disco

disco

2013. január 17., csütörtök

PINK PROJECT

Az olasz Pink Project az 1979-ben alakult Kano együttes tagjainak különleges projektje volt, amelynek 1982-ben és 1983-ban jelentek meg lemezei. A formáció Olaszországban az elsők között készített úgynevezett mashup felvételeket. (A mashup két vagy több dal összemixelését jelenti.) Legelső kislemeze, a Disco Project egy Pink Floyd- és egy Alan Parsons Project-szerzemény kombinálásával született meg. A Pink Project szinte mindegyik lemezén mashup felvételek hallhatók. 


TAGOK 
* Stefano Pulga (Olaszország, Sassari, 1954. március 14.) – billentyűs hangszerek 
* Luciano Ninzatti – gitár
* Matteo Bonsanto – billentyűs hangszerek 
* Massimo Noè – hangmérnök 

KARRIERTÖRTÉNET 
Disco Project 
Stefano Pulga, Luciano Ninzatti és Matteo Bonsanto 1979-ben alapították a Kano együttest, amely leginkább azzal vonult be a könnyűzene történetébe, hogy vele kapcsolatban használták először az „italodisco” műfaji megnevezést. Az 1970-es évek első felében Pulga még táncklubokban és éjszakai bárokban zenélt, különféle mixeket állított össze, és állítólag innen származott a Pink Project ötlete is. Valamikor 1982 elején Pulga és Ninzatti felfigyeltek arra, hogy a Pink Floyd Another Brick in the Wall (Part 2) és a The Alan Parsons Project Mammagamma című felvétele között észrevehető hasonlóságok vannak. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen Alan Parsons korábban gyümölcsözően működött együtt a Pink Floyddal, ő volt például a zenekar legendás albuma, az 1973-as The Dark Side of the Moon hangmérnöke. Úgy a Pink Floyd, mint a The Alan Parsons Project igen népszerű volt Olaszországban az 1980-as évek elején, ámbár a kevésbé tájékozottak az APP instrumentális felvételeit hajlamosak voltak a Pink Floydnak tulajdonítani. Mindezekből az apró megfigyelésekből végül megszületett az az ötlet, hogy a két felvételt „összemixelik”, és egy harmadikat hoznak ki belőlük. Új művésznevüket is a két eredeti előadó nevének kombinálásával alkották meg: PINK Floyd + The Alan Parsons PROJECT = PINK PROJECT. (A Kano arculatához ugyanis nem illett a mashup, ezért kellett másik művésznevet választani.) A munkában természetesen részt vett a Kano harmadik tagja, Matteo Bonsanto is, valamint Massimo Noè hangmérnök, akinek szaktudására nagy szükség volt, végtére is egy mix készült. 

A Disco Project címre keresztelt felvétel valójában nem kettő, hanem három dal kombinálásával született meg. A The Alan Parsons Project Sirius című vadonatúj szerzeményével indul, ezt követi a Mammagamma, amelyből a basszusgitár és a dob a teljes felvételt uralja, harmadik rétegként pedig a Pink Floyd-slágerből vették át a cappella a gyermekkórust. A négy olasz zenész maga is meglepődött azon, hogy a három különböző felvétel zenei elemei mennyire összeillenek. A kész anyag megjelentetése azonban szerzői jogi problémákat vetett fel, melyek nem voltak alaptalanok, hiszen gondoljunk csak arra, öt évvel később milyen jogi problémákat okozott a M. A. R. R. S. sample-slágere, a Pump Up the Volume. Az olaszok nem kockáztattak, és mivel nem volt engedélyük az eredeti felvételek felhasználására – nem tudni, hogy egyáltalán próbáltak-e szerezni –, ezért úgy döntöttek, inkább maguk játsszák fel a kiválasztott részleteket a stúdióban. A gyerekkórust egy Riminiben működő nemzetközi iskola diákjaiból válogatták. A forgalomba hozott változat 1982 nyarán oly nagy sikert aratott Olaszországban, hogy elengedhetetlenné vált, hogy a Pink Project élőben is megjelenjen a közönség előtt. A tévéfellépéseken négy zenész látható, akik jelen sorok írója szerint leginkább a Ku-Klux-Klan-tagokra emlékeztetnek, csak éppen nem fehérbe, hanem színes sávokkal tarkított feketébe öltöztek. Soha nem hozták nyilvánosságra, hogy kik rejtőztek az öltözékek alatt, ám valószínű, hogy Pulga, Nunzatti, Bonsanto és Noè öltözött be. A gyerekkórus állítólag nem mindig jelent meg a színpadon, ám a hangjuk akkor is hallható, amikor a gyerekek nem láthatók.


Egyéb felvételek 
Az italodiscora specializálódott kiadó, a Baby Records még 1982-ben kihozta a Pink Project első albumát, amely a Domino címet kapta. Egy kivétellel (Amama) ezen is mashup felvételek hallhatók, vagyis hangszerelésükben-hangzásukban hasonló dalok kombinálására került sor. A Der Da Da Da a korszak két német nyelvű világslágere, a Da Da Da (a Trio együttes) és a Der Komissar (Falco) párosításával született meg, a Hyper Gamma Oxygene a Hyper Gamma Spaces (megint a The Alan Parsons Project) és az Oxygene Part IV (Jean-Michel Jarre) kombinációja, a Voices of Independence a State of Independence (Jon and Vangelis) és a Voices Inside My Head (Sting) párosításával alakult ki, a Smoke Like a Man a Smoke on the Water (a Deep Purple) és a Walk Like a Man (The Four Seasons) egyesítése, a Magic Flight pedig a Connecting Flight (Roland Romanelli) és a Magic Fly (a Space együttes) zenei motívumait variálja. Egyik sem aratott igazán nagy sikert, noha jelentősnek mondható rádiós promóciós kampány népszerűsítette az albumot, akárcsak az 1983-ban megjelent második LP-t, a Splitet. Ezen már változtak az arányok: a hat felvételből három már saját szerzemény. A másik három mashup „áldozata” egy-egy Stevie Wonder-, Herbie Hancock-, Sting-, Ben E. King-, Michael Jackson- és Greg Kihn Band-sláger. A Disco Project utódjának a B Project elnevezésű egyveleget szánták, amely a Billie Jean (Michael Jackson) és a Jeopardy (Greg Kihn Band) kombinációja. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a már említett szerzői jogi problémák miatt egyik albumon sem igazi mixek hallhatók, hanem a zenészek maguk játszották fel az eredeti dalok kiválasztott részleteit. Mivel a Split fogadtatása sem volt túl kedvező, a Pink Project 1983-ban megszűnt. A zenészek Kano néven még két évig játszottak együtt, majd annak feloszlása után önállóan érvényesültek az olasz könnyűzenében. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1982: Disco Project / Instrumental Project 
* 1982: Disco Project / Instrumental Project / Radio Project 
* 1982: Disco Project / Der Da Da Da 
* 1982: Smoke Like a Man / Take a Chance (Pink Project / Bizzy & Co.) 
* 1982: Disco Project / Eye of the Tiger (Pink Project / Nighthawk) 
* 1983: Hypnotized / Hypnotized (Instrumental) 
* 1983: Smoke Like a Man / Amama 
* 1983: Stand by Every Breath / Duel 
* 1983: Stand by Every Breath / Hypnotized 
* 1983: Magic Flight / Amama 
* 1983: B-Project / B-Project (Instrumental) 
* 1983: Cosa sei / Hypnotized (Ricchi e Poveri / Pink Project) 
* 2002: Another Brick in the Wall (Original MP3) / Another Brick in the Wall (Hammer) / Another Brick in the Wall (Olivier Radio Dub) / Another Brick in the Wall (Olivier Full Lenght) (Dream in Goa vs. Pink Project) 

Albumok 
* 1982: Domino 
* 1983: Split 

VIDEÓK 



Der Da Da Da (csak zene!)

Magic Flight (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.