disco

disco

2012. június 19., kedd

MAGAZINE 60

A francia Magazine 60 1981-ben alakult Jean-Luc Drion független zenei producer kezdeményezésére. Az aktuális könnyűzenei divatnak megfelelően egyvelegeket énekelt, melyek Franciaországban nagy sikert arattak. Különféle jogi és anyagi problémák miatt a formáció 1982-ben feloszlott. Drion 1984-ben szervezte újjá az együttest, amely trióként működött. Az új Magazine 60 a Don Quichotte (No estan aqui) című felvételével aratta legnagyobb sikerét. Közben az eredeti felállás egyik énekese, Yves Delval újabb egyvelegeket készített, melyek szintén Magazine 60 néven jelentek meg. Az 1990-es években az együttes eltűnt a süllyesztőben. Az új évezredben a nosztalgiázni vágyók kedvéért válogatásalbumok kerültek forgalomba a Magazine 60 második korszakának terméséből, Yves Delval pedig az egyvelegkorszak anyagából állított össze egy show-t.


TAGOK 
Az eredeti felállás (1981–1982) 
* Jean-Luc Drion 
* Alain Dernoncourt 
* Yves Delval 
* Marc Delval 
* Danielle Delval (1981) 
* Michele Callewart (1982-től) 

A legismertebb felállás (1984–1992) 
* Jean-Luc Drion 
* Dominique Regiacorte 
* Veronique Oliver 

KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
A Magazine 60 azon előadók népes táborát gyarapítja, akikről kevés információ található a világhálón, és azok is elég zavarosak. Az együttest egy független zenei producer, Jean-Luc Drion alapította 1981-ben. Drion korábban olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Alain Delorme (N'hésite pas, Le Père Fouettard est en vacances, Venez venez St. Nicolas), Amadeo (Moving Like a Superstar, Sex Appeal), a Chocolat’s (Kings of Clubs), Christian Adam (Tu sais si bien dire Je T'aime), a Crazy Horse (De juillet jusqu'à septembre), a Crescendo Groupe (La musique de Chopin), Jacky James (Liszt's Love Song, Non, ne pleure pas, Jeannette), Jean-Luc Maes (Tout le monde avec moi!), a Polaris (Mademoiselle Ninette, Marie-Line), a Tristar (TV’s OK) és a világhírű olasz színésznő, Claudia Cardinale (Do It Claudia), akiről nálunk kevésbé köztudott, hogy néhány kislemez erejéig énekelt is. Drionnak saját kislemeze is megjelent 1979-ben Disco Action címmel. A szövegen nem hiszem, hogy túl sokat kellett agyalnia: „Disco! / Disco! / Aaaaaaaaaaaaah! / Disco! / Disco! / Disco! / Come on and shake your body / Come on and disco… / Come on and shake your body / Come on and disco… / Ten! / Nine! / Eight! / Seven! / Six! / Five! / Four! Three! Two! One! / Disco! / Disco! / Disco! / Disco! / Come on and shake your body / Come on and disco… / Come on and shake your body / Come on and disco…”


A francia Stars on 45 
A Magazine 60 megalakulásakor a könnyűzenében tombolt az egyvelegláz, ezért az új együttes is egyvelegekre specializálta magát. Nem is tett rossz lóra, hiszen a Barclay Records által kiadott debütáló albuma bekerült a francia Top 10-be, és mellesleg több százezer példányban talált gazdára, akár csak a róla kimásolt kislemezek. Ezeken a Magazine 60 olyan 60-as, 70-es évekbeli örökzöldeket énekelt, mint például a Baby Come Back, a No Milk Today, a Mr. Tambourine Man, a Doo Wah Diddy, a California Dreamin', a Needles and Pins és a Sugar Sugar. Az előadók aranylemezt vehettek át, és egyik promóciós fellépésről siettek a másikra. Danielle Delval valamely okból kifolyólag még 1981-ben kilépett az együttesből, Michele Callewart érkezett a helyére. Vele készült el az 1982-es második album, a 60’s Slows, amelyen – a címnek megfelelően – az 1960-as évek lassú világslágerei szólalnak meg, mint például az A Whiter Shade of Pale, a Without You, a Hey Jude, a Crying in the Rain, a The Sound of Silence, a Massachussetts, a Nights in White Satin, az Unchained Melody, a When a Man Loves a Woman és a You Are My Destiny. A siker ezúttal sem maradt el: 280 ezer példány kelt el az albumból, 110 ezer példány pedig a kislemezből. A 60’s Slows az elődjéhez hasonlóan bejutott a francia Top 10-be, és aranylemez lett. A siker meglovagolására a Magazine 60 egy nagyszabású francia turnén vett részt, a nemzetközi piac meghódítása érdekében pedig két videoklipet készített. A francia Wikipédia szerint a formáció 1982-ben egy harmadik egyvelegalbumot is megjelentetett, méghozzá kifejezetten francia örökzöldekből, de az album címét hosszas kutatás után sem találtam meg a világhálón. 


Don Quichotte 
Különféle jogi és pénzügyi nehézségek miatt az együttes leállásra kényszerült, és csak 1984-ben jelentkezett ismét. A korábbi közreműködők helyett Dominique Regiacorte és Veronique Oliver csatlakozott Drionhoz. Az első közös felvétel, a Don Quichotte (No estan aqui) 1985-ben az európai diszkók egyik kedvencének számított. Franciaországban a 10. helyig jutott a slágerlistán, Ausztriában 25., Hollandiában 42. lett. Még az amerikai Billboard Hot 100 toplistáján is felbukkant, ahol az 56. helyig küzdötte fel magát. Az új slágernek természetesen már semmi köze nem volt a korábbi évek egyvelegdömpingjéhez, inkább az aktuális könnyűzenei divatok, a szintipop és az italodisco hatását tükrözte, akárcsak a következő felvételek. Ezek közül a rajongók leginkább a Pancho Villa című szerzeményre emlékezhetnek, de a Rendez-Vouz sur la Costa del Sol fogadtatása is kedvezőnek mondható. 1985-ben került a boltokba a trió albuma, a Costa del Sol, melyet számos weboldal 1987-re datál valószínűleg azért, mert az Egyesült Államokban csak akkor hozták forgalomba. Köszönhető ez az 1986-os Florida Mix sikerének is, amely felvétel valójában a Don Quichotte egyik variációja. 


Konkurencia 
Ahogy ez már lenni szokott, a sikerek láttán színre lépett a konkurencia is. Az eredeti felállásból két énekes, Yves és Marc Delval a Barclay Recordsnál újabb egyvelegeket jelentetett meg Magazine 60 néven. Drion és Regiacorte közben a Monte Kristót vette pártfogásába: a duó számára írt dalok közül az 1985-ös The Girl of Lucifer annak idején a magyar diszkókban is nagy kedvencnek számított. A világháló infóiból nem derül ki, hogy volt-e valamiféle jogi probléma a két konkurens együttes között, mindazonáltal a Magazine 60 csillaga az 1980-as évek vége felé hanyatlani kezdett. 1990-ben és 1992-ben még megjelent nagy slágere, a Don Quichotte néhány remixe, majd a formáció szinte teljesen feledésbe merült. Egyvelegeiből az 1990-es évek elején válogatásalbumokat hoztak forgalomba, a 2010-ben megjelent dupla CD pedig az egyvelegkorszak utáni termés keresztmetszetét nyújtja, így például számos olyan ritkaságot is, amelyek lézerlemezen addig még nem jelentek meg. A következő évben a francia popzene klasszikusait bemutató Référence 80 lemezsorozat a Magazine 60 karrierjének népszerű felvételeit gyűjtötte egybe: természetesen erre a kiadványra is felkerült néhány kuriózum. 2006-ban Yves Delval – ezúttal Luc nevű fivérével – élesztette újra a Magazine 60-t: feltehetően jogi problémák miatt azonban csupán az egyvelegkorszak terméséből állíthattak össze egy új show-t. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1981: Medley / Rubitello 
* 1981: Medley 1 / Medley 2 
* 1981: 60's Slows Medley One / 60's Slows Medley Two 
* 1981: Magazine 60 (Medleys) 
* 1982: Sir Walter Gimmick / Melodie du desert 
* 1982: J'fais d'la radio / Ma p'tite amie d'ete 
* 1984: Don Quichotte (No estan aqui) / Circonvolution (Instrumental) 
* 1984: Don Quichotte (No estan aqui) / Playa del amor 
* 1985: Don Quichotte (No estan aqui) (U.S./D.J. Special Remix) / Don Quichotte (No estan aqui) (Long Version) / Playa del amor (Special Remix) 
* 1985: Don Quichotte (U.S. Remix) / Don Quichotte 
* 1985: Don Quichotte / Don Quichotte (Bonus Beats) 
* 1985: Rendez-Vouz sur la Costa del Sol / Don Quichotte 
* 1985: Rendez-Vous sur la Costa del Sol (D.J./U.S. Special Remix) / Hasta Luego Trinidad (D.J./U.S. Special Remix) 
* 1985: Rendez Vous sur la Costa del Sol (Encuentro En La Costa Del Sol) (3:24) / Rendez Vous Sur La Costa Del Sol (Encuentro En La Costa Del Sol) (4:30) 
* 1986: Florida Mix (Maxi D.J. / US Special Remix) / Dance Melody (Around the World) 
* 1986: Pancho Villa (Star de cantina) / Que No Sa... (Dolores mi amor) 
* 1986: Don Quichotte (No estan aqui) / Dance Melody 
* 1986: Don Quichotte (No estan aqui) (US-Remix) / Dance Melody (Around the World) 
* 1986: Don Quichotte (Long Version) / Don Quichotte (Dub Version) 
* 1987: Pancho Villa (Star de cantina) (Version Francaise) / Pancho Villa (Star de cantina) (Version Espagnole) / Que No Sa...(Dolores mi amor) 
* 1987: Pancho Villa (Star de cantina) (Version Francaise) / Pancho Villa (Star de cantina) (Version Espagnole) 
* 1988: Tap Connection (Chant) / Tap Connection (Instrumental) 
* 1989: Seasonkonancluzo / Snow White Fantasm 
* 1990: Don Quichotte (Remix) / Don Quichotte (Dub Mix) / Pitch Change 
* 1990: Don Quichotte (Underground Mix) / Don Quichotte (Espagna Mix) / Don Quichotte (Original Mix) / Don Quichotte (Remix 90) 
* 1992: Don Quichotte (Espagna Mix) / Don Quichotte (Underground Mix) 
* 1993: Maxi Medley / 60's Slows Medley One / 60's Slows Medley Two 

Albumok 
* 1981: Magazine 60 
* 1982: 60’s Slows 
* 1985: Costa del Sol 
* 2010: Master Collection 1982/89 (Hit Singles and 12" Mixes) (2 CD) (válogatás) 
* 2011: Référence 80 (válogatás) 

VIDEÓK


60's Slow Medley (csak zene!)




Pancho Villa (csak zene!)

Seasonkonancluzo (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.