disco

disco

2014. június 20., péntek

TRIX / LAS TRILLIZAS DE ORO

Az argentin Trix női triót valódi hármas ikrek alkották, akik spanyol nyelvterületen Las Trillizas és Las Trillizas de Oro néven ismertek. Gyerekkorukban kerültek a show-businessbe, népszerűségüket elsősorban a televíziónak köszönhetik. A diszkókorszakban nagy sikereket könyvelhettek el a női triók, így kézenfekvő volt, hogy a nővérek ebben a műfajban is kipróbálják magukat. Trix néven néhány kislemezük és két albumuk jelent meg, melyekről a Fantasy, a C'est la vie, a Holiday, a Patatrac és a Just Wanna Dance Tonight ért el említésre méltó sikert. Mindhárman vízilabdázóhoz mentek feleségül. A testvérekből az új évezredben fiatalos külsejű nagymamák lettek, akik időnként felbukkannak még a spanyol anyanyelvű médiában, és bármikor készen állnak a közös visszatérésre.


TAGOK
* María Laura Fernández Rousse (Argentína, Buenos Aires, 1960. július 5.)
* María Emilia Fernández Rousse (Argentína, Buenos Aires, 1960. július 5.)
* María Eugenia Fernández Roussee (Argentína, Buenos Aires, 1960. július 5.)

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Oscar Fernández bankár és Paulina Rousse házasságából 1960. július 5-én három lány született: María Laura, María Emilia és María Eugenia. Ahogy minden családban megesik, a rokonok el voltak ragadtatva attól, hogy a gyerekek milyen szépek. A Fernández lányok esetében azonban a kívülállók is igen nagy számban osztották ezt a véleményt, így nem csoda, hogy a gyerekek már négyéves korukban bekerültek a show-businessbe. Eleinte reklámokban szerepeltek. 1968-ban váltak igazán ismertté, amikor bejutottak a Sábados circulares de Mancera című argentin tévéshow-ba, amelyet szinte valamennyi latin-amerikai ország átvett. A három María épphogy betöltötte nyolcadik életévét, de már egész Latin-Amerika ismerte őket mint énekesnőket. 1969-ben megjelent első EP-jük. Zenei karrierjüket az argentin könnyűzenei élet legendás producere, Ben Molar egyengette. 1970-ben mutatták be első filmjüket, melynek főcímdalát természetesen ők énekelték. Az Un elefante color ilusión – Derlis M. Beccaglia rendezése – című zenés családi film egy fiúról szól, aki egy elefánt megmentése érdekében izgalmas kalandokba keveredik. 


Tévéshow-k és filmek
A Las Trillizas de Oro 1975-ben a venezuelai tévében, az Angelitos del demonio című show-ban lépett fel. 1976-ban Buenos Airesben rendezték meg a Canta, canta, canta című show-t, melynek keretében a három kamasz lány mellett olyan argentin sztárok léptek színpadra, mint Estela Raval, José Angel Trelles és Víctor Heredia. 1977-ben ismét egy argentin tévéshow következett, majd 1978-ban egy újabb mozifilm. A népszerű énekes, Palito Ortega rendezte az El tío disparate című zenés vígjátékot, amelyben magára osztotta a férfi főszerepet. Argentínában ez volt az esztendő egyik legsikeresebb és „legőrültebb” filmje. Az akkor már 18 éves lányokat nem más, mint a spanyol szupersztár, Julio Iglesias hívta meg háttér-énekesnőnek világ körüli turnéjához. Mindez ugródeszkát jelentett ahhoz, hogy a Fernández nővéreket a spanyol nyelvterületen kívül is megismerjék, hiszen Iglesias népszerűsége egész Európára, sőt a Távol-Keletre is kiterjedt. Egyes források szerint Julio javasolta a három lánynak, hogy a nemzetközi poppiacon a könnyebben megjegyezhető Trix nevet használják. 1980-ban jutott el a mozikba a Me olvidé de vivir című zenés film, melynek Iglesias játszotta a főszerepét. Természetesen ő énekelte a betétdalokat is, az Un día tú és az El amor címűeket a három lánnyal együtt, akik Trix ide vagy oda, Las Trillizas de Oro néven szerepeltek a stáblistán. Ugyanabban az évben egy újabb Palito Ortega-filmben is láthatta a közönség a vonzó fiatal nőkké érett testvéreket: a ¡Qué linda es mi familia! egy fiatalemberről szól (természetesen Ortega alakította), aki szembeszáll apjával, hogy megvalósíthassa saját álmait, de mindez nem sikerülne, ha tüneményes édesanyja nem segítene elsimítani a generációs különbségeket. A mozilátogatók 1981-ben láthatták utoljára a filmvásznon a Fernández nővéreket: mondani sem kéne, hogy a Las vacaciones del amor szintén egy zenés vígjáték volt.


A diszkósztárok
Bár Clemente Zavaleta vízilabdázóval kötött házassága miatt María Emilia egy időre eltűnt a médiából, a Trix diszkókarrierje is trióként zajlott. Trix néven 1981-ben jelent meg a lányok első albuma. A tíz felvétel közül a Fantasy, a C'est la vie, a Just Wanna Dance Tonight és a (So Close to) Heaven aratta a legnagyobb sikert. Az album elkészítésében nagy szerepe volt a Szabadkáról elszármazott Lévay fivéreknek. Szilveszter (Sylvester Levay) ott volt az eurodiszkó születésénél, a műfaj egyik első női sztártrióját, a Silver Conventiont támogatta. Az 1980-as években különféle hollywoodi sikerfilmekhez írt kísérőzenét, az elmúlt húsz évben pedig musicaljeivel hódította meg a közönséget. (Ezek többségét Magyarországon is bemutatták.) Fivére, Tibor nevét a hazai diszkórajongók leginkább a Gipsy Boobie című, közel három évtizedes sláger előadójaként ismerik. A Trix albumára mindkét Lévay testvér írt dalokat, a Fantasy például Sylvester és Pete Bellotte (a néhai Donna Summer egyik állandó szerzője) közös szerzeménye. A Fernández nővérek albuma Dél-Koreában, Japánban, Nyugat-Németországban és Olaszországban talált sok vásárlóra. A Trix 1981-ben a C'est la vie című dalával benevezett az olasz RAI Uno tévécsatorna zenei fesztiváljára, a Festivalbarra. A nemzetközi slágerszemlének olyan népszerű fellépői voltak még, mint például Phil Collins, Gianna Nannini, a Ricchi e Poveri, Nada és George Harrison. A Che Patatrac című szintén olasz tévéshow-ban a hármasikrek nemcsak hogy felléptek, de ők énekelték a főcímdalt is, amely tőlük csak kislemezen jelent meg, viszont hallható különféle válogatásalbumokon. A Trix második albuma, az 1982-es In This Universe húzóslágere a Holiday című dal volt.


Az elmúlt harminc év
A Trix iránti nemzetközi érdeklődés viszonylag hamar elmúlt, ami részben azzal magyarázható, hogy a trió által is képviselt könnyed slágerdiszkó az 1980-as évek elején kiment a divatból, és mi tagadás, ezen a téren a lányoknak egyébként is jócskán volt konkurenciájuk, többségükről ebben a blogban korábban már esett szó. A Fernández nővérek nem próbálkoztak stílus- és imázsváltással, hanem inkább a családjuknak szentelték magukat, elvégre idővel mindhárman férjhez mentek. María Emilia három lányt (Emilia, Clemente, Sonia) szült a férjének: a legidősebb lány, Emilia jóvoltából már van egy fiúunokája is, Belisario. María Eugenia négy gyermekkel örvendeztette meg a férjét, Horacio Lapridát: Eugenia, Horacio, Laura, Pilar. Ő is a legidősebb lánya, Eugenia által vált először nagymamává: unokáját Cesarnak hívják. María Laura három gyermek édesanyja (a boldog papa: Ernesto Trotz): Bárbara, Paulina, Ernesto. Ő már kétszeres nagymama: Bárbara lánya által Paz nevű unokájának örülhet, míg Paulina egy fiúgyermeket szült, Gonzalót. A családi örömök mellett a Fernández testvérek – akik nagymamaként is megőrizték irigylésre méltó karcsúságukat – időnként visszatérnek a média világába is, ámbár sikereik már csak lokális jellegűek. Különféle tévéshow-kban láthatta őket az argentin közönség, melyek közül egy 2008-as műsor kiugró nézettséget ért el. Mindhárman egy művészeti stúdió tanfolyamait irányítják, ahol színjátszást, éneket és tornát tanulhatnak az érdeklődők, valamint gitár- és zongoraórákat vehetnek. Rendszeresen megjelennek különféle társasági eseményeken, és valamennyien szívükön viselik a gyerekek, a jövő nemzedék sorsát és életkörülményeit.


LAS TRILLIZAS DE ORO-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1970: Carta a los astronautas / Si vas para Chile
* 1971: Rancho de Las Flores / Si la gente comprendiera
* 1971: Ra-ta-tá / Por un mundo de amor
* 1972: Mi madre querida / Hava Naguila
* 1972: Pochoclo / La Cancion del Lalala
* 1973: El titiritero vagabundo / Quiero recorrer mi ciudad
* 1973: Un cuna para mamá
* 1979: Tango, Tango / Estoy Bailando

EP-k, albumok, válogatások
* 1969: Las Trillizas de Oro
* 1970: Cantan doce nuevas canciones de Palito Ortega y Ben Molar
* 1977: Terremoto de amor
* 1988: Desde Pueblo Duende
* 1996: La música de las tres Marías


TRIX-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1981: Fantasy / Showdown
* 1981: In This Universe / (I'll Do Anything to Keep Me) Close to You
* 1981: C'est la vie / Just Wanna Dance Tonight
* 1981: I Like Your Love / Got to Get the Feeling Again
* 1981: Patatrac / C'est la vie
* 1981: Just Wanna Dance Tonight / (So Close to) Heaven
* 1981: (So Close to) Heaven / (So Close to) Heaven (instrumental)

Albumok
* 1981: Trix
* 1982: In This Universe
* 1982: Sensation


FILMOGRÁFIA
Mozifilmek
* 1970: Un elefante color ilusión 
* 1978: El tío disparate 
* 1980: Me olvidé de vivir 
* 1980: ¡Qué linda es mi familia! 
* 1981: Las vacaciones del amor 

Argentin tévéműsorok
* 1968: Sábados circulares de Mancera 
* 1977: Festival Infantil 
* 1980: María, María y María 
* 1982: Vacaciones en el 13 
* 1982: Diversiones en el 13 
* 1984: Ta Te Ti 
* 1986: Besitos, Besitos 
* 1988: El Club de Mickey 
* 1996–1997: Las tres Marías 
* 2005: Estamos como queremos 

Venezuelai tévéműsor
* 1975: Angelitos del demonio

Spanyol tévéműsorok
* 1978: 625 líneas 
* 2006: La imagen de tu vida 

Olasz tévéműsorok
* 1981: Festivalbar
* 1982: Che Patatrac 

LAS TRILLIZAS DE ORO-VIDEÓK

Un elefante color ilusión (részlet az azonos című filmből)

Un día tú  (Julio Iglesias e Las Trillizas de Oro)

TRIX-VIDEÓK


Holiday (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.