disco

disco

2012. március 23., péntek

MIDNIGHT STAR

Az amerikai Midnight Star együttes 1976-ban alakult, négy évvel később a Solar Records szerződtette. Zenéje az úgynevezett elektrofunk stílust képviseli. Legnagyobb sikerének a No Parking on the Dance Floor című 1983-as album bizonyult, legnépszerűbb slágere pedig az egy évvel későbbi Operator. A Midnight Star három arany-, egy platina- és egy dupla platinaalbummal büszkélkedhet. 1986-ban az alapító Calloway fivérek távoztak az együttesből, amelynek karrierje ezután hanyatlásnak indult. 1990-ben a megmaradt tagok úgy döntöttek, hogy egy időre visszavonulnak, de a zenekar hivatalosan nem oszlott fel. 2000-ben a Midnight Star újra megjelent a könnyűzene porondján, 2002-ben új albumot adott ki, és koncertet ad a világ bármelyik pontján, ahová meghívást kap. 


TAGOK
Az eredeti felállás
* Reginald [Reggie] Calloway (trombita, 1976–1986)
* Vincent Calloway (harsona, 1976–1986)
* Belinda Lipscomb (ének)
* Melvin Gentry (gitár, ének, dob)
* Kenneth Gant (basszusgitár)
* William [Bill] Simmons (többféle hangszer)
* Bo Watson (billentyűs hangszerek, ének)
* Jeffrey [Jeff] Cooper (billentyűs hangszerek, gitár)

Később csatlakozott
* Bobby Lovelace (dob, 1982-től)

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Jelen sorok írójának visszatérő problémája, hogy a blogja számára kiválasztott előadókról vagy nagyon kevés, vagy nagyon is sok adatot talál az on- és off-line forrásokban. Ami viszont szinte egészen biztos, hogy a fellelt adatok – függetlenül a mennyiségtől – ellentmondanak egymásnak. Ez a helyzet a Midnight Star esetében is. Abban minden forrás megegyezik, hogy az együttes 1976-ban alakult a Kentucky Egyetemen, de már a kezdeti felállásról is eltérőek az információk. Egyes adatbázisok szerint a Calloway testvérek és Belinda Lipscomb énekesnő alapították a Midnight Start, amely 1982-ig, a Victory című album megjelenéséig trióként működött. Más források szerint Reggie Calloway öccse, Vincent nem a Kentuckyra járt, ezért nem azonnal csatlakozott az együtteshez, amelynek viszont Reggie és Belinda mellett Melvin Gentry, Kenneth Gant, Bill Simmons, Bo Watson és Jeff Cooper is alapító tagja volt. Jómagam az utóbbi változatot tartom hihetőbbnek, hiszen már a legelső, 1980-as Midnight Star-albumon szerepel mind a nyolc előadóművész neve, a belső borítón pedig egy közös fotó. Úgy szintén vitatható az az információ, hogy az együttes 1980-ban az RCA-hoz szerződött, és csak a következő évben ment át a Solar Recordshoz. Valójában már a The Beginning című debütáló nagylemezen is megtalálható a Solar Records emblémája. A kavarodást valószínűleg az okozza, hogy a Solar kiadványait 1977 és 1981 között az RCA terjesztette.


A siker időszaka
Ami egészen bizonyos, hogy a The Beginning még nem sok vizet zavart a könnyűzene világában. Mindazonáltal voltak, akik már ekkor felfigyeltek az ígéretes együttesre, mindenekelőtt a Make It Last és a Keep the Spirit High című szerzeményeknek köszönhetően. Az LP egyik felvétele, a Searching for Love egyébként egy másik változatban felkerült a Midnight Star öt évvel későbbi albumára, a Headlinesra. A Standing Together című 1981-es második nagylemez 54. helyezést ért el a Billboard R&B toplistáján. Az albumról az I've Been Watching You és a Tuff című szerzemények jelentek meg kislemezen. 1982-ben jött a következő LP, a Victory, amelyről ugyan a címadó dalt is kimásolták kislemezre, ám a Hot Spot című felvétel nagyobb sikernek bizonyult. Ebben az esztendőben csatlakozott a Midnight Starhoz Bobby Lovelace dobos. Ennek köszönhetően változott a hangzás, mert az addig inkább dobosként ténykedő Melvin Gentry letehette a dobverőket a gitározás és a vokálozás kedvéért. 

A Midnight Star negyedik albuma, az 1983-ban piacra dobott No Parking on the Dance Floor már átütő sikert ért el. Nem annyira a címadó felvételnek köszönhetően – amely azóta már a műfaj egyik klasszikusának számít –, hanem mindenekelőtt a Freak-A-Zoid és a Wet My Whistle című szerzemények miatt. Az előbbi második, az utóbbi nyolcadik helyezést ért el az R&B toplistán, az album pedig dupla platinalemez lett. Érdemes megemlékezni az Electricity és a Slow Jam című slágerekről is, hiszen ezek szintén a Midnight Star repertoárjának legbecsesebb darabjai közé tartoznak. Az 1984-es Planetary Invasion ugyancsak platinalemez lett. Ezen hallható a Midnight Star legnagyobb slágere, az Operator, amely 1984/1985 fordulóján öt hétig vezette az amerikai R&B toplistát, és a Top 40-be is bejutott. További slágerek: Body Snatchers, Scientific Love. Az 1986-ban kiadott Headlinesról a címadó felvétel és a Midas Touch (Midász érintése) egyaránt bejutott a tíz legsikeresebb R&B-kislemez közé, az Engine No. 9 pedig ugyanezen a slágerlistán a tizenegyedik helyre került. A görög mitológia szerint minden arannyá vált, amihez Midász király hozzáért, és ez a történet igaznak bizonyult a XX. századi könnyűzenében is, hiszen a Midas Touch című slágert tartalmazó albumból aranylemez lett.


Túl a csúcson
Ahogy az oly gyakran megesik, a siker meghozta a problémákat is. Az alapító Calloway fivérek és a többiek között különféle – a világhálón nem részletezett – feszültségek keletkeztek, és 1986-ban előbb Reggie, majd Vincent is távozott az együttesből. (Kell-e mondani, hogy bizonyos források szerint azonban a kiválásra nem 1986-ban, hanem 1988-ban került sor.) A Midnight Star ezután még két albumot készített. A nevét viselő 1988-as lemezről a Snake in the Grass és a Don't Rock the Boat egyaránt bekerült a Billboard R&B toplistáján a legjobb 10 közé, jelen sorok írójának véleménye szerint teljesen megérdemelten. (A Don't Rock the Boat vendégrappere John Fletcher alias Ecstasy volt a Whodini együttesből.) Ennek ellenére sem ez az album, sem az 1990-es Work It Out nem lett annyira sikeres, mint az 1983 és 1986 közötti nagylemezek. A Solar Records háza táján terjesztési problémák is támadtak, ezért a tagok úgy döntöttek, hogy egy időre szüneteltetik a működésüket, feloszlásról azonban a nyilvánosság előtt nem volt szó. A szünet egy évtizedig tartott, mivel a Midnight Star csak 2000-ben állt össze ismét. A Calloway fivérek nem csatlakoztak egykori társaikhoz. Az együttes 2002-ben egy újabb albummal örvendeztette meg a rajongóit, a 15th Avenue azonban kereskedelmi szempontból nem számított jelentős sikernek. Mindazonáltal a Midnight Star időről időre koncertezni megy, a közönség pedig mindmáig tetszéssel fogadja a régi nagy slágereket, melyek a műfaj jelenlegi mezőnyében is megállják a helyüket. Az elmúlt évtizedek során az együttes valamennyi tagja önálló karriert is kiépített, természetesen a könnyűzene berkein belül maradva.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1980: You're the Star / Two in Love
* 1980: Make It Last / Follow the Path
* 1981: I've Been Watching You / Open Up to Love
* 1981: Tuff (stereo) / Tuff (mono) (promóciós lemez)
* 1982: Hot Spot / I Won't Let You Be Lonely
* 1982: Victory / Love Is Alive (promóciós lemez)
* 1983: Night Rider / Slow Jam
* 1983: Scientific Love / Make Time (To Fall in Love)
* 1983: No Parking (on the Dance Floor) (Edit Version) / Feels So Good (LP Version)
* 1983: No Parking (on the Dance Floor) (Edit Version) / Electricity
* 1983: No Parking (on the Dance Floor) (Remix) / Planetary Invasion (Remix)
* 1983: No Parking (on the Dance Floor) (Vocal/Edit Version) / Freak-A-Zoid
* 1983: Wet My Whistle / You Can't Stop Me
* 1983: Wet My Whistle / Freak-A-Zoid / Electricity
* 1983: Feels So Good / Slow Jam
* 1983: Freak-A-Zoid / Freak-A-Zoid (Dub) / Freak-A-Zoid (Bonus Beats)
* 1983: Freak-A-Zoid / Move Me
* 1983: Freak-A-Zoid / Wet My Whistle / Electricity
* 1983: Freak-A-Zoid (Vocal) / Freak-A-Zoid (Instrumental)
* 1984: Operator (Remix) / Operator (Party Mix) / Scientific Love (Party Mix)
* 1984: Operator (Radio Mix) / Scientific Love (Radio Mix)
* 1984: Operator (Vocal / LP Version) / Operator (Vocal / Edit of LP Version) / Playmates (Vocal / LP Version)
* 1984: Operator / Playmates
* 1984: Curious / Body Snatchers
* 1984: Curious / Operator
* 1986: Stay Here By My Side / Searching for Love
* 1986: Midas Touch (Vocal Extended Remix) / Midas Touch (Vocal – Edit of Remix) / Midas Touch (Instrumental) / Midas Touch (Bassapella)
* 1986: Midas Touch / Searching for Love
* 1986: Midas Touch (Extended Dance Mix) / Midas Touch (Instrumental Mix) / Midas Touch (Acapella Mix)
* 1986: Midas Touch (European Remix) / Midas Touch (US Remix)
* 1986: Midas Touch (7" Pop Edit) / Midas Touch (Acapella Mix)
* 1986: Midas Touch / Engine No. 9
* 1986: Midas Touch / Stay Here by My Side
* 1986: Headlines (Vocal) / Headlines (Vocal/Extended Mix) / Headlines (Instrumental Dub Mix)
* 1986: Headlines (Dance Mix) / Headlines (Instrumental Mix) / Body Snatchers (Dance Mix)
* 1986: Headlines (7" Pop Mix) / Headlines (Instrumental Dubwise Mix)
* 1986: Headlines (The Extra Extra Mix) / Operator / Curious
* 1986: Headlines (Radio Mix) / Headlines (Instrumental Mix)
* 1986: Engine No. 9 (Vocal / Extended Remix) / Engine No. 9 (Edit of Remix) / Engine No. 9 (Dub Version)
* 1986: Engine No. 9 / Engine No. 9 (Radio Edit) / Engine No. 9 (Les Adams Mega Mix including Midas Touch & Operator)
* 1986: Engine No. 9 (Whistle Stop Mix) / Les Adams Megamix: Midas Touch / Engine No. 9 / Operator / Engine No. 9 ( 7" Club Mix)
* 1987: Engine No. 9 (7'' Radio Mix) / Engine No. 9 (7'' Club Mix)
* 1987: Freak-A-Zoid / Curious
* 1987: Headlines / Midas Touch / Engine No. 9
* 1987: Do the Prep (Penitentiary III) (Club Remix) / Do the Prep (Penitentiary III) (Radio Remix) / Do the Prep (Penitentiary III) (Club Remix) / Do the Prep (Penitentiary III) (Radio Remix)
* 1987: Wet My Whistle / Freak-A-Zoid / Curious / Headlines (Extra Extra Mix)
* 1988: Snake in the Grass (Extended Version) / Snake in the Grass (Radio Version) / Snake in the Grass (Dub Version) / Snake in the Grass (LP Version)
* 1988: Snake in the Grass / Snake in the Grass (TV Mix)
* 1988: Snake in the Grass (Single Version) / Snake in the Grass (TV Mix) / Snake in the Grass (Extended Version) / Snake in the Grass (12" Radio Version) / Snake in the Grass (Dub Version) / Snake in the Grass (LP Version)
* 1988: Snake in the Grass (Extended Version) / Snake in the Grass (12" Radio Version) / Snake in the Grass (Dub Version) / Snake in the Grass (LP Version)
* 1988: Don't Rock the Boat / Don't Rock the Boat (Instrumental)
* 1988: 90 Days (Same As Cash) (Full Mix) / 90 Days (Same As Cash) (Bonus Beats) / 90 Days (Same As Cash) (Dance Mix) / 90 Days (Same As Cash) (Instrumental)
* 1989: Pamper Me / 90 Days (Same As Cash) / Love Song
* 1989: Midas Touch / Operator
* 1990: Luv-U-Up (12" Extended Version) / Luv-U-Up (Radio Remix) / Luv-U-Up (Luv-A-Dub)
* 1990: Do It (One More Time) (LP Mix) / Do It (One More Time) (New House Mix) / Do It (One More Time) (Single Version) / Do It (One More Time) (House Radio Edit)
* 1990: Do It (One More Time) (LP Mix) / Do It (One More Time) (Extended Club Mix) / Do It (One More Time) (Dub Mix) / Do It (One More Time) ('Til You Drop House Mix) / Do It (One More Time) (House Radio Edit) / Do It (One More Time) (House Dub Mix)
* 1990: Do It (One More Time) ('Til You Drop House Mix) / Do It (One More Time) (Extended Club Mix)
* 1994: Don't Rock the Boat / Snake in the Grass / Don't Rock the Boat (Dub Version) / Snake in the Grass (Dub Version)
* 2003: Midas Touch (Pearson & Usher Remix) / Midas Touch (Starskee Remix) / Midas Touch (Joshua's Goldmember Remix) / Midas Touch (Ashley Beedle's Golden Handshake Remix)
* 2003: Midas Touch (Ashley Beedle's Golden Handshake Remix) / Midas Touch (Pearson & Usher Dubbed Mix) / Midas Touch (Joshua's Goldmember Remix) / Midas Touch (Pearson & Usher Remix) / Midas Touch (Starskee Remix) (promóciós lemez)
* 2003: Midas Touch (Starskee Remix) / Midas Touch (Pearson & Usher Mix) / Midas Touch (Ashley Beedle's Golden Handshake Mix) / Midas Touch (Down & Dirty Mix) / Midas Touch (Joshua's Goldmember Mix)
* 2005: Midas Touch (Starskee Remix 12") (promóciós lemez)
* 2005: Midas Touch (Starskee Edit) / Midas Touch (Dirty South Edit) / Midas Touch (Starskee Edit - Andy Van & Rob Pix Re-Rub) / Midas Touch (Dirty South Mix) / Midas Touch (Starskee 12" Mix)
* 2010: Midas Touch (DJ Platurn Remix) / Midas Touch (RMX Instrumental) / Midas Touch (RMX Dubapella) (promóciós lemez)

Albumok
* 1980: The Beginning
* 1981: Standing Together
* 1982: Victory
* 1983: No Parking on the Dance Floor
* 1984: Planetary Invasion
* 1986: Headlines
* 1988: Midnight Star
* 1990: Work It Out
* 1998: No Parking on the Planet
* 2002: 15th Avenue

Válogatások
* 1987: Greatest Hits
* 1993: Greatest Hits (az egyforma borító ellenére sem azonos az 1987-es albummal)
* 1994: The Best of Midnight Star
* 1999: Anniversary Collection
* 2002: The Best of Midnight Star (nem azonos az 1994-es albummal) 
* 2004: The Best of Midnight Star (az 1994-es album új kiadása)
* 2006: Ultimate Collection – Solar 30th Anniversary Edition

VIDEÓK






Headlines (csak zene!)  

Engine No. 9 (csak zene!) 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.