disco

disco

2012. március 25., vasárnap

KOOL AND THE GANG

A színes bőrűekből álló amerikai Kool & The Gang a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb R&B és funky zenét játszó együttese. Elődzenekara 1964-ben alakult. 1969-ben jelent meg a Kool & The Gang című bemutatkozó albuma, és az azóta eltelt több mint négy évtizedben visszatérő szereplője az amerikai és a nemzetközi slágerlistáknak. Az 1980-as években ért pályafutása csúcsára. Lemezeiből több mint hetvenmillió fogyott el, két Grammy-díjjal és számos egyéb szakmai díjjal ismerték el munkásságát, a több mint két tucat arany- és platinalemezről nem is szólva. Néhány nagy Kool & The Gang-sláger: Jungle Boogie, Open Sesame, Ladies’ Night, Celebration, Get Down on It, Joanna, Cherish. Az együttes 2010. június 5-én a budapesti Szobor Parkban adott koncertet.


TAGOK
A leghíresebb felállás
* Robert Earl „Kool” Bell (Egyesült Államok, Ohio, Youngstown, 1950. október 8.) – basszusgitár
* Ronald Nathan Bell [Khalis Bayyan] (Egyesült Államok, Ohio, Youngstown, 1951. november 1.) – szaxofon
* George Melvin „Funky” Brown (1949.) – ütős hangszerek
* Robert „Spike” Mickens (? – 2010. november 2.) – trombita
* Claydes (Charles) Smith (Egyesült Államok, New Jersey, Jersey City, 1948. szeptember 6. – Egyesült Államok, New Jersey, Mapplewood, 2006. június 20.) – gitár
* Dennis „Dee Dee” Thomas (Egyesült Államok, New Jersey, Jersey City, 1951. február 9.) – szaxofon, furulya
* Ricky (Richard) Westfield (? – 1985) – billentyűs hangszerek (1976-ig)
* James „J. T.” Taylor (Egyesült Államok, Dél-Karolina, Laurens, 1953. augusztus 16.) – ének (1978–1987, 1995-től)

(Az együttesben az évtizedek folyamán számos zenész megfordult. Sajnos az interneten található információk ezzel kapcsolatban meglehetősen ellentmondásosak. Jómagam számos esetben nem tudtam egyértelműen kideríteni, hogy az illető ténylegesen tagja volt-e a zenekarnak, vagy csak alkalmilag működött közre a produkciókban. Némelyek esetében az sem volt egyértelműen megállapítható, hogy tulajdonképpen zenész volt-e, vagy énekes, netán mindkettő, illetve milyen hangszeren játszott.)

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A Kool & The Gang története 1964-ben kezdődött Jersey Cityben. Két testvér, Robert Bell és Ronald Bell, néhány iskolástársával közösen együttest alapított Jazziacs néven. Olyan zenét szerettek volna játszani, amely a dzsessz, a soul és a funky egyedülálló keveréke. Az évek folyamán többször nevet változtattak: The New Dimensions, The Soul Town Band, Kool & The Flames és végül Kool & The Gang. Az új formáció a keleti partvidéken aktivizálta magát, így például Bill Cosby, Richie Havens és Richard Pryor műsoraiban lépett fel. 1969-ben a zenészek leszerződtek a De-Lite Records nevű új lemezcéghez, ahol még ugyanabban az évben kiadták az együttes nevét viselő debütáló albumukat. Az LP-ről három dal is megjelent kislemezen, és ezekből kettő (Kool and the Gang, Let the Music Take Your Mind) a Billboard R&B slágerlistáján bekerült a legjobb 20 közé. A Kool & The Gang neve kezdett ismertté és jól csengővé válni, ezért semmi akadálya nem volt az újabb lemezfelvételeknek. 1971-ben például két koncertlemeze is megjelent. 1973-ban következett be az igazi áttörés a Wild and Peaceful című albummal, amelyről olyan dalok váltak slágerré, mint a Funky Stuff, a Jungle Boogie és a Hollywood Swinging. A Billboard R&B slágerlistáján mindhárom dal jól szerepelt: a Funky Stuff az ötödik helyen végzett, a Jungle Boogie második helyezést ért el, a Hollywood Swinging pedig listavezető volt. A következő két nagylemez, a Light of Worlds és a Spirit of the Boogie szintén kedvező fogadtatásban részesült. A Higher Plane című kislemez vezette a Billboard R&B listáját, a Summer Madness pedig az Oscar-díjas Rocky (1976) című filmben is elhangzott. Számos zenekritikus úgy véli, hogy mindmáig a Wild and Peaceful, a Light of Worlds és a Spirit of the Boogie jelentik a Kool & The Gang pályájának csúcsát. Ki tudja, talán maguk a zenészek is úgy érezték, hogy ebben a műfajban nem képesek ennél többet nyújtani, ezért az 1970-es évek második felében a diszkódivat elterjedésével érdeklődésük a funky zene populárisabb változata felé fordult. 


Celebrate!
Az 1976-ban kiadott Open Sesame című nagylemez azonban meglehetősen rossz kritikákat kapott, és lényegében megbukott. Csupán a címadó felvétel ért el említésre méltó sikert, részben azért, mert szerepelt a Szombat esti láz (1977) című világhírű film zeneanyagában, amely Grammy-díjban részesült. 1976-ban távozott az együttesből Ricky Westfield billentyűs. 1978-ban meghallgatás útján lett a Kool & The Gang tagja James „J. T.” Taylor énekes, aki kulcsszerepet játszott az együttes 1980-as évekbeli diadalmenetében. A megújulás másik kulcsfigurája Eumir Deodato, a legendás zenész volt, aki szintén 1978-ban vállalta el, hogy a csapat producere lesz. Közös munkájuk első gyümölcse, a Ladies' Night című album platinalemezzé vált, a címadó dal pedig a Billboard R&B toplista élére ugrott. Ugyanerről a nagylemezről jelentős sikert ért el a Too Hot című dal is. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy az együttesnek sikerült megtalálnia a leginkább hozzá illő hangzást, ezért annak jegyében készült 1980-as nagylemeze, a Celebrate! is. Az előző album nagy sikerét az előadók nemcsak hogy megismételték, hanem túl is szárnyalták, hiszen a Celebrate! dupla platinalemez lett, vagyis több mint kétmillió példányt adtak el belőle. A húzósláger a Celebration volt, amely tarolt az amerikai slágerlistákon, hiszen hetekig vezette mind a pop, mind az R&B, mind pedig a dance toplistát. Mondani sem kell, hogy a siker túlnőtt az Egyesült Államok határain, és nemzetközi viszonylatban mindmáig a Celebration számít a Kool & The Gang legismertebb és legnépszerűbb felvételének. 


A diadalmenet
Az 1980-as évek első fele igazi diadalmenet volt az együttes számára. Kis- és nagylemezeivel állandó szereplője volt az amerikai és a nemzetközi slágerlistáknak, koncertjeire pedig tódultak az érdeklődők, korra, nemre és bőrszínre való tekintet nélkül. 1980 és 1984 között jelentek meg a Kool & The Gang olyan, ma már klasszikusnak számító dalai, mint a Take My Heart (You Can Have It If You Want It), a Get Down on It, a Steppin' Out, a Big Fun, a Let's Go Dancin' (Ooh La La La), a Joanna, a Misled, a Cherish és a Fresh. 1984-ben az együttes – egyetlen amerikai vendégsztárként – közreműködött a brit Band Aid jótékonysági lemezén, amely Do They Know It's Christmas? címmel jelent meg. Az akciót Bob Geldof kezdeményezte, akinek az angol popvilág krémjét sikerült mozgósítania az afrikai éhezők megsegítése érdekében. A Forever című 1986-os Kool & The Gang-albumról négy dalt másoltak ki kislemezre, ezek közül a Victory érte el a legnagyobb sikert. A következő évben James „J. T.” Taylor énekes kivált a zenekarból. A szakítás békében ment végbe, amit az is bizonyít, hogy Taylor több szólóalbumának Ronald Bell lett a producere. Mindazonáltal a Kool & The Gang karrierje megsínylette az énekes távozását, hiszen a nélküle készült újabb lemezek, az 1989-es Sweat és az 1993-as Unite, már kevésbé lelkes fogadtatásban részesültek. 


Mindhalálig zene
A csendesebb évek sem teltek azonban unalmasan, legalábbis Ronald Bell számára, aki aktív produceri munkát folytatott. Oroszlánrésze volt a The Fugees sikereiben, és támogatta annak két tagja, Lauryn Hill és Wyclef Jean szólókarrierjét is. (A The Fugees harmadik tagja, Pras szintén ismert szólista lett.) 1994-ben az immár kultuszfilmnek számító Ponyvaregény zeneanyagában helyet kapott a Kool & The Gang egyik örökzöldje, a Jungle Boogie. 1995-ben James „J. T.” Taylor visszatért a zenekarba, vele készült el a State of Affairs című újabb album. A hip-hop zene népszerűsége miatt azonban az újraegyesült Kool & The Gang iránt már nem támadt akkora érdeklődés, mint másfél évtizeddel korábban. Régebbi dalainak népszerűsége viszont töretlen maradt, ami a jogdíjaknak köszönhetően tekintélyes bevételi forrást is jelentett. 2004-ben a Kool & The Gang is behódolt a hip-hopnak: a zenészek a The Hits: Reloaded című albumukon saját régi slágereiket játszották el új felfogásban, többek között a hip-hop nagy sztárjainak közreműködésével. 2005-ben nagyszabású európai turnét bonyolítottak le, két évvel később pedig kiadták a Still Kool című új stúdióalbumukat. Szóba került, hogy a világhírű ABBA-musical, a Mamma Mia! mintájára a Kool & The Gang dalainak felhasználásával is készül egy musical, ám e sorok írásáig a mű még nem valósult meg. 2010 márciusában az együttes világ körüli turnéra indult, amelynek egyik állomása Budapest volt: június 5-én léptek fel a Szobor Parkban megrendezett Stargarden Fesztiválon. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1969: The Gangs Back Again / Kools Back Again
* 1970: Kool It (Here Comes the Fuzz) / Can't Stop Doin' It to You
* 1970: Let the Music Take Your Mind / Chocolate Buttermilk
* 1970: Funky Man / 1-2-3-4-5-6-7-8
* 1970: Kool and The Gang / Raw Hamburger
* 1970: Who's Gonna Take the Weight (Part 1) / Who's Gonna Take the Weight (Part 2)
* 1971: I Want to Take You Higher / Pneumonia
* 1972: Music Is the Message (Parts 1 & 2)
* 1972: Love the Life You Live / The Penguin
* 1973: Funky Granny / Blowing with the Wind
* 1973: Country Junky / I Remember John W. Coltrane
* 1973: Funky Stuff / More Funky Stuff
* 1973: Jungle Boogie / North, East, South, West
* 1974: Hollywood Swinging / Dujii
* 1974: Higher Plane / Wild Is Love
* 1974: Rhyme Tyme People / Father, Father
* 1975: Spirit of the Boogie / Summer Madness
* 1975: Caribbean Festival / Carribean Festival (Disco Version)
* 1976: Open Sesame / L-O-V-E
* 1976: Love and Understanding / Sunshine and Love
* 1976: Universal Sound / Ancestral Ceremony
* 1976: Open Sesame (Part 1) / Open Sesame (Part 2)
* 1977: Super Band / Open Sesame
* 1978: Slick Superchick / Life's a Song
* 1978: Everybody's Dancin' / Stay Awhile
* 1979: Ladies' Night / If You Feel Like Dancin'
* 1979: Too Hot / Tonight's the Night
* 1980: Hangin' Out / Open Sesame
* 1980: Celebration / Morning Star
* 1981: Be My Lady / Pass It On
* 1981: Take It to the Top / Love Affair
* 1981: Jones vs. Jones / Night People
* 1981: Take My Heart (You Can Have It If You Want It) / Just Friends
* 1982: Steppin' Out / Love Festival
* 1982: Get Down on It / Steppin' Out
* 1982: Big Fun / No Show
* 1982: Let's Go Dancin' (Ooh La La La) / Pretty Baby
* 1983: Straight Ahead / Hi De Ho, Hi De Ho
* 1983: Straight Ahead / Joanna
* 1983: (When You Love Somebody) In the Heart [Long Version] / September Love
* 1983: Joanna / Tonight
* 1984: Tonight / Home Is Where the Heart Is
* 1984: Misled / Rollin'
* 1985: Fresh / In the Heart
* 1985: Cherish / Celebration
* 1985: Cherish / Cherish [Instrumental]
* 1985: Emergency / You Are the One
* 1986: Victory / Bad Woman
* 1987: Peacemaker / God's Country
* 1987: Stone Love / Dance Champion
* 1987: Holiday / Jam Mix
* 1987: Special Way / God's Country
* 1988: Rags to Riches
* 1988: Celebration (The 1988 Remix)
* 1988: Strong (Long Version) / Funky Stuff (12" Remix) / Funky Stuff (7" Version with Kurtis Blow)
* 1989: Never Give Up (Edit) / Amor Amore
* 1989: Never Give Up (LP Version) / Never Give Up (Edit) / Amor Amore
* 1989: Raindrops
* 1990: Celebration / Fresh
* 1990: Ladies Night / Get Down on It
* 1990: You Got My Heart on Fire / You Are the Meaning of Friend
* 1991: Ladies Night / Hollywood Swingin' (Remix)
* 1991: Victory (New 1991 Version)
* 1992: (Jump Up on the) Rhythm and Ride
* 1996: In the Hood (Beat System Remix)
* 1996: In the Hood (Tonight... It's Alright)
* 1996: Salute to the Ladies / Crabs in a Barrel / Reunited
* 1997: Summer
* 1998: Always
* 2000: Cherish (7" Version) / Celebration (7" Version)
* 2000: Get Down on It (Eiffel 65 Radio Edit) / Get Down on It (Eiffel 65 Extended Mix)
* 2001: Hollywood Swinging / Spirit of the Boogie
* 2002: Funky Stuff / Jungle Boogie
* 2004: Fresh (feat. Liberty X)
* 2004: Funky Stuff (Extended Mix) / Jungle Boogie / Hollywood Swinging
* 2004: Ladies’ Night / Stressin’
* 2004: This Is Your (Club Mix) / This Is Your (Drum This Mix)
* 2005: Hollywood Swinging (Ralphi Rosario's Hollywood Rock Vox Dub) / Hollywood Swinging (Original Full Album Version) / Hollywood Swinging (Ralphi Rosario's Oldschool Vox Mix) (feat. Jamiroquai)
* 2005: Ladies’ Night (Remixes)
* 2005: Steppin’ Into Love (Album Version) / Stressin' (Album Version) / Steppin' Into Love (Instrumental)
* 2007: Party People / Hit-Medley
* 2010: Miss Lead


Albumok
* 1969: Kool and the Gang
* 1971: Live at the Sex Machine
* 1971: Live at PJ's
* 1972: Music Is the Message
* 1972: Good Times
* 1973: Wild and Peaceful
* 1974: Light of Worlds
* 1975: Spirit of the Boogie
* 1976: Love & Understanding
* 1976: Open Sesame
* 1976: Behind the Eyes
* 1977: The Force
* 1978: Everybody's Dancin'
* 1979: Ladies' Night
* 1980: Celebrate!
* 1981: Something Special
* 1982: As One
* 1983: In the Heart
* 1984: Emergency
* 1986: Forever
* 1989: Sweat
* 1993: Unite
* 1996: State of Affairs
* 2001: Gangland
* 2004: Kool & The Gang With Friends
* 2004: The Hits: Reloaded
* 2007: Still Kool


Válogatások
* 1971: The Best of Kool and the Gang
* 1974: Kool Jazz
* 1975: Kool & the Gang Greatest Hits!
* 1978: Spin Their Top Hits
* 1979: Best of Kool & the Gang
* 1980: Star Action
* 1983: Twice as Kool (The Hits of Kool & the Gang)
* 1983: The Best of 1969–1976
* 1983: At Their Best
* 1988: Everything's Kool & the Gang: Greatest Hits & More
* 1984: Funky Collection
* 1985: Best of…
* 1988: Greatest Hits & More
* 1988: The Singles Collection
* 1990: Kool Love
* 1990: The Dance Collection
* 1991: Great and Remixed '91
* 1992: Celebration
* 1993: The Best of Kool & The Gang: 1969–1976
* 1994: Celebration: The Best of Kool & The Gang (1979–1987)
* 1994: Anthology
* 1994: Greatest Hits Live
* 1995: Collection
* 1995: Hollywood Swinging
* 1995: Kool & the Gang
* 1997: The Collection
* 1999: Greatest Hits
* 1999: The Very Best of Kool & the Gang
* 1999: The 12" Collection and More
* 2000: Get Down on It : The Very Best of Kool & The Gang
* 2000: 20th Century Masters: The Millenium Collection – The Best of Kool & The Gang
* 2001: Dejavu Retro – Gold Collection
* 2001: Kool Funk Essentials 1970–1977
* 2002: Too Hot Live
* 2002: The Funk Collection
* 2003: Gangthology
* 2005: Gold
* 2007: #1's (Number Ones)
* 2007: Colour Collection
* 2011: Icon


VHS, DVD
* 1984: Tonight!
* 1999: The Best of Musikladen-Live: Kool & the Gang
* 2005: Classic
* 2007: Videology

VIDEÓK






Summer Madness (csak zene!)



Ladies' Night  (másik klip)



Celebration (másik klip)















2 megjegyzés:

  1. Nagyon jo a blogod!, tisztelet erte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Karesz!

      Köszönöm az elismerést. Sajnos az érdeklődés annyira visszaesett a blog iránt, hogy már nem volt értelme folytatni. Ámbár ahogy James Bond mondotta: „Sohase mondd, hogy soha”.

      Tony

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.