977: Dancin' Fever / Johnny, Johnny Please Come Home 
* 1977: Dancin' Fever / Take It Easy 
* 1977: Dancin' Fever / Long Lost Friend 
* 1977: Dancin' Fever / Summertime 
* 1977: Take Me in Your Arms / Wanna Win Your Love Back 
* 1977: Sweet Dynamite / This Taste of Love 
* 1977: Sweet Dynamite / Johnny, Johnny Please Come Home 
* 1977: It Takes Two / Dance, Dance, Dance (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1977: It Takes Two / Take Me (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1977: Under My Thumb / It's The Same Old Song / Take It Easy (Ronnie Jones & Claudja Barry) 
* 1977: Take It Easy / Johnny, Johnny Please Come Home 
* 1977: Take It Easy / Wanna Win Your Love Back 
* 1977: Dancin' Fever / Me And Myself (Claudja Barry & Ronnie Jones) (promóciós lemez) 
* 1978: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes / I Wanna Be Loved by You 
* 1978: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes / Forget About You 
* 1978: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes / Boogie Tonight 
* 1978: (Boogie Woogie) Dancing Shoes / Boogie Woogie 
* 1978: Down by the Water / Forget About You 
* 1978: Boogie Tonight / Sunshine Love 
* 1979: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes / Love of the Hurtin' Kind 
* 1979: You Make Me Feel the Fire / Everybody Needs Love 
* 1979: (You Make Me) Feel the Fire / Wake Up And Make Love With Me 
* 1979: Boogie Tonight / Give It Up 
* 1980: Banana Boat (Day-O) / Girl Crazy 
* 1980: Stop He's a Lover / Sweet Sensation 
* 1980: Get Your Mind Made Up / Wake Up And Make Love With Me 
* 1980: Sera / Get Your Mind Made Up (Drupi / Claudja Barry) 
* 1980: Radio Action / Video Games (Claudja Barry / Ronnie Jones) 
* 1981: The Two of Us / Southside Philly (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1981: The Two of Us / United We Stand (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1981: The Two of Us / Tonite (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1981: The Two of Us / Radio Action (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1981: Radio Action / I Got You 
* 1982: Video Games / The Two of Us (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1982: I Will Follow Him / Work Me Over 
* 1982: If I Do It To You (Long Version) / If I Do It To You (Short Version) 
* 1982: If I Do It To You / Up All Night 
* 1982: Don’t Stop / The Two of Us (Claudja Barry & Ronnie Jones) 
* 1983: For Your Love / Beat My Drum 
* 1983: For Your Love (Radio Version / No La De Da Version) / Beat My Drum / I Got You / For Your Love (Strip Mix) 
* 1984: For Your Love (Special Remix) / Beat My Drum 
* 1984: Trippin' on the Moon (Vocal 1) / Trippin' on the Moon (Instrumental 1) / Trippin' on the Moon (Vocal 2) / Trippin' on the Moon (Instrumental 2) 
* 1984: Trippin' on the Moon (Version 1) / Trippin' on the Moon (Version 2) 
* 1984: Born to Love / Your Sweet Touch 
* 1984: Born to Love / Your Sweet Touch (Vocal) / Your Sweet Touch (Instrumental) 
* 1984: Born to Love (Multi Mix NBR 4) / Born to Love (Hi-NRG Strip Mix) / Your Sweet Touch (Remix) / Your Sweet Touch (Vocal #2) / Your Sweet Touch (Instrumental) 
* 1984: For Your Love (Remix) / What Becomes of a Broken Hearted (Remix) (Claudja Barry / Ronnie Jones) 
* 1985: Whisper to a Scream / Whisper to a Scream (Dub) (Bobby O. and Claudja Barry) 
* 1985: Medley / Over And Over (Claudja Barry / Disco Circus) 
* 1985: Born to Love / Touch Me (All Night Long) (Claudja Barry / Fonda Rae) 
* 1986: Down and Counting (Extended Mix) / Down and Counting (Emulator Dub) 
* 1986: Down and Counting (Remixed Extended Version) / On the Edge / Down and Counting (Jack The Mega Dub) / Down and Counting (Acamella) 
* 1987: From a Whisper to a Scream (Extended Version) / From a Whisper to a Scream (Instrumental Long Version) (Bobby O. and Claudja Barry) 
* 1987: Secret Affair (Fair Affair) / Secret Affair (Nervous Affair) / Secret Affair (Royal Affair) / Secret Affair (Air Affair) 
* 1987: Hot to the Touch (Remix) / Hot to the Touch (Instrumental) / Hot to the Touch (Extended Album Mix) / Hot to the Touch (Mixado Latino) 
* 1987: Hot to the Touch (Remix) / A Touch Too Hot (Instrumental) / Hot to the Touch (Extended Album Mix) / Hot to the Touch (Mixado Latino) / Too Hot to Touch (Don't Touch The Beats Dub) 
* 1987: Hot to the Touch (Houseboy Mix) / Hot to the Touch (Houseboy Dub) / Hot to the Touch (Towering Inferno Dub) / Hot to the Touch (Mellow Mix) 
* 1987: Can't You Feel My Heart Beat / Can't You Feel My Heart Beat (Percapella Dub) 
* 1987: Can't You Feel My Heart Beat / Can't You Feel My Heart Beat (Percapella Dub) / Can't You Feel My Heart Beat (Late Night Dub) 
* 1987: Take It Easy (Original Master Remix) / Take It Easy (Club Mix) / Take It Easy (Instrumental) 
* 1988: Whisper to a Scream (Remix) / Passion (Remix) / Passion (Dub) (Bobby O. and Claudja Barry / The Flirts) 
* 1988: (I Don't Know If You're) Dead Or Alive / (I Don't Know If You're) Dead Or Alive (Crescendo Mix) 
* 1989: Whisper to a Scream / The Letter (Bobby O. and Claudja Barry / Gomez Presley) 
* 1991: Good Time (Party Mix) / Good Time (Original Mix) / Good Time (Prime Dub) (S. I. N. featuring Claudja Barry) 
* 1991: Good Time (Original Mix) (Voice of S.I.N. Mix) / Good Time (Prime Dub) (S.I.N. in the Mix) / Good Time (Party Mix) (Sax"'N S.I.N. Mix) (S. I. N. featuring Claudja Barry) 
* 1991: Love Is an Island (Club Transcendental) / Love Is an Island (Pleasure Dub) / Love Is an Island (Acapella) / Love Is an Island (Raymond's Radio Frequency) / Love Is an Island (Scotish Dub) / Love Is an Island (Nico's Brainkiller Mix) 
* 1991: Love Is an Island (Tropical Heat Mix) / Love Is an Island (Island Instrumental Mix) / Love Is an Island (Casa Vocal Mix) / Good Time (Work It Mix) 
* 1991: Boogie Woogie Dancing Shoes / Work Me Over 
* 1991: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes (Club Mix) / (Boogie Woogie) Dancin' Shoes (7" Swing Edit) / (Boogie Woogie) Dancin' Shoes (Radio Edit) / (Boogie Woogie) Dancin' Shoes (Remastered Original) 
* 1992: Summer of Love (The Real Feel Mix) / Summer of Love (The Real Feel Instrumental) / Summer of Love (The Anniversary Mix) / Summer of Love (The Anniversary Dub) (Claudja B. néven) 
* 1992: Summer of Love (12-féle Mix) (Claudja B. néven) 
* 1993: No La Di Da (Vocal) / No La Di Da (Instrumental) / No La Di Da (A.C. Mix) / No La Di Da (Queen Mix) / No La Di Da (Prince Mix) 
* 1993: Poison (Radio Vocal Edit) / Poison (Extended Vocal) / Poison (ATB-Remix) / Deep Down / Poison (Extended Vocal) (General Base featuring Claudja Barry) 
* 1994: Poison (Extended Vocal) / Poison (U.S. Harlyn Club Mix) / Poison (J's Chopstix Mix) / Poison (Rhythm Remix) / Poison (ATB-Remix) / Poison (Chemical Rush – Remix) (General Base featuring Claudja Barry) 
* 1994: Boogie Woogie Dancing Shoes (Airwave Mix) / Boogie Woogie Dancing Shoes (Club Mix) / Boogie Woogie Dancing Shoes (Tribal Dance) / Boogie Woogie Dancing Shoes (Original Version) 
* 1996: Ain't Gonna Miss You (Euro Bay Rum Mix) / Ain't Gonna Miss You (The Truly Overwhelmingly Old School Mix) 
* 1997: Take It Easy (The Twisted Mix) 
* 2004: Love for the Sake of Love / When Life Was Just a Game 
* 2006: I Will Stand (Tony Moran & Warren Rigg Radio Edit) / I Will Stand (Gadbois Up All Night Club Mix) / I Will Stand (Sugardip Radio Edit) / I Will Stand (Tony Moran & Warren Rigg Club Mix) / I Will Stand (Gadbois Radio Edit) / I Will Stand (Sugardip Club Mix) 
* 2006: I Will Stand (Escape & Dom Capello Main Mix) / I Will Stand (Escape & Dom Capello Dub) (promóciós lemez) 
* 2010: Good Time Girl (Joint Forces) / Good Time Girl (Instrumental) 
* 2010: Good Time Girl (Joint Forces Remix) / Good Time Girl (Joint Forces Remix Instrumental) / Good Time Girl (Suite 306 Remix) 
* 2010: Sweet Dynamite (Glenn Rivera ReStructure Mix) 


Albumok 
* 1976: Sweet Dynamite 
* 1978: The Girl Most Likely (Claudja címmel is megjelent) 
* 1978: I Wanna Be Loved by You (Dancin' Shoes címmel is megjelent)
* 1979: (Boogie Woogie) Dancin' Shoes (USA) 
* 1979: Feel the Fire 
* 1981: Made in Hong Kong 
* 1983: No La De Da Part 2 
* 1987: I, Claudja 
* 1995: Disco 'round the Christmas Tree (X-Mas Disco Party címmel is megjelent) 

Válogatások 
* 1980: Disco Mixes 
* 1980: Profile 
* 1980: Claudja Barry 
* 1991: The Best of Claudja Barry 

VIDEÓK

Sweet Dynamite (csak zene!)



It Takes Two (Claudja Barry & Ronnie Jones) (csak zene!)

Dancin' Fever (csak zene!)




Made in Hong Kong (csak zene!)

Radio Action (csak zene!)



Whisper to a Scream (Bobby O. & Claudja Barry) (csak zene!)

Down and Counting (csak zene!)

Love Is an Island (csak zene!)

Poison (General Base feat. Claudja Barry)

I Will Stand (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.